Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Roma: Treziți lumea! Întâlnirea Mondială a Persoanelor Consacrate Tinere

"Treziți lumea!" Aceasta este tema primei Întâlniri Mondiale a Persoanelor Consacrate Tinere care a avut loc în perioada 15-19 septembrie 2015 la Roma. Cei aproximativ o sută de participanți din România aparținând diferitelor congregații, institute și ordine călugărești care am participat la această întâlnire ne-am simțit ca o picătură în marea de tineri consacrați veniți din toată lumea.

Împreună am împărtășit bucuria de a-i aparține lui Cristos, trăind o bogată experiență de interculturalitate, descoperind multitudinea de carisme care îmbogățesc Biserica.

Veniți la Roma, din 126 de țări, 500 de familii călugărești, noi, toți cei aproximativ șase mii de tineri consacrați ne-am lăsat provocați de tema întâlnirii răspunzând invitației papei Francisc de a fi un semn viu de evanghelie, profeție și speranța în societatea de astăzi. Împreună i-am mulțumit Domnului văzând cât este de vie și tânăra viața consacrată în Biserică.

Întâlnirea a început în Piața "Sfântul Petru" cu o priveghere de rugăciune prezidată de SE Jose Rodriguez Carballo, arhiepiscop secretar al Congregației pentru Institutele de Viață Consacrată și Societăți de Viață Apostolică. La acest moment de rugăciune seminariștii de la seminarul "Pio Romeno" au cântat acatistul Maicii Domnului și 50 de persoane consacrate au dus în procesiune 50 de lumânări simbolizând cei 50 de ani de la Conciliu Vatican al II-lea.

Au urmat patru zile pe parcursul cărora am aprofundat următoarele teme: ascultând chemarea; în inima fraternității; speranțele și angoasele lumii; în Biserica comuniunii.

Aceasta aprofundare a avut loc în trei etape: dimineața în aula "Paul al VI-lea" ascultând diferiți relatori, după-amiaza răspândiți în toată Roma am împărtășit, în cadrul laboratoarelor (grupuri micii), experiențe personale și am înălțat rugăciunea noastră de mulțumire celebrând Euharistia, iar seara am parcurs diferite itinerare: de evanghelizare și mărturie; itinerarii pe străzile Romei cu organizații socio-ecleziale care au condus la descoperirea sărăciilor și periferiilor existențiale de astăzi; itinerare de frumusețe pentru a trăi frumusețea prin intermediul artei.

Drumul nostru s-a încheiat sâmbătă cu celebrarea euharistică prezidată de cardinalul Joao Braz de Aviz în bazilica "Sfântul Petru".

Punctul culminant al acestor zile a fost întâlnirea cu sfântul Părinte Papa Francisc care ne-a îndemnat ca în cotidian să cultivăm apropierea de oameni, apropierea între membrii comunității și între Familiile religioase; să fim profeți cu o inimă care arde, cu zel apostolic care încălzește inimile celorlalți, chiar fără cuvinte, și să facem memoria primei întâlniri cu Cristos. În cultura narcisistă de astăzi să nu ne privim pe noi înșine, deci nu narcisismului, da adorației.

"Fiți femei și bărbați ai adorației!"

Surorile Providenței


 

lecturi: 6.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat