Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Botoșani: Deschiderea primului centru de îngrijire la domiciliu DOMICILIS MEDICAL al Caritas

Persoanele vârstnice din județul Botoșani au un sprijin în problemele cu care se confruntă în această etapă a vieții. Centrul Diecezan CARITAS Iași a deschis, la 16 septembrie 2015, DOMICILIS MEDICAL, primul centru de îngrijire la domiciliu din Botoșani.

Având o vastă experiență de 15 ani în îngrijiri la domiciliu și cunoscând problemele cu care se confruntă persoanele vârstnice, CARITAS vine în întâmpinarea nevoilor celor pentru care bătrânețea reprezintă durere. O bătrânețe trăită în demnitate înseamnă respect pentru viață.

A șaptea structură din cadrul proiectului POSDRU/173/6.1/S/148730 "IDEAS - Incluziune prin Dezvoltare Economică și Antreprenoriat Social", pune preț pe calitatea vieții persoanelor în vârstă sau bolnave, oferind o șansă reală de a-și trăi viața în demnitate și confort, respectând principiile creștine.

Evenimentul de lansare a centrului de îngrijiri la domiciliu a avut loc miercuri, 16 septembrie 2015, ora 11.00, la sediul din comuna Leorda, județul Botoșani.

A fost prezent și primarul comunei Leorda, Ștefan Dulgheru, care, împreună cu alți reprezentanți ai Primăriei, au felicitat inițiativa Centrului Diecezan CARITAS, prin proiectul IDEAS, de a înființa un astfel de centru în comună, menționând că va face tot posibilul să existe o colaborare eficientă de ambele părți și că astfel de servicii sunt foarte căutate în comunitate, întrucât problemele cu care se confruntă persoanele în vârstă sunt numeroase.

De asemenea, au participat persoane din administrația publică, Alina Marin, inspector de specialitate la Primăria din Iași, Luminița Nazare, membru în Asociația "Dialog pentru dezvoltare", dar și persoane din mediul medical, colaboratori, parteneri și furnizori care vor dori să apeleze la serviciile acestei structuri de economie socială. Ne-a onorat prezența autorităților DGASPC Botoșani, Lăcrămioara Radu, care a specificat importanța unui astfel de centru de îngrijiri la domiciliu în județul Botoșani, județ unde există în momentul actual o necesitate foarte mare la această categorie de persoane și segment în care județul Botoșani a fost deficitar până acum, DOMICILIS MEDICAL fiind prima structură de îngrijiri la domiciliu înființată aici.

Evenimentul a avut ca scop și prezentarea serviciilor și activității ce se va desfășura în cadrul structurii DOMICILIS MEDICAL, dar și identificarea posibilităților de colaborare cu diverși clienți dar și cu potențiali colaboratori care vor dori să se implice în domeniul serviciilor de îngrijiri la domiciliu. Părintele Egidiu Condac, directorul Centrului Diecezan CARITAS din Iași, a prezentat activitățile centrului în cele 15 structuri de îngrijiri la domiciliu, pe care CARITAS le deține în toata zona Moldovei, punctând obiectivul major al acestora: oferirea de servicii medico-sociale persoanelor în vârstă, îngrijire personalizată la domiciliu, asistență, siguranță și suport fizic și moral.

Anca Maftei, administratorul DOMICILIS CASA, împreună cu Andreea Amărioarei, manager SES DOMICILIS MEDICAL, au prezentat obiectivul centrului - creșterea calității vieții persoanelor vârstnice imobilizate la pat sau la domiciliu și persoanelor bolnave care au nevoie de îngrijiri medicale, subliniind că prin IDEAS se vor oferi alternative reale, în dorința îmbunătățirii vieții persoanelor care fac parte din grupuri vulnerabile.

În încheiere, părintele Iosif Gherghelaș a sfințit centrul DOMICILIS MEDICAL, menționând importanța unei astfel de inițiative în comunitatea din județul Botoșani.

Activitățile desfășurate în cadrul societății se desfășoară pe două segmente:

- Îngrijire medicală la domiciliu (supravegherea/monitorizarea parametrilor fiziologici, administrarea medicamentelor-injectabil/perfuzabil, îngrijirea plăgilor/escarelor, recoltarea produselor biologice, EKG )

- Servicii comunitare (intermediere relații autorități, igienizare locuință)

În cadrul proiectului IDEAS, prin lansarea acestei structuri de economie socială, s-au creat locuri de muncă pentru persoane provenind din medii defavorizate, profitul fiind distribuit către activități sociale.

Proiectul IDEAS este cofinanțat din FONDUL SOCIAL EUROPEAN prin Programul Operațional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 - 2013, în cadrul Axei prioritare 6 "Promovarea incluziunii sociale", Domeniul major de intervenție 6.1 "Dezvoltarea economiei sociale".

Mădălina Amelia Ingram

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 16 septembrie: Botoșani: Deschiderea primului centru de îngrijire la domiciliu DOMICILIS MEDICAL al Caritas


 

lecturi: 36.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat