Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Deschiderea solemnă a anului școlar 2015-2016 la Seminarul din Bacău

Luni, 14 septembrie 2015, în solemnitatea Înălțarea Sfintei Cruci, la Seminarul Liceal "Sfântul Iosif" din Bacău, a avut loc deschiderea solemnă a noului an școlar 2015-2016.

Sfânta Liturghie solemnă a fost celebrată la ora 10.30, fiind prezidată de PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași. Au concelebrat pr. dr. Anton Săboanu, directorul Colegiului Național Catolic "Sfântul Iosif" Bacău, pr. dr. Benone Farcaș, rectorul Institutului Teologic Romano-Catolic din Iași, pr. Isidor Dâscă, decan de Bacău, pr. Gheorghe Cojocaru, preoții care lucrează în seminar și alți preoți oaspeți. În jurul altarului au fost prezenți și ceilalți profesori, seminariștii, elevii și numeroși credincioși.

Încă din primele ore ale dimineții au venit elevii, pentru a participa la deschiderea noului an școlar. La ora 10:00 a sosit Preasfințitul în aplauzele celor aflați în fața instituției noastre și s-a întâlnit cu un grup de elevi și eleve din clasa a IX-a. Eu au mărturisit bucuria și emoția de a face parte din Colegiul băcăuan.

La începutul sfintei Liturghii, PS Aurel Percă a implorat binecuvântarea lui Dumnezeu asupra preoților, profesorilor și tuturor care contribuie la progresul uman și spiritual al Liceului și Seminarului. În cuvântul de învățătură al Preasfințitului, un loc important l-a avut rolul educației în formarea noilor generații. Acest lucru este posibil împlinid cuvântul din Evanghelie: "Atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, încât l-a dat pe Fiul său unul-născut, ca oricine crede în el să aibă viață veșnică!". Seminariștii și elevii au nevoie de creștere și maturizare la lumina învățăturii ce izvorăște din înțelepciunea crucii Învățătorului nostru.

A fost invitat și domnul Stavarache, primarul municipiului Bacău, să transmită un cuvânt din partea instituției administrative locale. Domnia sa a invitat atât pe elevi cât și pe profesori la disciplina educației a cărei finalitate nu se vede acum, ci în viitor. A făcut un apel de suflet spunând că pentru țara noastră astăzi trebuie mai mult studiu și mai multă rugăciune.

La sfârșitul celebrării, pr. dr. Anton Săboanu, directorul colegiului, a vorbit foarte delicat despre tinerii elevi, care au aceleași problemele trăite și de alții în epocile anterioare, însă trebuie să se încreadă în profesorii și formatorii de astăzi pentru:

- a descoperi familia colegiului,

- a se convinge de propria demnitate și valoare,

- a-și dezvolta propriile competențe

- a ajunge la o libertate educată.

Seminariștii și elevii au fost informați de spiritul de jertfă și de iubire care guvernează corpul profesoral, personalul auxiliar și formatorii colegiului nostru. S-au adus mulțumiri credincioșilor darnici din toată dieceza și tuturor celor care contribuie cu munca și rugăciunile lor pentru buna desfășurare a formării generației actuale în general și formarea noilor slujitori ai altarului în mod special.

Preasfințitul Aurel Percă a încheiat celebrarea cu binecuvântarea specială și a declarat deschis anul de învățământ 2015-2016. Rămânem uniți în studiu și rugăciune pentru folosirea judicioasă a timpului și resurselor dăruite nouă în fiecare zi de Dumnezeu cu infinită generozitate.

Pr. Serafim Romila

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 14 septembrie: Deschiderea solemnă a anului școlar 2015-2016 la Seminarul din Bacău


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat