Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Săbăoani: Întâlniri și despărțiri

Întâlnirile și despărțirile ne brăzdează existența. Ele se cheamă una pe cealaltă - o întâlnire lasă loc unei despărțiri - o despărțire lasă loc unei alte întâlniri...

"Voi sunteți lumina lumii"

Misiunea preotului nu o poate înțelege decât cel care are credință - ea nu este de ordin social, economic; el nu contribuie direct la binele material al societății, ci indirect și fără aportul lui nu poate exista o civilizație spirituală și materială autentică. Misiunea preotului este de a forma conștiințele, de a combate patimile dezordonate, lăcomia, necinstea, nedreptatea, egoismul, de a cultiva virtuțile. Cu privire la preot, sunt valabile cuvintele papei Paul al II-lea spuse cu privire la biserică: La ce e bună Biserica? S-ar putea spune că Biserica nu e bună la nimic, în sens absolut, în ordine temporală, dar ea este lumina lumii. La ce este bună lumină într-o fabrică? La nimic. Lumina nu muncește, ea luminează. Mașinile și oamenii muncesc. Dar fără lumină, mașinile și oamenii nu pot produce nimic.

Despărțirea... Duminică, 6 septembrie 2015, ne-am luat "rămas bun" de la părintele paroh Toma Encuță. O lacrimă a curs pe obrazul multora... stau în fața foii de scris și mă întorc în timp... a fost vicar la noi în comunitate, spiritual și duhovnic deosebit... a plecat... a venit după un timp ca paroh... Nu vreau să aduc elogii, departe de mine acest gând... Au trecut cinci ani ca vicar, 16 ani ca paroh. O parte din viața lui a petrecut-o slujindu-ne... Munca sa a fost rodnică: pe plan material, bisericile - oaze de pace. Amintesc biserica "Regina Sfântului Rozariu", care a răsărit dintr-un loc pustiu - o minune - Maria te privește în orice loc te-ai afla în biserică; casa de sănătate începută; grija pentru cei aflați în nevoi - cunoștea multele cazuri sociale din comunitate - și mai ales spiritual - construind "Biserica vie", constituită din copii, adolescenți, tineri, familii, persoane consacrate, persoane aflate în suferință: bătrâni și bolnavi, de la care-și lua puterea de a sluji mai departe... Prin orele de adorație și meditație, ne ținea "conectați la divin"... A avut și atitudinea Martei, și a Mariei, le-a împletit într-un mod armonios.

În sens fizic, drumurile oamenilor se despart, dar spiritul nu are frontieră, nu e condiționat de timp și spațiu. Desigur că anii petrecuți în comunitatea noastră au creat o legătură sufletească cu fiecare în parte și că, pentru oameni, orice despărțire e dureroasă. Va rămâne în inimile noastre și îl vom purta în rugăciunile noastre și știm că și părintele ne va avea la inima lui și în rugăciunile sale. Nu există cuvinte pentru a-i mulțumi. Îi dorim succes pe "baricadele slujirii"... Suntem pe drum, pelerini ai absolutului în căutarea Absolutului.

... Întâlnirea... Duminică, 13 septembrie 2015, noul părinte paroh, Cristinel Fodor - o nouă întâlnire plină de speranță... să scriem împreună foile albe din cartea existenței noastre... Așadar, la drum, pe baricadele slujirii, pelerini ai absolutului, în căutarea Absolutului.

Emil și Maria Iacob


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat