Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Formare scout: roade bune, dar insuficiente pentru centrele catolice

Între întâlnirile organizate de cercetași, cele de formare au o dinamică, o bucurie și o intensitate rar egalate. În această vară trei campusuri școală Scout au îmbogățit 68 de persoane care au participat la formare metodologică pentru ramurile de lupișori (17 24 august), temerari și exploratori (13 20 iulie) și la un campus de formare integrativă (31 august - 7 septembrie). Când la un campus de formare participă 20 30 de participanți, alături de cele propuse de formatori, însăși participanții se îmbogățesc între ei.

Nu totdeauna a fost ușor, dar mereu a fost frumos. În fața ploilor, cercetașii s au dovedit învingători atât prin pregătire, cât și prin forța lor interioară, pe parcursul traseelor au înțeles că omul este o ființă care, când merge, se fortifică și cercetășia include multă mișcare, iar în fața provocărilor, a hike urilor, a lecțiilor și a probelor au arătat multă tenacitate, disponibilitate și mai ales aspirații de a deveni educatori de calitate. În aceste campusuri au participat persoane de la Adjudeni, Bălțați, Brăila, București, Buzău, Fundu Moldovei, Prăjești, Pildeși, Roman, Sagna, Slobozia și Valea Lupului.

Pentru a favoriza procesul educativ, cercetășia propune jocuri și activități ca prin ele liderii să promoveze progresul personal al cercetașilor, să le favorizeze creșterea în credință, în atitudinea de responsabilitate, de slujire și iubire față de Dumnezeu și aproapele. Robert Baden Powell nu numai că a afirmat că cercetășia este un creștinism practic, dar, prin intuiția sa, a propus o metodă care are mijloace eficiente pentru a realiza o educație care îi ajută pe cei care o aplică să fie educatori de calitate și persoane care fac progrese în cele patru domenii propuse de el, numite și cele patru puncte ale lui BP: caracter, sănătate și dezvoltare fizică, abilități manuale și slujire.

Cei care participă la campusuri au posibilități să se inițieze într o cercetășie vie, să i descopere mijloacele esențiale și să și contureze care sunt direcțiile pentru a continua pregătirea atât personală cât și în cadrul consiliului liderilor care, la întâlniri, propune și momente de formare. Este un risc, o jignire și un afront adus copiilor și tinerilor de către cei care nu participă la formare și apoi au pretenția absurdă că fac cercetășie sau educație.

Este tot mai clar că este nevoie de formare creștină, de aprofundare a metodei și a mijloacelor utile pentru o educație justă. La aceste concluzii au ajuns și cei care, pe lângă nenumăratele momente de bucurie și realizări, pe lângă regretul ca zilele au trecut prea repede, în final, au dovedit prin probele pe care le au susținut că cele propuse au fost înțelese, aplicate și rămâne loc pentru a face progres.

Activitățile de formare au inclus, așa cum este specific cercetășiei, momente de meditație, participarea la sacramente, întâlniri cu tineri și copii din multe comunități, cu persoane consacrate care au dat mărturie despre vocația și alegerile lor, împlinirea zilnică a unor misiuni care au adus creativitate, umor și multă bucurie.

S a evidențiat că este necesar găsirea unor modalități ca educația să nu mai fie lăsată pe mâna diletanților, a improvizării și a comozilor care nu ii iubesc pe copii și cercetășia, tocmai pentru că nu o cunosc și nu o aprofundează. Așa cum nu haina face pe călugăr, ci viața consacrată pe care o trăiește, la fel cercetășia adevărată nu se moștenește, nu se improvizează, ci se trăiește în stilul și în spiritul ei propriu bine format.

Pr. dr. Alois Hîrja

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: Formare scout: roade bune, dar insuficiente pentru centrele catolice


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat