Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Zile de formare pentru preoți la Iași

Un grup de aproximativ 80 de preoți din Arhidieceza de București și din Dieceza de Iași s-a reunit la Institutul Teologic Roman-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași în perioada 8-11 septembrie 2015 pentru o perioadă de formare. Tema acestor zile a fost "Cincizeci de ani de la Conciliul Vatican II".

În conformitate cu hotărârile Conciliului Vatican II, în Dieceza de Iași se organizează la doi ani cursuri de formare pentru preoți. Scopul acestor întâlniri este comuniunea dintre preoți și o împrospătare a cunoștințelor teologice.

Preoții participanți la acest curs au început să sosească la Seminarul mare marți, 8 septembrie, de la ora 16.00, unde, începând cu ora 20.30, PS Aurel Percă a deschis în mod oficial zilele de formare.

Miercuri, 9 septembrie, a fost prima zi de cursuri și a cuprins două conferințe. Mai întâi, în cursul dimineții pr. Ștefan Lupu a ținut conferința "Dieceza și spiritualitatea sa din perspectiva constituției dogmatice despre Biserică Lumen gentium" în care a vorbit despre dimensiunea comunională a Bisericii. După ce a prezentat ecleziologia și spiritualitatea de comuniune ca formă a acțiunii pastorale, părintele a subliniat implicările ei la nivel de dieceză. După expunere au urmat momente de discuții între preoții prezenți în amfiteatrul seminarului. Cei prezenți i-au adresat conferențiarului întrebări referitoare la probleme de dogmatică.

În după-amiaza aceleiași zile a urmat conferința pr. Felician Tiba, care a prezentat tema "Vocația și misiunea familiei în Biserică și în lume: o analiză a problemelor actuale ale familiei în lumina Sinodului episcopilor din anul 2015". Punctele atinse au fost: familia voită de Dumnezeu, documentele Bisericii care vorbesc despre familie, contribuția sfântului Ioan Paul al II-lea în favoarea familiei și sinodul extraordinar de anul trecut, precum și cel ordinar de anul acesta. În cadrul dezbaterilor PS Petru Gherghel a subliniat dimensiunea sacrificală care pare să fie uitată de familia de astăzi.

Cea de-a doua zi i-a avut conferențiari pe pr. Lucian Farcaș și pr. Corneliu Berea. Tema pr. Lucian a fost "Gaudium et spes punct de sosire (dar) și de plecare pentru magisteriul social al Bisericii. Lumini și umbre în perspectivă moral-socială". Au urmat apoi dezbateri pe marginea temei prezentate.

Pr. Corneliu Berea a vorbit despre "Cinci cuvinte cheie ale prezenței vieții consacrate în Biserica locală: o perspectivă în lumina Conciliului Vatican II". Părintele a atins puncte precum "Viața consacrată și sfințenia", "Valoarea vieții consacrate" și "Importanța carismelor și a calităților relațiilor reciproce". După încheierea conferinței au urmat dezbaterile obișnuite.

Vineri, 11 septembrie, ultima zi de formare, i-a avut în prim plan pe pr. Iulian Faraoanu și pe pr. Daniel Iacobuț.

Pr. Faraoanu a prezentat tema "Sfânta Scriptură, izvor vital și suflu nou în viața Bisericii (Dei Verbum)". Prezentarea părintelui a cuprins două părți. Mai întâi a vorbit despre "Cuvântul divin și revelația" și apoi despre "Adevăr și interpretare". În cadrul dezbaterilor s-a discutat despre importanța citirii Sfintei Scripturi de către toți credincioșii în mod particular și despre importanța pregătirii, în prealabil, a celor care proclamă cuvântul lui Dumnezeu în cadrul sfintei Liturghii.

După-amiază, pr. Daniel Iacobuț le-a prezentat celor prezenți tema: "Nobilă frumusețe: slujirea liturgică a artei în Sacrosanctum Concilium". Părintele Daniel a atins puncte precum "Căutarea frumuseții gesturilor lui Cristos", "Principiile slujirii liturgice a artei în Sacrosanctum Concilium" și "Frumusețea nobilă a artei sacre și regulile realizării sale". În cadrul dezbaterilor părintele a răspuns la întrebări referitoare la evangheliar, baptisteriu și cinstea cuvenită altarului.

Trebuie menționat faptul că în fiecare seară începând cu ora 20.30 cei prezenți au avut posibilitatea de a viziona filme despre Conciliul Vatican II.

Vineri, 11 septembrie, a fost ultima zi de formare. La ora 20.30 a avut loc o conferința de încheiere a zilelor de formare. PS Aurel Percă a făcut o scurtă prezentare a oficiilor Diecezei de Iași și a vorbit despre implicarea lor la nivel de dieceză.

Conferința s-a încheiat cu intervenția PS Petru Gherghel care i-a felicitat pe cei care au organizat aceste zile de formare. De asemenea, Preasfințitul și-a manifestat bucuria față de prezența preoților din Arhidieceza de București și din Dieceza de Iași.

Prima serie de formare s-a încheiat, dar pentru noi, preoții care am participat la aceste cursuri, abia acum începe o perioadă de aprofundare și de punere în practică a bogățiilor pe care le-am acumulat în aceste zile. Spune un proverb că "Omul, cât trăiește, învață". Nu are nimeni pretenția că le știe pe toate, de aceea aceste cursuri sunt un bonus adus vieții de pastorație, care sperăm, cu ajutorul lui Dumnezeu, să aducă rod în comunitățile noastre. Așa să ne ajute Dumnezeu!

Cursurile de formare pentru preoți vor continua, în total fiind șase serii. Vor mai fi două în luna septembrie și trei în luna octombrie. Următoarele cursuri de formare se vor desfășura la Centrul "Gaudium et spres" din Traian, jud. Neamț.

Pr. Claudiu Bulai

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 8-11 septembrie: Zile de formare pentru preoți la Iași. Foto: ITRC


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat