Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

S-a publicat tema pentru Ziua Mondială a Comunicațiilor Sociale 2016: Comunicare și milostivire, o întâlnire rodnică

Comunicare și Milostivire: o întâlnire rodnică. Alegerea temei din acest an a fost, în mod clar, determinată de celebrarea Jubileului Extraordinar al Milostivirii și, fără îndoială, Sfântul Părinte a voit ca Ziua Mondială a Comunicațiilor Sociale să ofere o ocazie propice pentru a reflecta asupra sinergiilor profunde dintre comunicare și milostivire.

În bula de convocare a Anului Jubiliar, la numărul 12, papa afirmă că "Biserica are misiunea de a vesti milostivirea lui Dumnezeu, inimă pulsantă a evangheliei, care prin intermediul său trebuie să ajungă la inima și mintea fiecărei persoane" și, la același număr, papa adaugă: "Limbajul său și gesturile sale trebuie să transmită milostivire pentru a pătrunde în inima persoanelor și a le provoca să regăsească drumul pentru a se întoarce la Tatăl".

Pare oportun de amintit, în această privință, că ne situăm în contextul unei comunicări care este moment constitutiv al unei promovări a culturii întâlnirii.

Cu această ocazie papa face referință la limbajul și la gesturile și Bisericii, dar în perspectiva indicată fiecare bărbat și femeie de astăzi, în propria comunicare, în mergerea în întâmpinarea unuia sau alteia, trebuie să fie animați de o profundă dimensiune de primire, de disponibilitate, de iertare.

Tema evidențiază că o bună comunicare poate deschide un spațiu pentru dialog, pentru înțelegerea reciprocă și reconciliere, permițând ca în acest mod să înflorească întâlniri umane rodnice. Într-un moment în care atenția noastră este adesea îndreptată spre natura polarizată și judecătoare a multor comentarii pe social network, tema vrea să se concentreze asupra puterii cuvintelor și a gesturilor pentru a depăși neînțelegerile, pentru a vindeca amintirile, pentru a construi pacea și armonia.

Încă o dată, papa Francisc ajută să se redescopere că în inima comunicării este mai ales o profundă dimensiune umană. Comunicare care nu este numai o tehnologie actuală sau actualizată, ci o profundă relație interpersonală.

Ziua Mondială a Comunicațiilor Sociale, singura zi mondială stabilită de Conciliul Vatican II (Inter mirifica, 1963), este celebrată în multe țări, la recomandarea episcopilor din lume, în duminica dinaintea Rusaliilor (în 2016, la 8 mai).

Mesajul Sfântului Părinte pentru Ziua Mondială a Comunicațiilor Sociale este publicat în mod tradițional în ziua comemorării sfântului Francisc de Sales, patron al jurnaliștilor (24 ianuarie).

(După news.va, 29 septembrie 2015)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat