Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Liturghie pentru Radio Maria

PS Petru Gherghel a prezidat, duminică, 27 septembrie 2015, la ora 11.00, o Liturghie în care s-a rugat pentru Radio Maria. În cadrul Liturghiei, pr. Iosif Dorcu a primit oficial misiunea de a coordona programele Radio Maria în Dieceza de Iași.

La Liturghie au participat pr. Doru Popovici, director Radio Maria, pr. Cornel Cadar, responsabil al Oficiului pentru Comunicații Sociale, pr. Iosif Enășoaie, profesor la Facultatea de Teologie, pr. Mihai Budău, econom, și pr. Alphonse Bakthis Walagan, SDC. De asemenea, în biserică au fost prezenți doi tehnicieni care lucrează la Radio Maria.

În deschiderea sfintei Liturghii, PS Petru Gherghel a precizat că sensul celebrării este să ne rugăm ca vocea radioului Maria să răsune cât mai repede pe întreg teritoriul Diecezei de Iași, ca o împlinire a dorului nostru de a auzi cuvântul lui Dumnezeu prin mijloacele moderne de comunicare.

Omilia a fost ținută de pr. Iosif Dorcu și a vorbit, în lumina lecturilor sfinte, despre prioritățile din viață.

După distribuirea sfintei împărtășanii, pr. Doru Popovici a vorbit despre misiunea Radioului Maria, aceea de a lucra la mântuirea sufletelor prin vestirea cuvântului: "De zece ani am început să-l predicăm pe Cristos prin radio și încercăm să citim semnele timpului pentru a-l descoperi pe Cristos". A asculta cuvântul lui Dumnezeu este la distanță de un buton. Acum avem posibilitatea de a asculta cuvântul când dorim. A apreciat faptul că Radio Maria există pentru că noi ni-l dorim și pentru că ascultătorii își manifestă generozitatea pentru a-l susține.

A vorbit, de asemenea, despre iminenta deschidere a unei noi frecvențe la Rotunda, lângă Roman, la care se lucrează mai bine de un an. O antenă de 51 de metri este deja ridicată. A precizat că Radio Maria se poate asculta prin radio, pe canalele de televiziune și pe internet, iar în curând va exista posibilitatea de a-l asculta și prin telefon. Și-a exprimat bucuria pentru faptul că Radio Maria se îmbogățește cu un nou membru, prin inițiativa episcopului de Iași, care are în suflet importanța acestui mesager al cuvântului: Radio Maria.

S-a dat citire decretului de numire al pr. Iosif Dorcu: "Având în vedere rolul important al mijloacelor de comunicare și mai ales al radioului în opera de evanghelizare a credincioșilor, ținând cont de reglementările canonice cu privire la organizarea Curiei diecezane și numirea unor responsabili care să coordoneze activitatea diferitelor sectoare pastorale, pentru o mai bună coordonare a activităților din sectorul Radio Maria în Dieceza de Iași și ținând cont de experiența acumulată de Sfinția voastră prin diferite forme de prezență la radio, consultându-ne cu cei în drept, vă alegem și vă numim redactor coordonator al programului Radio Maria în Dieceza de Iași, în cadrul Oficiului pentru Comunicații Sociale, cu începere de la 1 septembrie, pentru o perioadă de cinci ani, cu toate drepturile și obligațiile care revin unei asemenea misiuni. În desfășurarea activității încredințate veți lucra în colaborare cu directorul național Radio Maria, cu responsabilul diecezan al Oficiului pentru Comunicații Sociale și în strânsă legătură cu vicarul nostru general, moderatorul Curiei diecezane, respectând toate directivele și programele pastorale diecezane. Invocăm binecuvântarea lui Dumnezeu pentru buna îndeplinire a activității încredințate și vă asigurăm de rugăciunea și prețuirea noastră. Cu binecuvântarea noastră arhierească, Petru Gherghel, episcop de Iași".

La final, pr. Doru Popovici și pr. Iosif Dorcu au primit din partea Petru Gherghel crucea fericitului Anton Durcovici pentru "a avea același dor ca episcopul Durcovici de a-l face cunoscut pe Isus".

* * *

Postul Radio Maria, deschis la 25 martie 2006, emite în patru zone din Transilvania pe frecvențele: 102,2 MHz la Oradea (în două limbi, alternativ), 92,5 MHz la Zalău, 94,4 MHz la Blaj și 95,4 la Baia Mare, iar prin DIGI pe frecvența 12687 MHz. Audierea programelor se poate face și prin internet (accesarea secțiunii "Ascultă online" de pe coloana din stânga a sitului www.ercis.ro).

Sediul central este situat în Str. Spartacus, nr. 33, 410466-Oradea (BH); tel: 0359/191.291, fax: 0359/818585, e-mail: contact@radiomaria.ro.

La 21 noiembrie 2009, PS Petru Gherghel a sfințit studioul Radio Maria Iași, situat la subsolul catedralei romano-catolice "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași. De aici se realizează emisiuni și se transmit Liturghii.

Începând cu 8 decembrie 2011, Radio Maria se transmite și prin cablu tv din rețeaua RCS&RDS, de către abonații care au receptor digi.

Începând cu 17 octombrie Radio Maria transmite și în Moldova, în zona Bacăului, pe frecvența 89,6 FM. În curând Radio Maria va putea fi ascultat și pe frecvența AM 1.485 KHz (așa cum se recepționează Liturghia duminicală de la Radio Iași). Frecvența a fost obținută în urma concursului organizat de Consiliul Național al Audiovizualului joi, 21 noiembrie 2013. La același concurs Radio Maria a mai primit frecvențe la Târnăveni (87,7 MHz) și Vișeu de Sus (1.485 MHz).

Mai multe detalii și programul zilnic se găsesc pe pagina www.radiomaria.ro.

Pr. Cornel Cadar

* * *

Înregistrarea video a Liturghiei din Duminica a 26-a de peste an, în catedrala din Iași (27 septembrie 2015):

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 27 septembrie: Iași: Liturghie pentru Radio Maria


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat