Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

A fi pe munte. Despre fericitul Paul al VI-lea

Nu poate fi o sarcină ușoară "să fii mereu în vârful muntelui", mai ales în anii tulburi ai istoriei secolului XX. Așa se face că Giovanni Battista Montini, cel care era pe "munte", deopotrivă prin nume și prin slujire, a auzit într-o zi glasul Domnului, spunându-i: "Nu mai coborî în mijlocul oamenilor, ci rămâi aici, sus, în lumină, cu mine" (www.ercis.ro/actualitate/viata.asp?id=20140902). Era 6 august 1978, ziua Schimbării la Față, ziua "muntelui sfânt". De aceea fericitul papă Paul al VI-lea este comemorat nu în ziua nașterii la cer, ci a nașterii sale pe pământ: 26 septembrie.

Giovanni Battista Enrico Antonio Maria Montini (26 septembrie 1897 - 6 august 1978), cel care avea să fie papa Paul al VI-lea, beatificat de papa Francisc la 19 octombrie 2014, a fost suveran pontif între 1963 și 1978, urmându-i papei Ioan al XXIII-lea. El este "papa Conciliului Vatican II", demonstrând încă o dată că Dumnezeu se folosește "de cele slabe" pentru a-și arăta gloria: papa Ioan al XXIII-lea, un papă masiv, blând, bonom, ales fiindcă se considera că, în vârstă fiind, "nu va deranja pe nimeni", dar care a deschis Conciliul Vatican II (la 11 octombrie 1962) - și papa Paul al VI-lea, care l-a finalizat la 8 decembrie 1965, a cărui sănătate era atât de fragilă, încât i s-a permis chiar și în timpul seminarului să locuiască la domiciliu. Ei sunt cei doi papi "care au deschis larg ferestrele Vaticanului, să intre aer proaspăt", cum zicea sfântul papă Ioan al XXIII-lea, au deschis spre lume porțile Vaticanului, fiindcă toți suntem frați și "au întinerit astfel Biserica".

Fericitul Paul al VI-lea și papa Francisc

La scurt timp după intronizare, papa Paul al VI-lea a vândut tiara cu care fusese încoronat în beneficiul celor săraci. Apoi, încetul cu încetul, dar constant, a diminuat fastul Vaticanului. Mergându-i pe urme, papa Francisc preferă să locuiască într-un hotel al Vaticanului și nu în apartamentul papal, poartă veșminte simple, pantofii săi negri obișnuiți cu metroul și cu suburbiile din Buenos Aires, o cruce de fier și un inel de argint aurit (de pe care, acum, la 2 ani de la alegere, poleiala s-a cam dus), a recomandat insistent preoților și personalului angajat în Vatican să aibă mașini bune, dar nu de lux, și-a serbat ziua de naștere invitând trei homeless și câinele unuia dintre ei la masă, iar respectul și grija sa față de săraci se manifestă în cele mai neașteptate feluri (construiește adăposturi în interiorul Vaticanului, le pune la dispoziție băi etc., iar la una din mesele festive care le-a fost oferită, cei care i-au servit au fost cardinalii etc.). Răspunzând la interval de câteva decenii unei glume a sfântului Ioan al XXIII-lea (care, fiind întrebat câți oameni lucrează în Vatican, Ioan al XXIII-lea a răspuns: "Cam jumătate din ei"), a redus personalul Vaticanului, a tăiat "primele" acordate prin cutumă la instalarea unui nou papă, iar sumele considerabile obținute au fost donate în beneficiul săracilor, a restrâns titlul onorific de "monsenior" acordat prelaților și a așezat în grădinile Vaticanului o statuie a lui Cristos reprezentat ca homeless - pentru ca nimeni să nu uite. Iar la sfânta Liturghie de duminică, papa Francisc poartă un ornat dăruit papei Paul al VI-lea la aniversarea a 8o de ani. Papa Paul al VI-lea a fost primul suveran pontif care s-a adresat ONU - lucru pe care papa Francisc îl face acum. Și acest papă delicat, blând, umil, fragil, dar de o inteligență vie și fermitate apostolică, a lansat enciclica Humanae vitae, militând pentru dreptul la viață: "să ne străduim să înmulțim pâinea, astfel încât să fie suficientă pe masa întregii omeniri, nu să promovăm controlul artificial al nașterilor, ca să diminuăm numărul oaspeților la banchetul vieții". "Sfânta Liturghie" - spunea fericitul Paul al VI-lea - "este forma perfectă a rugăciunii": "misterul euharistic se află în inima și în centrul Liturghiei, în calitate de izvor al vieții, prin care noi toți suntem purificați și întăriți pentru viață, nu pentru noi înșine, ci pentru Dumnezeu și ca să fim uniți în iubire unii cu alții". Iar cuvintele sale își păstrează actualitatea, mai ales acum, când amenințarea războiului este iminentă: "Să nu mai fie război! Niciodată să nu mai fie război! Ca să fim frați, aruncați armele din mâini". Pe de alta parte, acum, când conceptul de familie se află în disoluție și calitatea de mama este denigrată, să ne amintim că: "Fiecare mamă este ca Moise: ea nu intră în țara promisă. Ea pregătește o lume pe care nu va apuca s-o vadă".

Cuvintele și acțiunile sale, care erau revoluționare în vremea sa, s-au continuat prin reformele preconizate de papa Ioan Paul I, duse la îndeplinire, amplificate și completate magistral de sfântul Ioan Paul al II-lea, gestionate cu fermitate de papa emerit Benedict al XVI-lea și acum continuate cu acel spirit iezuit sclipitor, riguros și plin de umor al papei Francisc, pentru care "întreaga lume este casa sa".

Dr. Ecaterina Hanganu


 

lecturi: 30.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat