Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Bacău: Misionarele Carității la ceas de sărbătoare

În ziua de 5 septembrie 2015, în sărbătoarea nașterii pentru cer a fericitei Tereza de Calcutta, în prezența Preasfințitului Petru Gherghel și a unui număr important de preoți, colaboratori, persoane consacrate, credincioși, angajați și voluntari, am aniversat 25 de ani de la prima venire a Maicii Tereza în România, mai întâi la București, la 1 mai 1990, iar apoi la Bacău, la 28 iunie 1990.

Fondatoarea noastră a deschis astfel primele case ale Misionarelor Carității pentru a-i putea sluji pe cei mai săraci dintre săraci și în țara noastră, continuând să potolească setea de suflete a lui Isus de pe cruce, misiune realizată în 134 de țări și 757 de case deschise în acest scop în întreaga lume.

Misiunea noastră este foarte vastă și vizează ajutorul concret oferit celor mai săraci dintre săraci în care îl vedem pe Isus care ne spune că orice am făcut unuia dintre aceștia mici, lui i-am făcut. Astfel, ne ocupăm de muribunzi și bolnavi, copii abandonați sau cu dizabilități, mame fără adăpost, educarea tinerilor din familii nevoiașe, suport pentru tineri dependenți de droguri și alcool, cantine sociale pentru oamenii străzii, creșe pentru copii subnutriți, sprijin material și spiritual pentru familii în dificultate, vizite în spitale și penitenciare, cateheze pentru copii.

Activitatea noastră în Bacău a început în urmă cu 25 de ani când surorile au preluat din orfelinatele de stat cazurile cele mai grave de copii abandonați, subnutriți, cu retard psiho-motor care trăiau în condiții nedemne și i-au adus într-o clădire dezafectată căreia i-au adus îmbunătățiri, oferită spre folosință gratuită de către Consiliul Local Bacău. Activitatea a început cu suportul voluntarilor și al primelor tinere care au ales să își dedice viața în slujirea Domnului. În timp, unii beneficiari au fost adoptați, reintegrați în familie sau în societate ori au trecut la Domnul cu demnitatea persoanei. În decursul anilor, casa a găzduit tinere mame care așteptau un copil, încurajând și promovând dreptul la viață. Capela noastră a devenit loc de rugăciune pentru credincioșii din cartier până la construirea actualei biserici. Bolnavii au primit asistență medicală și tratament de specialitate în clinici medicale din țară și străinătate.

În prezent, cele șase surori Misionare ale Carității Bacău colaborează cu 28 de angajați pentru îngrijirea a 32 de persoane adulte cu tulburări mentale severe și profunde rămase în casă, care în ciuda stimulărilor primite, din cauza problemelor severe de sănătate, nu au putut înregistra progrese semnificative. De asemenea, facem vizite în familii, purtând statuia Maicii Domnului și rugându-ne cu acestea, animăm săptămânal Liturghia în centrul de bolnavi mentali Gâșteni, vizităm bolnavii din spital invitându-i să participe la sacramente, facem cateheze și campusuri de vară cu copiii din cartier, ducem sfânta Taină bolnavilor nedeplasabili din zona în care locuim, vizităm un număr semnificativ de familii nevoiașe cărora le oferim suport material și spiritual, căutând să îl facem cunoscut pe Isus în medii cât mai diferite.

Casa din Chitila, jud. Ilfov, găzduiește persoane adulte cu întârziere mentală severă și profundă fără aparținători. Totodată surorile se ocupă de vizitarea bolnavilor și bătrânilor, suport familiilor nevoiașe, cateheza cu copii rromi.

Misiunea surorilor din cartierul Ferentari București este a oferi suport în educarea copiilor rromi, în colaborare cu preotul ortodox prin participarea la slujba duminicală și catehizare; vizite în spitale și cămine de bătrâni, suport familiilor nevoiașe.

În Sfântu Gheorghe surorile îi pregătesc pe rromi pentru toate sacramentele: Botez, sfânta Împărtășanie, Mir, Căsătorie; de asemenea vizitează familiile, se implica în educația copiilor fără posibilități și oferă suport persoanelor bolnave.

În București, apostolatul surorilor acorda prioritate familiilor sărace cu mulți copii și oamenilor străzii pe care îi primesc în propria casă unde pot face săptămânal un duș, primesc o gustare, un cuvânt de mângâiere și de încurajare.

În toți acești ani de har am putut vedea modul minunat în care Domnul ne-a condus până aici și am experimentat iubirea sa în formele cele mai diferite și negândite de noi.

Rugăciunile noastre către fericita Tereza de Calcutta au făcut să descoperim că minuni există și azi, dovada fiind persoane cunoscute nouă care au primit haruri speciale prin mijlocirea ei.

Fericită Tereza de Calcutta, Isus te-a chemat să fii lumina sa, iubindu-l și slujindu-l din toată inima în cei mai săraci dintre săraci și astfel să-i potolești setea de iubire și de suflete. Dă-mi harul să pot să fiu și eu ca tine, un purtător al luminii sale, al iubirii și al păcii către ceilalți, iradiind delicată sa milostivire către frații și surorile mele care trăiesc în întuneric și durere. Dragă Maică Tereza, tu ai promis că vei continua din ceruri misiunea de a arăta iubirea specială a lui Dumnezeu pentru cei în nevoi. Cu încredere îți încredințez această cerere (spune cererea ta). Amin.

"Am fost creați pentru lucruri mari: pentru a iubi și a fi iubiți!"

Misionarele Carității din Bacău

* * *

Jubileul de 25 de ani de activitate a Slujitoarelor Carității în Bacău


 

lecturi: 77.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat