Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

A apărut revista "Lumina creștinului" pe luna septembrie 2015

Numărul 9 (309) - septembrie 2015 al revistei "Lumina creștinului" se deschide cu scrisoarea pastorală a PS Petru Gherghel, intitulată "Conciliul Vatican II la 50 de ani. O comoară ce trebuie mereu descoperită". Întreaga scrisoare este pătrunsă de sentimentul bucuriei redescoperirii unei neprețuite moșteniri lăsată Bisericii de cei doi mari papi - Ioan al XXIII-lea și Paul al VI-lea, un "dar al Duhului Sfânt pentru viața noastră de credință și pentru pașii noștri de la sfârșitul mileniului al doilea spre noul mileniu" - scrie PS Petru Gherghel. În completarea scrisorii pastorale, PS Aurel Percă, episcop auxiliar, prezintă programul cursurilor de formare pentru preoții din lunile septembrie și octombrie, având ca temă "50 de ani de la Conciliul Vatican II".

Rubrica "Actualitatea" conține un interviu pe care card. Joachim Meisner i l-a acordat pr. Cornel Cadar, cu prilejul vizitei efectuată de cardinal în Dieceza de Iași, în perioada 3-10 august. Titlul interviului este "Fericirea înseamnă a te dărui total lui Dumnezeu".

Tot la rubrica "Actualitatea" mai putem citi articolele: "Pelerinajul la Cacica" semnat de pr. Cornel Cadar, "Întâlnirea diecezană a familiilor" și "Surorile Oblate Asumpționiste" semnate de pr. Claudiu Bulai, "La început a fost o fascinație" semnat de sr. Tereza Ghiurcă. Ultimul articol citat reprezentând o mărturie cu prilejul Anului Vieții Consacrate, pe care Biserica îl sărbătorește pe parcursul anului 2015.

Rubrica "Istorie" conține articolul "Biserică nouă la Traian", semnat de pr. Eduard Pătrașcu, parohul bisericii "Sfinții Petru și Paul", sfințită la 22 august 2015. În cadrul aceleiași rubrici, dr. Agnes Pal publică articolul "Câmpulung Moldovenesc. Bicentenarul bisericii", cu prilejul celebrărilor speciale din 19 iulie 2015, la care a luat parte și păstorul diecezei, ep. Petru Gherghel.

Continuă serialul dedicat de pr. Iosif Dorcu sanctuarelor mariane, în acest nou număr al revistei fiind prezentat cititorilor sanctuarul marian de la Trois-Rivieres (în provincia Quebec din Canada), numit Notre-Dame-du-Cap și supranumit "Regina Canadei".

Rubrica "Pentru familii" este susținută ca de obicei de pr. dr. Felician Tiba, care publică articolul intitulat "Sufletul este al său", în timp ce la rubrica "Pentru copii" continuă serialul cu istorioara morală "Micul emigrant", de Cristophor v. Schmid, precum și articolul "Așa răspund copii despre păcat", semnat de pr. Felician Tiba.

Pr. Felix Roca susține mai departe rubrica "Pentru tineri", publicând în acest număr al revistei articolul "Papa Francisc și tinerii. Să înveți să fii mărinimos". Articolul face referire la o întâlnire a papei Francisc cu circa opt mii de elevi din școlile conduse de iezuiți din Italia și Albania, însoțiți de profesori și de membri ai familiilor, prilej cu care papa a spus următoarele: "Mergând după învățătura sfântului Ignațiu, principalul element în școală este să fii mărinimos". Pr. Felix Roca, responsabil al tineretului catolic din Dieceza de Iași, publică și un amplu articol intitulat "Căutători de fericire la INTC", în cuprinsul căruia rezumă principalele activități ale evenimentului verii în Biserica Catolică din România: cea de-a XIII-a ediție a Întâlnirii Naționale a Tineretului Catolic. Printre cei 2.200 de participanți s-au aflat și 392 din Dieceza de Iași în frunte cu PS Petru Gherghel și PS Aurel Percă.

Rubrica "Misiuni" conține articolul "Pakistan. Convertirea la Cristos înseamnă moartea", traducere de pr. Mihai Pătrașcu după articolul publicat de Paolo Affatato în "Vatican Insider", la 2 august 2015.

Recomandăm, de asemenea, articolele "Sfântul Ieronim, suflet consacrat Sfintelor Scripturi", și "A se conforma cuvântului Domnului", ambele fiind semnate de P.A.D.; "Crucea și milostivirea", de pr. Egidiu Condac", în cadrul rubricii "E bine de știut"; "Râs și surâs", de pr. Cristian Chinez, în cadrul rubricii "Tablete spirituale"; "Bolile inimii. Insuficiență cardiacă", de dr. Bianca Hanganu, în cadrul rubricii "În apărarea sănătății".

Revista publică o nouă întrebare în cadrul concursului "Citești și câștigi", alături de numele câștigătorilor pe luna iulie ai acestui concurs, precum și rubricile tradiționale Știri, Poșta redacției, Noutăți editoriale și Rebus.

Dr. Dănuț Doboș

* * *

Pentru abonamente la revista "Lumina creștinului" și la celelalte publicații ale Editurii "Presa Bună" consultați pagina de abonamente.


 

lecturi: 43.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat