Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Izvoru Mureșului: Despre romano-catolicii din Moldova la Universitatea de Vară

În perioada 10-16 august 2015 s-au desfășurat lucrările celei de a XIII-a ediții a Universității de Vară de la Izvoru Mureșului, manifestare organizată de Ministerul Culturii - Centrul Cultural Toplița, în parteneriat cu Fundația Națională pentru Românii de Pretutindeni (București), Centrul European de Studii Covasna-Harghita (Sfântu Gheorghe), cu sprijinul Departamentului Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni, Institutului Cultural Român, Episcopiei Ortodoxe a Covasnei și Harghitei, Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș.

De la Bacău au participat ca invitați: ing. Gheorghe Bejan (președintele Asociației Romano-Catolicilor "Dumitru Mărtinaș") și prof. dr. Anton Coșa.

Joi, 13 august, în cadrul lucrărilor Universității de Vară de la Izvoru Mureșului, organizatorii au inclus în program și tema: Românii romano-catolici din Moldova în fața presiunilor de maghiarizare.

În intervenția sa, prof. dr. Anton Coșa a precizat de la bun început faptul că problematica romano-catolicilor din Moldova este într-o strânsă legătură cu problematica românilor din sud-estul Transilvaniei. Prin urmare, includerea cu ani în urmă a unei teme vizând comunitatea catolică din Moldova în cadrul dezbaterilor Universității de Vară Izvoru Mureșului a fost una cât se poate de oportună.

În continuare, prof. dr. Anton Coșa a scos în evidență faptul că s-au conturat de-a lungul timpului trei viziuni diferite privind problematica romano-catolicilor din Moldova: viziunea maghiară, viziunea europeană și viziunea proprie, venită din interiorul comunității catolicilor din Moldova.

Dintre cele trei abordări, viziunea maghiară a rămas cea mai conservatoare, încremenită în același proiect inițial din punct de vedere științific, dar în strânsă legătură cu dinamica intereselor geostrategice ale statului maghiar. În continuare, promotorii acestei viziuni susțin ideea originii maghiare a catolicilor din Moldova pe care îi denumesc în mod greșit "ceangăi"; vorbesc de comunitățile de "ceangăi" aflate în "diaspora" și supuse unei pretinse asimilări din partea statului român; folosesc aceleași argumente istorice depășite de mult de cercetarea științifică; extind (deloc întâmplător) "Bazinul Carpatic" din așa-zisul "Ținut Secuiesc" în așa-zisul "Ținut Ceangăiesc"; fac presiuni constante asupra instituțiilor românești pentru introducerea limbii maghiare în școală și biserică (după modelul stalinist din anii '50 ai veacului XX), exercită presiuni pe lângă organismele europene pentru adoptarea de "recomandări" privindu-i pe "ceangăi"; deturnează identitatea românească a "ceangăilor" (asumată și declarată constant de către aceștia), urmărind să le impună o nouă identitate, cea maghiară (realizând astfel, peste timp, o nouă maghiarizare a acestora, după secuizarea prin care trecuseră strămoșii lor în sud-estul Transilvaniei) etc.

Viziunea europeană a cunoscut în timp o vizibilă nuanțare. Dacă inițial, aceasta era strâns legată de viziunea maghiară (în condițiile în care raportorii europeni primeau informațiile privindu-i pe catolicii din Moldova exclusiv pe filieră maghiară), ulterior au fost luate în considerare și punctele de vedere venite din interiorul comunității catolicilor din Moldova, care erau în mod evident cele corecte, cele care trebuiau luate în seamă de la bun început. Astfel, deși presiunile maghiare continuă, în spațiul european se recunoaște deja, de ceva vreme, faptul că într-o proporție covârșitoare, catolicii din Moldova sunt, de fapt, români.

În ceea ce privește viziunea venită din interiorul comunității catolice din Moldova, aceasta a beneficiat de la bun început de roadele cercetărilor științifice interdisciplinare inițiate cu ani în urmă de Excelența Sa Petru Gherghel, episcop de Iași. Rezultatele acestor cercetări, continuate și astăzi de membrii Departamentului de Cercetare Istorică din cadrul Episcopiei Romano-Catolice de Iași, s-au concretizat într-un număr important de monografii, studii și articole, care dovedesc românitatea catolicilor din Moldova.

Printre altele, prof. dr. Anton Coșa a adus în atenție și câteva argumente istorice, lingvistice, etnografice etc., care dovedesc faptul că nu se poate vorbi de o minoritate etnică a "ceangăilor" din Moldova, ci, cel mult, de o "minoritate religioasă" a romano-catolicilor din Moldova.

Catolicii din Moldova nu s-au denumit pe ei înșiși niciodată "ceangăi" și nu au participat la niciunul dintre momentele istorice care au marcat evoluția națiunii maghiare și a statului maghiar. Dimpotrivă, ei au participat la toate momentele care au jalonat devenirea istorică a națiunii române și a statului român, iar eroii catolici nu s-au jertfit pentru Ungaria ci pentru România.

La rândul său, domnul ing. Gheorghe Bejan a prezentat Proiectul "Clubul Social al Tinerilor Băcăuani", finanțat de Consiliul județean Bacău și implementat de Asociația UNLIMITED CONNECTIONS Bacău în opt sate cu populație catolică din județul Bacău: Cleja, Faraoani, Arini, Vladnic, Valea Seacă, Fundu Răcăciuni, Pustiana și Frumoasa.

De asemenea, domnia sa a punctat și greutățile întâmpinate de Asociația Romano-Catolicilor "Dumitru Mărtinaș" în amplasarea bustului profesorului Dumitru Mărtinaș în municipiul Bacău.

O plăcută surpriză a reprezentat-o acordarea de către domnul Vlad Cubreacov (președintele Asociației Răsăritul Românesc din Chișinău) a unei Diplome de Excelență domnului Gheorghe Bejan (președintele Asociației Romano-Catolicilor "Dumitru Mărtinaș") "pentru meritul de a apăra comunitatea românilor romano-catolici din România împotriva presiunilor maghiarizatoare din partea unor cercuri antiromânești din străinătate".

În rezoluția adoptată la finalul lucrărilor celei de-a XIII-a ediții a Universității de Vară de la Izvoru Mureșului s-a precizat, printre altele, că este nevoie de un set de măsuri pentru protejarea românilor din județele Covasna, Harghita și parțial Mureș, expuși "sistematic unui proces continuu și susținut de deznaționalizare", precum și pentru oprirea "procesului de maghiarizare" a românilor de confesiune romano-catolică din Bacău, Neamț și Iași.

În acest sens, organizatorii Universității de Vară de la Izvoru Mureșului au propus finanțarea Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș "după aceleași criterii și direct proporțional cu suma alocată de Guvernul României Fundației «Comunitas» a maghiarilor din România", precum și "monitorizarea procesului de maghiarizare a românilor romano-catolici din județele din Moldova și sprijinirea păstrării identității românești a acestora".

Rezoluția adoptată la finalul ediției a XIII-a a Universității de Vară de la Izvoru Mureșului va fi înaintată Administrației Prezidențiale, Guvernului și Parlamentului României, partidelor politice și societății civile.

Prof. dr. Anton Coșa


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat