Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Cacica: Predica rostită de PS Aurel Percă în sărbătoarea "Adormirea Maicii Domnului"

Atunci când călătorim spre o țintă care nu ne este cunoscută bine, din când în când ne oprim, pentru a verifica dacă suntem pe drumul cel bun și uneori privim cu mare atenție toate indicatoarele care ne-ar putea fi de folos.

Cu toții suntem pelerini și umblăm, pășim pe drumurile zilelor și ale anilor; și din când în când, obosiți din cauza călătoriei, spontan ne ridicăm privirea și ne uităm în depărtare pentru a verifica dacă se apropie finalul călătoriei: scopul vieții noastre.

Astăzi, în sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, ridicarea cu trupul și sufletul la cer a Preacuratei, noi pelerinii vedem în zare o lumină strălucitoare: este Maria, cea care trăiește deja viitorul fericit pe care îl visăm noi și îl așteptăm.

Câtă mângâiere ne oferă această viziune de credință! Da, credința aduce o inundare de bucurie în mijlocul greutăților acestei vieți!

Cartea Apocalipsului dă glas speranței noastre atunci când scrie: "Apoi am văzut un cer nou și un pământ nou, căci cerul dintâi și pământul dintâi au trecut, iar marea nu mai este. Și am mai văzut cetatea cea sfântă, Ierusalimul cel nou, coborând din cer de la Dumnezeu, pregătită ca o mireasă împodobită pentru mirele ei. Atunci am auzit un glas puternic de la tron, spunând: "Iată cortul lui Dumnezeu împreună cu oamenii! El va locui împreună cu ei, iar ei vor fi poporul lui și el, Dumnezeu cu ei, va fi Dumnezeul lor. El va șterge orice lacrimă din ochii lor, iar moarte nu va mai fi. Nu va mai fi nici plâns, nici țipăt, nici durere, pentru că lucrurile dintâi au trecut" (21,1-4).

Este oare un vis al creștinilor? Nu, acesta este un vis al lui Dumnezeu: și visele lui Dumnezeu se împlinesc întocmai!

Lectura a II-a de la această Liturghie ne-a îndreptat privirea spre învierea lui Isus.

Într-adevăr, Cristos a înviat cu adevărat: noi suntem poporul născut din acest impact cu cel înviat și alimentat în continuu de această certitudine; Maria, creatura cea mai apropiată de Cristos, este prima care a intrat în sărbătoarea victoriei Fiului: și este drept să fie așa! Iar noi așteptăm să vină ziua noastră, ziua sărbătorii noastre și cu siguranță că va veni!

Conciliul Vatican II, reluând expresiile papei Pius al XII-lea (1950) din declararea dogmei Ridicării la cer a Preacuratei Fecioare Maria cu trupul și cu sufletul, exprimă astfel adevărul pe care îl celebrăm astăzi:

"Fecioara Neprihănită, păstrată neatinsă de orice prihană a păcatului strămoșesc, la capătul vieții sale pământești a fost ridicată cu trupul și cu sufletul în gloria cerească și a fost înălțată de Domnul ca regină a universului" (LG 59).

Și apoi: "Mama lui Isus, după cum în ceruri, glorificată deja cu trupul și sufletul, este chipul și pârga Bisericii care va ajunge la plinătate în veacul ce va să vină, tot astfel, aici pe pământ, strălucește ca un semn de speranță sigură și de mângâiere pentru poporul peregrin al lui Dumnezeu, până când va veni ziua Domnului" (LG 69).

Maria ridicată la cer este o chemare spre viitor, este o anticipare a ceea ce va fi, este viitorul nostru trăit în premieră.

Biserica, chiar de la începuturile ei, a păstrat această veste mângâietoare în memoria sa de credință. În Orient, sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului vrea să indice tocmai ultimul somn al Mariei; reprezentarea iconografică a acestui moment este plină de semnificații.

Fecioara Maria este reprezentată înconjurată de apostoli, ca în ziua de Rusalii (ca și cum ar indica faptul că discipolii trebuie să se adune mereu în jurul Mariei, pentru a invoca darul Duhului Sfânt), în timp ce Isus ține în brațele sale o "copilă". Această "copilă" este Maria devenită "mică" pentru împărăția cerurilor și condusă de Mântuitorul la sărbătoarea celor răscumpărați de sângele său: sânge primit în sânul Mariei!

De ce Maria a fost ridicată în cer cu sufletul și cu trupul ? Pentru ce Dumnezeu a voit acest "semn" ulterior, care subliniază puterea și adevărul învierii lui Isus?

Fără îndoială, înălțarea Mariei cu sufletul și trupul la cer subliniază legătura profundă care există între Fiul și Mama: Isus a primit trupul său din Maria și aceasta a fost alături de Fiul pe tot parcursul drumului de credință, până la a-i fi aproape în marele ceas, cel al crucii.

Ridicarea ei la cer este gestul de mulțumire al Fiului: dacă noi suntem capabili de recunoștință față de mama noastră, oare Dumnezeu nu putea fi infinit mai capabil de recunoștință față de Mama care l-a născut după trup, l-a hrănit, l-a însoțit de-a lungul activității sale publice?

Ridicarea Mariei cu sufletul și trupul la cer este o invitație să privim departe și să privim în sus: viața omenească nu se epuizează aici pe pământ, dar are o dezvoltare și o completare minunată dincolo de scenariul fragil al experienței de fiecare zi.

Putem spune cu absolută siguranță, privind la Maria, că ! "ceea ce este mai bun" trebuie să vină de acum încolo, că ceea ce este mai frumos, trebuie să se arate mai târziu.

Să nu uităm acest adevăr mângâietor!

La 14 august 1941, sfântul Maximilian Kolbe, în timp ce zăcea în buncărul foamei în tristul lagăr din Auschwitz, a întins cu seninătate brațul către călău pentru injecția cu venin letal și l-a întrebat:

- "Ce zi este astăzi?" Maximilian Kolbe pierduse șirul zilelor din cauza izolării în care a fost pus. Soldatul a răspuns imediat:

- "Este 14 august".

Maximilian Kolbe, ca și cum ar fi vorbit cu propriul suflet, surâzător a exclamat :

- "Frumos! Este ajunul Adormirii Maicii Domnului: mâine voi face sărbătoare cu ea în cer!"

Maximilian Kolbe avea mereu prezentă orientarea vieții și nu pierdea niciodată din vedere scopul drumului: pentru acest motiv nu s-a lăsat strivit de povoara teribilă a unui lagăr de concentrare, dar a ieșit din el învingător.

Și noi trebuie să recuperăm această atitudine spirituală: trebuie să ne amintim că suntem în ajunul marii zile, suntem în pragul strălucitor al veșniciei.

Dar înălțarea la cer a Mariei este un strigăt al cerului spre pământ: este o provocare divină față de memoria noastră omenească slabă, este o chemare să privim viața cu seriozitate și cu ochii credinței.

Astăzi, însă din păcate, mulți nu cred. Astăzi se răspândește o teribilă uitare, amnezie a veșniciei; se pare că mulți au uitat că paradisul și infernul continuă să existe. Charles Peguy, un filozof de la începutul secolului trecut, a surprins o indispoziție tipică omului contemporan și a exprimat-o astfel: "Omul modern suferă de amnezia, de uitarea veșniciei!"

Este foarte adevărat. Astăzi, în codrul de zgomote asurzitoare și ale solicitărilor fără de sfârșit, omul riscă să alerge de la o fântână la alta fără a reuși să-și potolească setea propriului suflet: pentru că omului îi este sete de veșnicie, îi este sete de Dumnezeu !

Este clar un lucru: când crește numărul orbilor, nu înseamnă că încetează să mai existe soarele și este suficient că unul să-l vadă și poate striga pe bună dreptate tuturor adevărul evident a ceea ce vede.

Misterul pe care îl celebrăm astăzi, Înălțarea sfintei Fecioare Maria la cer, nu numai cu sufletul, dar și cu trupul, ne vorbește despre valoarea, despre demnitatea, despre măreția trupului omenesc, despre destinul final al trupului nostru, despre respectul sacru pe care îl datorăm trupului omenesc. Privind trupul omenesc numai cu ochii minții, din punct de vedere biologic, constatăm că trupul omului este capodopera mâinilor lui Dumnezeu.

Dar să ne oprim să reflectăm și asupra consecințelor pe care le produce în viața de pe acest pământ lipsa așteptării a vieții de dincolo, adică mutilarea speranței.

Câtă nevoie avem de un asemenea avertisment! Astăzi, într-adevăr, viața este călcată în picioare și banalizată; numai credința în Dumnezeu va putea să restituie valoarea și demnitatea vieții. Astăzi, pentru atâția oameni, viața este redusă la un produs de marcă: cumpărăm cu mare grabă produsul, pentru că este de marcă, ne bucurăm pentru câteva minute și apoi îl aruncăm, pentru că a ieșit o nouă modă.

În numele lui Dumnezeu, care ne-a creat pentru un mare scop și un mare destin, noi trebuie să respingem această înjosire a vieții.

"Și s-a arătat în cer un semn mare: o femeie îmbrăcată în soare; ea avea luna sub picioarele ei, iar pe cap o coroană de douăsprezece stele. Ea era însărcinată; striga în chinurile nașterii, frământându-se să nască" (Ap 12,1-2).

Această femeie este imaginea tuturor celor care iubesc viața, care suferă pentru viață, care apără viața, care cred în viață pentru că au credință în Dumnezeu.

Aceștia sunt atâția, dar nu fac gălăgie. Da, sunt atâția cei care muncesc pentru salvarea demnității umane; ei formează Biserica și, în această Biserică, Maria este punctul culminant, vârful, este prima creștină.

Dar această femeie este amenințată: "Apoi a apărut un alt semn în cer: iată, un dragon ca de foc, mare (...) stătea înaintea femeii care trebuia să nască pentru a devora copilul când va fi născut" (12,3-4).

Câtă lume vrea să ucidă viața și o face în atâtea moduri!

Cei care înjosesc demnitatea vieții, vor să o ucidă: cu vulgaritatea, cu pornografia, cu dezmățul.

Cei care îl înlătură pe Dumnezeu din viață, voiesc să ucidă viața.

Cei care mânjesc familia, vor să distrugă viața: sunt asasinii, dușmanii vieții și prin urmare și dușmanii lui Dumnezeu.

Care va fi rezultatul acestei lupte?

Credința ne spune că va învinge viața, va învinge bunătatea și dreptatea, pentru că Dumnezeu însuși s-a angajat în această luptă.

Și un semn al acestei victorii se numește Maria din Nazaret. Să fixăm privirea asupra ei, pentru că prin viața ei se luminează și viața noastră și cea a Bisericii.

Maria este ridicată la cer cu sufletul și trupul. Trupul este destinat mântuirii; pentru aceasta trupul are o demnitate foarte mare și nu poate fi redus la un instrument vulgar de egoism.

Trupul este fereastra sufletului și Cristos și-a vărsat sângele pentru ca tot omul să fie eliberat de rău. Cât este de urgentă eliberarea trupului de noile și vechile sclavii create de om!

Timpul este scurt, viața este una singură, responsabilitatea este mare: să nu căutăm comorile pământului pe care nimeni nu le va duce vreodată cu sine; să dăm totul, să ne dăm viața pentru împărăția lui Dumnezeu.

Sfânta Tereza a Pruncului Isus, în ultima relatare autobiografică, scrisă cu puține zile înainte de a muri, observă cu luciditate: "Presupun că m-am născut într-o țară cufundată în bezna cea mai neagră, de a nu fi contemplat aspectul zâmbitor al naturii inundată și transfigurată de strălucirea soarelui, dar chiar din copilăria mea, este adevărat, aud vorbindu-se despre asemenea minuni (adică de o țară plină de soare!). Știu că țara în care mă aflu nu este patria mea, că patria mea este o altă țară spre care trebuie să aspir în continuu. Și aceasta nu este o istorie inventată de vreun locuitor al tristei țări în care sunt, dar este o realitate sigură, pentru că regele patriei soarelui strălucitor a venit să trăiască 33 de ani în țara întunericului. Vai, întunericul nu l-a cuprins deloc pe acel rege divin care era lumina lumii!"

Astăzi este frumos să repetăm: noi credem că există o patrie dincolo de aceste zile ale noastre, unde cel drept triumfă; noi credem că suntem străini în această lume și călătorim spre casa unde și Maria ne așteaptă, pentru a ne spune că Dumnezeu este iubire infinită și că nu înșală așteptarea fiilor săi.

În încheierea, vreau să vă adresez o întrebare: "Ce face acum Maria în cer?"

Răspunsul nu poate fi decât acesta: "Maria o face pe mama!" Și mama nu poate face altceva decât să se gândească la copiii ei; mama, într-adevăr, nu poate avea altă bucurie în afară de bucuria față de copiii ei.

Așadar, Maria, în cer, se gândește la noi! În inima ei arde flacăra iubirii lui Dumnezeu și zilnic o traduce în gingășie și grijă pentru fiecare dintre noi.

Dacă ați venit cu lacrimi în ochi la acest sanctuar al Mariei, dacă aveți durere în suflet sau vreo plângere pe buze, dacă vă frământă viitorul copiilor dumneavoastră sau aveți vreo teamă în inimă... spuneți-o mamei astăzi, aici, la Cacica, la casa ei!

"Per Marian ad Jesum!" Prin Maria ajungem la Isus!

Mama noastră va ști să găsească cuvintele potrivite pentru a spune că Dumnezeu vă iubește și cât de mult așteaptă Dumnezeu întâlnirea cu voi și cât de frumoasă este sărbătoarea pe care el a pregătit-o pentru dumneavoastră.

Cuvântul mamei vă va convinge să credeți că Isus este mereu cu dumneavoastră, că știe de problemele care vă frământă!

Faceți sărbătoare, bucurați-vă, cântați Magnificat, pentru că milostivirea lui Dumnezeu se întinde din generație în generație până la noi!

"Sufletul meu îl preamărește pe Domnul și duhul meu tresaltă de bucurie în Dumnezeu, Mântuitorul meu" (Lc 1,46-47) pentru că îl simțim pe Dumnezeu lângă noi, bun și fidel, din neam în neam, așa cum a promis lui Abraham și urmașilor săi, între care ne numărăm și noi.

"Toată frumoasă ești Marie". Așa cântăm în unul din cele mai cunoscute imnuri închinate Preasfintei Fecioare Maria. Și într-adevăr, e frumoasă sfânta Fecioară cu trupul ei înviat, glorificat, înălțat la cer.

Amin.

15 august 2015

PS Aurel Percă

* * *


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat