Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Sceptrul de aur al Sfintei Fecioare

Frumoasă mai era statuia! Nu-mi puteam lua ochii de la ea. Și doar o văzusem de atâtea ori... o văzusem chiar de când mă știu - adică, de cel puțin 8 ani - fiindcă la 15 august, an de an, ea - statuia adică - e scoasă în procesiune! E făcătoare de minuni statuia Fecioarei din LudŸmierz1. Și când te gândești că are - ia să vedem - da, chiar 543 de ani! A fost făcută în 1420, așa spune tata - și anul ăsta împlinește chiar 543 de ani. Și taică-meu, 43 de ani! Da, dar la tata, cuta dintre sprâncene se tot adâncește și pleoapele par mai grele, aproape cum le are bunicul, iar acum, uite - are 1, 2, 3... 10 fire de păr albe - m-am tot făcut eu că nu le văd... dar sunt de-adevărat și cred că-s mai multe chiar, dar cum să le mai număr, că mi-au dat lacrimile - doar toată lumea știe că dacă ai păr alb și riduri pe față, gata - ești bătrân și mori!

Uite, asta am s-o rog pe Sfânta Fecioară! Să trăiască, așa, cel puțin cât ea - că doar sunt cam de aceeași vârstă (cu 500 de ani mai mult sau mai puțin), fiindcă întotdeauna ai nevoie de părinți!

Și cum mă uitam așa, în rugăciune, la chipul Fecioarei, alb-roz, îmbujorată în lumina dimineții, cu părul și veșmântul unduind în vânt, ținând în mână sceptrul greu, de aur - ce credeți! A scăpat sceptrul din mână! M-am repezit să-l ridic, dar episcopul îl prinsese deja din zbor - știți voi care, episcopul nostru cel tânăr și frumos, cu ochii albaștri ca ai Sfintei Fecioare, așa de albaștri și așa de frumos, de lumea spune că parcă-i chiar fiul ei - ... Și atunci, am auzit clar, un murmur dulce cum nu mai auzisem vreodată nici măcar în cântecele mamei: "...Karol..." L-am tras de mână pe tata să-i spun c-o auzisem vorbind pe ea, dar tata mi-a făcut semn să tac: episcopul încremenise cu sceptrul de aur al Fecioarei în mână, fiindcă tot atunci cardinalul Wyszyński2 îi spunea: "Karol, Fecioara tocmai ți-a încredințat puterea asupra Bisericii Universale". Tata a crezut că a fost profeția cardinalului, dar eu știu că nu făcuse decât să repete cuvintele ei.

Era, atunci, ziua de 15 august 1963.

Acum, la 16 octombrie 1978, când a început să bată clopotul cel mare, Zygmunt3, întâi m-am speriat și am alergat afară din casă, să văd ce se întâmplase. Pe străzi, lumea cânta și se îmbrățișa. Și tata avea lacrimi în ochi: m-a strâns tare, tare la piept și a strigat: trăiască papa4! Dar eu știusem de acum 15 ani că ea îi conferise sceptrul. Ca să ne scape de tiranie și să putem trăi liberi și cânta liberi cântecele cerului și pământului nostru. M-am uitat la tata. Trecuseră atâția ani și el nu îmbătrânise nici cu o clipă. Ba încă, în lumina torțelor de bucurie, părea la fel de tânăr ca și mine. Vedeți?

Sfânta Fecioară ne împlinește rugăciunile și își respectă promisiunile.

Întotdeauna.

Dr. Ecaterina Hanganu

Note
1 LudŸmierz este o localitate în sudul Poloniei, situată la aprox. 85 km sud de Cracovia, celebră pentru sanctuarul marian, construit în sec. al XIII-lea și care a fost declarat Basilica Minor la 18 mai 2001 de către papa Ioan Paul al II-lea. Un izvor miraculos se găsește alături de sanctuar. Este un loc de cult în special pentru goralii (muntenii) din Tatra și din împrejurimi.
2 Stefan Wyszyński (1901-1981), cardinal, primatul Poloniei, cunoscut pentru curajul cu care s-a opus și nazismului, și comunismului. Cauza de beatificare și canonizare a fost deschisă în anul 1989.
3 Clopotul Sigismund sau Clopotul Regal Sigismund (în poloneză Dzwon Zygmunta sau rólewski Dzwon Zygmunt) este cel mai mare clopot din Turnul Sigismund al catedralei Wawel din Cracovia, Polonia. Clopotul a fost turnat în 1520 de Hans Behem și denumit după monarhul său, Sigismund I, rege al Poloniei și Mare Duce al Lituaniei, care l-a comandat. Clopotul cântărește 13 tone și are nevoie de 12 persoane ca să fie mișcat pentru a bate, cu ocazii speciale, de obicei religioase sau sărbători naționale. Clopotul este considerat simbol național al Poloniei. Cf. https://ro.wikipedia.org/wiki/Clopotul_Sigismund
4 Karol Wojtyła avea să-și ia numele de Ioan Paul al II-lea.


 

lecturi: 13.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat