Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Butea: "Zilele familiei"

Începând cu ziua de miercuri, 5 august 2015, până vineri, 7 august, la Butea au avut loc "Zilele familiei", ca pregătire a comunității pentru Întâlnirea Diecezană a Familiei, dar și ca prețuire pentru darul originar al familiei.

Evenimentul i-a avut ca protagoniști pe pr. dr. Felician Tiba, directorul Oficiului pentru Pastorația Familiei și a Laicilor, din cadrul Episcopiei de Iași, care a ținut și predicile speciale, pe pr. Petru Blaj, decan și paroh de Butea, pe pr. Mihai Androșcă, vicar la Butea, dar și pe Surorile Patimii lui Isus, care s-au îngrijit cu multă iubire de partea de designer.

Așadar, totul a început cu seara de miercuri, o seară în care ni s-a amintit că doar conștientizând în fiecare moment că suntem creați de un Dumnezeu-Iubire, putem să iubim și să acceptăm să fim iubiți. Nu există om care să nu vrea să fie iubit! E o afirmație care m-a speriat, pentru că eu credeam că pot trăi și fără alții în viața mea, dar am recunoscut că nu e așa.

Joi, dimineața, a fost un moment special, deoarece, în cadrul Liturghiei de la ora 9.00, au fost aduși bolnavii din sat, cărora li s-a dat și Ungerea bolnavilor și care au avut parte de un cuvânt pe măsură la predică. "Bolnavii sunt perla comunității, spunea pr. Felician. Dumnezeu a ales pentru Fiul său calea crucii, adică a suferinței, tocmai pentru că știa că aici îl va întâlni cel mai bine pe om, în tot ceea ce este el, cu limitele, cu dependențele și cu nevoile lui. Aici, pe drumul crucii, Dumnezeu s-a obișnuit cu omul, iar omul cu Dumnezeu".

Celelalte zile au continuat în același ritm, urmând ca vineri seara, după un maraton de cinci liturghii, cu tot atâtea predici speciale, profunde și pe înțelesul tuturor, să se încheie ceea ce părintele paroh a numit "revigorarea familiilor". Cu jumătate de oră înaintea Liturghiei, doamna Eugenia Dămătăr, de proveniență din Butea, ne-a încântat cu o conferință despre "Splendoarea familiei", iar după liturghie a avut loc o oră de adorație la care au participat, pe lângă comunitatea din Butea și Surorile Patimii lui Isus, și un grup de mame din Uniunea Mamelor Milostive Creștine, venite din alte comunități parohiale.

Comunitatea din Butea a răspuns la rândul cu ei prezența credincioșilor, cu atenția și mai ales prin participarea lor la Spovadă și Împărtășanie. A fost, așa cum avea să afirme o mamă tânără, "o boare de vânt în canicula verii", au fost zile de har, pentru care, atât preoții noștri, cât și episcopii care dau atât de mult spațiu familiei, ni le-au oferit ca pe un dar inestimabil.

Sâmbătă, de dimineață, pe lângă faptul că era o nouă zi, sosise ziua plină de emoție: cea de-a treia Întâlnire Diecezană a Familiilor.

Alina Cotnăreanu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 5-7 august: Butea: "Zilele familiei"


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat