Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Consacrarea episcopală "liniștită" din Anyang: un model pentru misiunea în China

De Bernardo Cervellera

"Ceremonia s-a desfășurat în mod liniștit": este comentariul la cald al unuia dintre preoții care a participat astăzi la ritualul consacrării episcopale a monseniorului Giuseppe Zhang Yinlin ca episcop de Anyang (Henan).

"Liniștea" se referă mai ales la faptul că toți cei trei episcopi consacratori sunt în comuniune cu Sfântul Scaun: Mons. Shen Bin din Haimen (Jiangsu); Mons. Yang Yongqiang din Zhoucun (Shandong); Mons. Wang Renlei din Xuzhou (Jiangsu). La această consacrare nu s-a întâmplat ceea ce a avut loc la alte consacrări precedente - în 2011 și în 2012 - în care Asociația patriotică a foit să infiltreze printre consacratori și unii episcopi excomunicați, creând confuzie printre credincioși și rușine printre episcopi.

Trebuie spus imediat că acest rezultat este rod al raporturilor bune ale diecezei cu guvernul, dar și al unei temporizări calculate care a amânat de mai multe ori ceremonia până astăzi. Rămâne faptul că însuși Consiliul Episcopilor (un fel de conferință episcopală chineză, nerecunoscută de Sfântul Scaun pentru că lipsesc din ea episcopii neoficiali), până la urmă a dat ok-ul pentru prezența a trei episcopi consacratori, cei aleși de candidatul însuși, toți în comuniune cu Papa. Doi dintre ei sunt colegi de seminar ai neo-consacratului.

Înainte de consacrare, diferiți analiști au afirmat importanța sa: prima consacrare după aceea a lui Tadeu Ma Daqin de Shanghai, încheiată cu arestul la domiciliu și izolarea neo-episcopului pentru că și-a dat demisia din Asociația patriotică; prima consacrare sub papalitatea lui Francisc, care continuă să trimită mesaje de prietenie lui Xi Jinping și societății chineze.

A atribui "liniștea" ceremoniei vreunui nou semnal între China și Vatican, unei răciri a tensiunilor sau unei îmbunătățiri a raporturilor mi se pare un pic exagerat: această libertate liniștită și de fidelitate față de Papa este o cucerire a comunității însăși din Anyang și a episcopului său Toma Zhang Huaixin care, deși nu a disprețuit dialogul cu autoritățile guvernamentale, a pus mereu în fața lor necesitatea de a asculta mai degrabă de credința sa. Mult timp, monseniorul Zhang a refuzat să fie recunoscut de guvern (era un episcop subteran din 1981) și numai când a fost sigur că nu va face parte din Asociația patriotică și va putea respecta prioritățile slujirii sale religioase, în 2004 a acceptat să fie numărat printre episcopii oficiali, explicând mai întâi tuturor credincioșilor din dieceză pasul pe care urma să-l facă. Cu toate acestea, el a obținut să nu se înscrie în Asociația patriotică.

Și astăzi, toți preoții din dieceză, deși respectă guvernul, au la inimă înainte de toate evanghelizarea, reducând cât mai mult posibil influența Asociației patriotice.

Această atitudine a dus dieceza la o dezvoltare considerabilă: angajarea cu tinerii, o comunitate de 120 de surori (al sfântului Iosif, întemeiate de părintele Isaia Bellavite din PIME [Pontificio Istituto Missioni Estere]), pregătirea seminariștilor și a preoților, angajarea în recuperarea proprietăților Bisericii și punerea în slujba misiunii. Dieceza oferă populației îngrijiri medicale, îndeosebi oftalmologice, în cel puțin 11 ambulatorii, un spital, un azil. Este foarte puternică și angajarea în domeniul catehezei, cu un centru catehetic și unul pentru reculegeri spirituale, condus de un frate al noului episcop, preot și el.

Acest pas la pas al evanghelizării și al promovării umane este o caracteristică a diecezei încă din timpurile în care erau prezenți misionarii de la PIME. Henan este ținutul de misiune al monseniorului Simeone Volonteri (1831-1904), care a primit o decorație imperială pentru capacitățile sale de om de știință, dar și pentru angajarea sa de combatere a foametei și a inundațiilor; este ținutul misionarilor care au condamnat războaiele opiului; care au refuzat banii ceruți de puterile occidentale Chinei ca recompensă pentru violențele și distrugerile îndurate în timpul revoluției Boxerilor, sau i-au folosit pentru a crea locuri de muncă pentru chinezii înșiși. Și angajarea în domeniul educativ și în pregătirea la preoție are o tradiție lungă.

Probabil, după această consacrare episcopală, comunitatea catolică din Anyang poate să devină un model, simplu și umil, al modului în care se poate trăi evanghelizarea în China, rămânând fideli față de Biserică și față de Papa și în același timp dialogând cu guvernul, fără a compromite propria misiune.

(După asianews.it, 4 august 2015)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 11.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat