Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Întâlnire pentru tineri în Polonia

În perioada 25-31 august 2015, un grup din Dieceza de Iași, însoțit de părintele Felix Roca, responsabilul Oficiului pentru Pastorația Tineretului, a participat la o întâlnire a tinerilor organizată în apropierea Cracoviei, la Myœlenice, în Polonia. Am petrecut zile frumoase împreună cu delegațiile din Eparhia Greco-Catolică de Cluj-Gherla, Arhiepiscopia de Alba-Iulia, Italia, Spania, Slovacia, Ucraina, Belarus Lituania, Letonia și Polonia.

Cracovia va fi în 2016 gazda Zilei Mondiale a Tineretului. De aceea, tema întâlnirii "Youth leaders of Europe Forum" a fost "Fericiți cei milostivi, pentru că ei vor afla milostivire" (Mt 5,7). Înaintea începerii programului am avut ocazia să vizităm splendida salină de la Wieliczka.

În deschiderea întâlnirii părintele Grzegorz Suchodolski, secretar general al Zilei Mondiale a Tineretului, ne-a vorbit despre istoria ZMT și legătura însemnată cu sfântul Ioan Paul al II-lea, despre programul ZMT Cracovia 2016, despre tema întâlnirii și cât de important este să ne oferim timpul și dispoziția noastră ca voluntari. Argumentele lui au fost întărite de o voluntară care ne-a povestit cu entuziasm experiențele anterioare avute la întâlnirile ZMT.

Andrzej Sionek a fost misionar în Rusia și Slovacia. El ne-a învățat că Botezul ne face discipoli, iar această responsabilitate nu poate fi delegată spre nimeni altcineva. Uneori ne putem pierde sensul în viață datorită evoluției, însă Dumnezeu și-a pregătit GPS-ul ca să ne îndrume pe calea cea bună. Este o aplicație ce se poate descărca gratuit și o putem actualiza în fiecare zi, însă suntem atât de ocupați cu noi înșine încât nu mai avem timp să-l cunoaștem pe Dumnezeu în cei din jurul nostru, care au nevoie de noi. Și ne-a îndemnat să nu uităm că puterea se află în bucurie, iubire și pace.

Părintele Wojciech Żmudzinski SJ ne-a explicat ce înseamnă să fii responsabil de ceea ce Isus ne-a lăsat după înălțarea sa. Isus a înviat ca să slujească prin mâinile noastre și ne deschide porți ca să fim buni responsabili, dar acest lucru se va realiza doar având curaj și voință.

Episcopul Grzegorz Ryœ ne-a răspuns la întrebări și ne-a vorbit despre sfânta Faustina care s-a îngrijit de oamenii nevoiași, despre sfântul Nicolae care le dădea păcătoșilor o nouă șansă pentru a-și începe o viață curată și despre sfântul Ioan Cantius, un profesor care îi ajuta pe cei săraci. Din exemplele lor ne dăm seama că trebuie să-l descoperim pe Dumnezeu ca să aflăm ce este milostivirea și astfel să o împărtășim cu cei din jurul nostru.

Małgorzata Wróbel, directoarea centrului de corecție pentru tinerii cu probleme familiale, ne-a invitat la un mic spectacol realizat de câțiva tineri ai centrului. Prin reprezentația lor am realizat că numai cu ajutorul lui Dumnezeu ne putem îndepărta de răul ce ne înconjoară.

Jasiek Mela este un tânăr care visează în continuare la lucruri mărețe, deși și-a pierdut o mână și un picior într-un accident. Acest lucru l-a făcut să meargă mai departe și să conștientizeze că dizabilitățile le avem doar întipărite în minte, nu în trup. În prezent lucrează cu persoane având dizabilități, iar aceștia nu au nevoie să fie ajutați, ci mai degrabă să ajute.

Cardinalul Stanisław Dziwisz ne-a povestit despre sfântul Ioan Paul al II-lea spunând că era unit cu Dumnezeu prin rugăciune. Deși era înconjurat mereu de suferință, el era mereu fericit și nu se plângea niciodată de aceste lucruri.

Piotr Żyłka, un tânăr jurnalist, ne-a relatat câteva întâmplări din viața lui și a observat că sfântul Petru a trecut și el prin momente grele, l-a trădat pe Isus, însă ceea ce este important e faptul că Isus nu-l critică pentru faptele lui, ba chiar îl alege ca piatră de temelie a Bisericii. Dumnezeu are un drum pentru noi toți, iar noi suntem datornici să-i mulțumim pentru fiecare succes, pentru tot.

Am avut posibilitatea să cunoaștem orașul Cracovia. Nu putea lipsi vizita la Sanctuarul Divinei Milostiviri și la noul sanctuar dedicat sfântului Ioan Paul al II-lea. Apoi am vizitat biserica din Wadowice, unde sfântul Ioan Paul al II-lea a primit botezul și noul muzeu care ilustrează întreaga viață a acestui mare sfânt. Am avut ocazia să ne reculegem în sanctuarul Kalwaria și să facem o drumeție în munții pe care îi explora papa Ioan Paul al II-lea.

La întoarcere spre țară am vizitat sanctuarele din Zakopane și din Ludmierz, precum și alte obiective turistice.

Zilele petrecute în apropierea Cracoviei ne-au adus o bucurie în suflet având posibilitatea să călcăm pe urmele sfântului Ioan Paul al II-lea vizitând sanctuarele și locurile pe unde a trecut și s-a rugat pentru întreaga lume.

Încurajăm și noi tinerii să participe la Ziua Mondială a Tineretului ce se va desfășura în perioada 25-31 iulie 2016 pentru a aprofunda o experiență sufletească inedită împreună cu alți tineri din lumea întreagă.

Andreea Gheț

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 25-31 august: Întâlnire pentru tineri în Polonia


 

lecturi: 13.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat