Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Bacău "Fericitul Ieremia": Momente de sărbătoare la împlinirea a 10 ani de la sfințirea bisericii și consacrarea altarului

Aranjamentele florale din jurul altarului, steagurile multicolore din curtea bisericii și numeroasă mulțime care trecea pragul porții de intrare în curtea lăcașului de cult prevesteau, duminică seara, 30 august 2015, apropierea unui eveniment deosebit pentru tânăra comunitate catolică "Fericitul Ieremia" din nordul orașului. Puțin înainte de ora 18.00 clopotele bisericii sunau începerea Sfintei și dumnezeieștii Liturghii pontificale prezidata de PS Petru Gherghel, episcop de Iași, înconjurat de un mare număr de preoți din împrejurimi, preoți originari din parohie sau care au activat de-a lungul anilor în cadrul comunității.

La începutul celebrării, pr. paroh Eduard Mihai Coșa a salutat mulțimea prezentă și a explicat semnificația momentului, spunând:

"Comunitatea noastră parohială, copleșită de recunoștință față de bunul Dumnezeu, față de înaintașii și binefăcătorii ei, face astăzi memoria unui eveniment care a avut loc în urmă cu 10 ani și sărbătorește aniversarea consacrării altarului și a sfințirii bisericii închinată fericitului Ieremia Valahul.

Sunt limitate cuvintele noastre pentru a putea mulțumi îndeajuns tuturor celor care și-au lăsat amprentă de-a lungul anilor asupra acestui lăcaș și asupra celor care formează Biserica vie, în această porțiune a Bisericii universale, catolice. Prin urmare, ne apropiem de actul liturgic suprem, sfânta și dumnezeiasca Liturghie, izvorul și culmea întregii vieți creștine, prin care voim să-l preamărim în această seară pe Dumnezeu și să-i mulțumim prin jertfa supremă a Fiului său. Ne rugăm în această seară la sfânta Liturghie și pentru toți binefăcătorii noștri, vii sau răposați, pentru instituțiile care au susținut și susțin în mod constant bunul mers al parohiei, pentru toți creștinii care au oferit... și s-au oferit, pentru că acest lăcaș «să crească în înțelepciune, statură și în har». Dumnezeu să-i răsplătească pe toți cu darurile sale pentru tot binele făcut...."

După proclamarea sfintei Evanghelii, cuvântul de zidire sufletească a fost rostit de pr. decan Isidor Dâsca, fostul paroh al comunității, care, în urmă cu 10 ani, organiza celebrările de sfințire a bisericii.

La încheierea celebrării, PS Petru Gherghel și-a exprimat bucuria de a fi prezent la acest eveniment aniversar, a transmis mulțumirile personale pentru toți binefăcătorii Bisericii locale și, în semn de prețuire față de comunitatea locală, a donat Bisericii o relicvă cu rămășițele pământești ale fericitului Anton Durcovici, episcop de Iași, mort ca martir în închisorile comuniste.

Așa cum a fost anunțat și prin media, evenimentul s-a încheiat printr-un concert aniversar susținut de corul parohial și acompaniat de orchestra simfonică "Mihail Jora" din Bacău care au interpretat "Missa Încoronării", de W.A. Mozart. În prezentarea făcută înainte de concert, pr. vicar Iosif Doboș spunea:

"Între calmul și seninul Haydn și frământatul și vulcanicul Beethoven, se înalță figura luminoasă a lui Mozart. El este «lumina suava a soarelui» după cum îl definea Antonin Dvorak. În muzică mozartiană, alături de indestructibila bucurie juvenilă și de optimismul reconfortant găsim și ecouri din abisurile suferinței și ale solitudinii. Bucuria, fericirea și optimismul care predomina în toată creația sa îl fac pe om să rămână în picioare și să nu dispere în momentele de durere.

De aceea, dacă îl ascultam pe Mozart avem convingerea că el se bucura de un acces direct la Dumnezeu, după cum scria teologul Karl Barth, și că ne transmite mesajul divin/bucuria divină fără a se interpune ca intermediar".

Mozart, acest miracol pe care Domnul l-a trimis în Salzburg și în lume (după cum spunea tatăl său, Leopold), prin corul parohial și orchestra simfonică "Mihail Jora" le-a dat aripi de înger celor prezenți și i-a făcut să se simtă mai aproape de Dumnezeu.

"Aplauzele furtunoase din această seară sunt o minunată răsplată pentru orele intense de repetiții din ultimele patru luni. Acest cor amator a reușit cu brio să redea fastuozitatea Missei Încoronării KV317. Am ales această partitura, chiar dacă este dificilă din punct de vedere vocal, pentru a aduce mulțumire pentru cei 10 ani scurși de la consacrarea altarului bisericii noastre. Recunoștința noastră se îndreaptă și către membrii Filarmonicii «Mihail Jora», în frunte cu domnul director Pavel Ionescu și maestrul Ovidiu Bălan, pentru sprijinul oferit în realizarea acestui concert", a declarat dirijorul Adrian Farcaș.

Pe lângă aplauzele prelungite ale celor prezenți în biserică, PS Gherghel a mulțumit orchestrei și corului parohial, remarcând efortul depus și pasiunea lor pentru muzica sacră.

Prin generozitatea binefăcătorilor, invitații, membrii corului și ai orchestrei au participat la o recepție oferită de comitetul parohial, iar mulțimea participantă la eveniment a fost servită cu produse de patiserie și un pahar cu vin, simboluri ale bucuriei spirituale și ale recunoștinței.

Textul și fotografiile au fost preluate din ziarul "Deșteptarea" din Bacău, publicat la adresa http://www.desteptarea.ro/bacau-concert-aniversar-la-biserica-fericitul-ieremia.


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat