Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție la duminica a XXII-a de peste an - "B" (2015)

"Primiți cu blândețe cuvântul care a fost sădit în voi și care poate mântui sufletele voastre" (Iac 1,21).

După ce Biserica ne-a vorbit cinci duminici la rând despre trebuința primirii sfintei Euharistii pentru mântuire, ca fiind "Pâinea vieții", spre învierea fericită (cf. In 6,54) și "Medicamentul nemuririi", așa cum s-a exprimat sfântul Ignațiu din Antiohia (35-117), duminica aceasta, Biserica ne vorbește și de cealaltă jumătate de pâine, absolut necesară și ea pentru mântuire, cuvântul lui Dumnezeu, fără de care nu s-a făcut și nu se face nimic în întreg universul, material și spiritual (cf. Evr 11,3).

Ne place oare să citim sau să ascultăm cuvântul lui Dumnezeu? Îl lăsăm noi să pătrundă în adâncul ființei noastre până acolo ca să despartă ca o sabie cu două tăișuri, gândurile și simțirile noastre (cf. Evr 4,12)? Sau, facem ca fariseii și cărturarii pe care îi mustră astăzi Isus în evanghelie, care răstălmăceau Scripturile după propriile lor interese, care rețineau din Scripturii numai ceea ce le aducea un avantaj trecător.

Scripturile ne spun foarte clar: "Nu adăugați nimic la cele ce vă poruncesc eu și nu scoateți nimic din ele, ci păziți poruncile Domnului Dumnezeului vostru pe care vi le dau eu" (Dt 4,2); "să nu treceți peste ce e scris" (1Cor 4,6); căci, cine va scoate sau va adăuga ceva la Scripturi, va fi scos de la pomul vieții și din cetatea sfântă a paradisului (cf. Ap 22,19).

Sfântul Iacob ne spune astăzi că nu ajunge numai să cunoaștem cuvântul lui Dumnezeu, ci mai trebuie să-l punem și în practică, căci altfel ne amăgim pe noi înșine: "Căutați să împliniți cuvântul, nu numai să-l ascultați, înșelându-vă pe voi înșivă" (Iac 1,22). Cine ascultă cuvântul lui Dumnezeu și nu-l pune în practică, îl cinstește pe Dumnezeu numai cu buzele și urechile, dar nu cu mintea, inima și cu viața (cf. Is 29,13), așa cum exprimăm și noi la citirea evangheliei, când ne însemnăm cu semnul crucii, fruntea, buzele și inima.

În timpul unor misiuni populare, a intrat în biserică și un vagabond, care atunci când preotul predica, el spunea cu glas tare, deranjând adunarea, cartea biblică, capitolul și versetul. Știa bine Biblia, dar nu-și schimbase niciodată viața. Așa erau fariseii, cărturarii și mai marii preoți; așa sunt, din păcate, și mulți creștini.

O veche istorioară din țările răsăritului ne spune că un sfânt, ajungând în paradis, a văzut chiar la intrare o mare grămadă de urechi. Atunci l-a întrebat pe un înger ce înseamnă aceasta. Îngerul i-a răspuns că sunt urechile creștinilor care toată viața au ascultat cuvântul lui Dumnezeu și predici, dar care nu s-au convertit niciodată: "Pentru că nu cei ce aud Legea sunt neprihăniți înaintea lui Dumnezeu, ci cei ce împlinesc Legea aceasta vor fi socotiți neprihăniți" (Rom 2,13).

Biblia, cuvântul lui Dumnezeu, ne strigă astăzi nouă tuturor: "Oameni buni, eu sunt cuvântul lui Dumnezeu trimis din ceruri pentru voi! Eu sunt scrisoarea de dragoste a lui Dumnezeu pentru voi, mireasa lui! Eu sunt descoperirea lui Dumnezeu pentru voi! Eu sunt înțelepciunea și priceperea voastră! Eu sunt calea, adevărul și viața veșnică! Poruncile mele nu sunt grele! Cuvintele mele sunt dulci pentru oricine le primește! Toate cuvintele mele sunt iubire și mântuire pentru voi, căci vin din inima Preasfintei Treimi".

Cuvintele Scripturii ar putea fi comparate cu niște indicatoare rutiere dintr-un oraș aglomerat, cu niște panouri de avertizare dintr-o pădure întunecoasă sau cu niște marcaje care ne indică pericolul și prăpastia.

Se spune că un înțelept și-a înconjurat livada cu mere dulci, cu un rând de mere pădurețe, pentru a se păzi de hoți. Scriptura ne spune că și noi, pentru a intra în grădina paradisului, trebuie să trecem mai întâi prin lepădarea de sine și prin cruce, prin slujire și fapte bune. De aceea, sfântul Iacob ne spune astăzi: "Religiozitatea curată și fără pată înaintea lui Dumnezeu și a Tatălui este aceasta: a-i vizita pe orfani și pe văduve în necazurile lor și a se păstra nepătați de lume" (Iac 1,27).

Într-o zi, parohul unei biserici a anunțat că o văduva bătrână din parohie tocmai este evacuată de proprietar pentru că nu a mai avut bani de chirie. Și a spus că cine o va ajuta, va gusta un crâmpei din paradis chiar imediat. Un creștin din parohie s-a dus imediat la adresa bătrânei și i-a găsit acolo pe oamenii care urmau s-o evacueze pe bătrână. A plătit chiria restantă a bătrânei văduve și încă pentru câteva luni în avans. În acel moment în sufletul lui a coborât o pace și bucurie cum n-a mai gustat niciodată în viața lui. Credința, speranța și dragostea i s-au întărit dintr-o dată. Ba mai mult, o fiică bolnavă i s-a vindecat imediat și un datornic vechi i-a returnat împrumutul pe care nu-l mai spera.

Fariseii și cărturarii căutau și inventau "portițe" pentru a încălca Legea, înșelându-se singuri. Astfel: au inventa "Corban", care înseamnă închinat lui Dumnezeu (cf. Mt 15,5), pentru a nu-și ajuta părinții bătrâni și bolnavi; au inventat "pur și impur", pentru a nu-i ajuta pe cei bolnavi și marginalizați (cf. Mc 7,4), deși numai ceea ce iese din inimă îl spurcă pe om (cf. Mc 7,21-22); au inventat "spălările rituale cu apă sau chiar cu nisip", pentru a neglija curățirea sufletească (cf. Mc 7,4); au inventat "datinile bătrânești", pentru a se sustrage Legii lui Dumnezeu (cf. Mc 7,7); au inventat "o mie de pași", pentru a nu merge în căutarea oițelor pierdute (cf. Mt 5,41) etc.

Și creștinii caută subterfugii pentru a eluda Legea lui Dumnezeu cu privire la căsătorie, cu privire la nașterea de copii, cu privire la educația creștină, uitând că Dumnezeu nu poate fi înșelat (cf. Gal 6,7).

Unii creștini au creat anexe la sărbătorile Domnului și ale sfinților, un fel de "datini farisaice", pentru a sluji trupului și nu lui Dumnezeu.

Nu numai că nu trebuie să căutăm subterfugii pentru a eluda Legea lui Dumnezeu și pentru a sluji trupului, ci trebuie să folosim orice ocazie pentru a sluji lui Dumnezeu, Legii sale și mântuirii sufletului, fugind de tot ceea ce este rău dăunător mântuirii. "Suntem chemați să fim martori ai lui Cristos în toate împrejurările" (GS 43).

Sfântul Toma de Aquino (1225-1274) spunea: "Milostive Dumnezeule, dă-mi să doresc cu ardoare ceea ce îți place ție, să caut aceasta cu înțelepciune, s-o cunosc cu adevărat și s-o împlinesc desăvârșit spre lauda și slava numelui tău".

Psalmul responsorial de astăzi ne spune: "Numai cel care umblă fără prihană, numai cel care face dreptatea și spune adevărul din inimă, numai acela va locui în corturile lui Dumnezeu" (Ps 14/15,1-2).

Pr. Ioan Lungu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat