Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Câmpulung Moldovenesc: Bicentenarul bisericii "Înălțarea Domnului"

Comunitatea romano-catolică din Câmpulung Moldovenesc a celebrat duminică, 19 iulie 2015, jubileul de 200 de ani de la construirea bisericii "Înălțarea Domnului". Liturghia pontificală a fost prezidată de PS Petru Gherghel.

Între 17-19 iulie 2015 am asistat în "Dulcea Bucovină", la Câmpulung Moldovenesc, la zilele festivalului folcloric internațional "Întâlniri Bucovinene" o ilustrare a culturii, obiceiurilor, datinilor și talentelor formațiilor participante.

În centrul atenției acestui eveniment câmpulungean a fost festivitatea bicentenarului bisericii romano-catolice din oraș, cea mai veche biserică din localitate, fiind a doua biserică în Bucovina ca vechime, după cea din Gura Humorului (1811).

Biserica din Câmpulung Moldovenesc a fost construită la începutul secolului al XIX-lea, ca urmare a unei dispoziții imperiale a împăratului Francisc I din Imperiul Austro-Ungar prin care se cerea ca peste tot în Bucovina "Țara fagilor", unde se găsesc credincioși romano-catolici să se construiască biserici zidite, după un proiect realizat de serviciul de construcții civile de la Viena.

Construcția bisericii "Înălțarea Domnului" din Câmpulung a durat până în anul 1815, unsprezece ani mai târziu fiind și sfințită.

Sfântul nostru lăcaș a dăinuit vicisitudinilor istoriei în decursul celor 200 de ani, trecând prin cele două războaie mondiale, rezistând cu demnitate în epoca comunistă, când veneam la biserică cu frică, uitându-ne prin jur să nu fim filați și apoi persecutați la locul de muncă pentru credința noastră.

Jubileul bicentenarului bisericii "Înălțarea Domnului" din acest an coincide cu o triplă aniversare a păstorului Diecezei de Iași, Preasfințitul Petru Gherghel, în anul închinat persoanelor consacrate Preasfințitul aniversând un sfert de veac de episcopat, jumătate de veac de preoție și 75 de ani de viață. Ce poate fi mai frumos și mai înălțător ca păstorul nostru să fie unit cu noi, credincioșii, oițele sale, în anul aniversar al Excelenței sale și al bisericii credincioșilor din Câmpulung Moldovenesc!

Preasfințite, bunul nostru păstor, aveți privilegiul de a purta numele sfântului Petru și ați fost învestit în dieceza noastră ca "lumină a lumii" și condimentul, sarea pământului. Asemenea sfântului Petru ați fost așezat ca piatră de temelie a sfintei noastre Biserici din dieceză. Ca mesager al evangheliei ne ajutați să ne orientam pe drumul cel bun, să emanăm încredere, speranță, siguranță, pentru a-i ajuta pe cei descurajați, disperați, dezorientați sau pe cei care s-au poticnit, să găsească lumina care învinge întunericul. Cât de săraci și orfani am fi fără Dumnezeu, fără sfânta Biserică sau fără Preasfințitul nostru episcop? De aceea, îl rugăm pe bunul Dumnezeu să vă dea sănătate, putere de muncă, tăria "stâncii sfântului Petru" și mulți ani fericiți ca păstor al diecezei noastre!

În ziua festivă a aniversarii l-am întâmpinat pe Preasfințitul la ora 10.45 în fața bisericii, toată comunitatea noastră, oficialități locale și mulți credincioși veniți din toate colțurile țării sau chiar de peste hotare.

Au fost oficiate patru sfinte Liturghii: în ritul greco-catolic, în limba ucraineană, de către părintele Ilie Veneciuc; în limba germană, de către părintele Francisc Simon; în limba polonă, concelebrată de părinții Gabriel Bucur, Stanislav-Ioan Cucharec și Andrei Stoszkovian și Liturghia pontificală, jubiliară, festivă, în limba română prezidată de Preasfințitul Petru Gherghel.

Venirea în mijlocul nostru, Preasfințite, la ceas aniversar, am simțit-o ca un liant între Dumnezeu și noi, credincioșii săi. Ne-ați întărit credința în Dumnezeu, ne-ați făcut să creștem în speranță și ne-ați făcut să renaștem în dragoste. O familie care se roagă este o familie care trăiește. Astfel parohia noastră este o mare familie, unită prin rugăciune, credință, căință, iubire și pace, condusă și îndrumată de Preasfinția voastră, pentru care vă mulțumim cu recunoștință.

Fie ca bunul Dumnezeu să binecuvânteze sfânta noastră Biserică în anul bicentenarului, pe toți preoții care au slujit, slujesc sau vor sluji în acest sfânt lăcaș, pe toți credincioșii parohiei împreună cu familiile lor! Fie ca această sfântă casă a Domnului să dăinuie peste secole urmașilor și urmașilor noștri ca o oază de liniște, pace, credință, dragoste și speranță!

Îl rugăm pe Duhul Sfânt să reverse asupra noastră darurile sale, ca în încercările grele ale vieții să biruim orice dificultate în trăirea vocației noastre creștine.

La mulți ani, Preasfințite Petru Gherghel! La mulți ani tuturor preoților concelebranți la sfânta Liturghie aniversară, la mulți ani tuturor credincioșilor romano-catolici din parohia noastră, din Bucovina și din lumea întreagă!

La mulți ani oficialităților orașului, care prin efortul lor au fost alături de noi la renovarea exterioară a bisericii!

La mulți ani tuturor persoanelor consacrate care au depus un efort deosebit pentru amenajarea interioară a bisericii și organizarea acestui eveniment fericit!

La mulți ani tuturor participanților la aceasta sfântă Liturghie aniversară!

Dr. Agnes Pal

* * *

Montaj video cu înregistrarea Liturghiei jubiliare:

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 19 iulie: Câmpulung Moldovenesc: Bicentenarul bisericii "Înălțarea Domnului"

* * *

Câmpulung Moldovenesc: Vizita PS Petru Gherghel la Surorile din "Congregatio Jesu"


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat