Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

La Thuill (Italia): Frumusețea familiei

"Frumusețea va salva lumea", spunea Dostoievski. Dar care frumusețe? Oare nu frumusețea familiei?

Continuă să se vorbească despre criza familiei, despre noile ideologii cu care familia trebuie să se confrunte, însă azi se cere să vorbim mai ales despre frumusețea familie.

Când vorbim despre frumusețea familiei, nu putem fi superficiali, în familie vine viața, cel mai frumos dar, iar societatea se fondează pe familie, pe familia formată din mamă, din tată și mai ales din copii.

Pentru două săptămâni, între 6 și 18 iulie 2015, în localitatea La Thuill în Valle d'Aosta, la 1.450 de metri altitudine, 330 de persoane am împărtășit momente de studiu, relaxare, dialog, rugăciune, masă și jocuri. Un nou mod de a face vacanța.

Dar în realitate este vorba despre mai mult. Familiile împreună cu cei 120 de copii, tineri animatori, persoane consacrate, episcopi, preoți, seminariști, profesori, au ales să petreacă împreună aceste zile, participând la un tip de formare nou din care reiese importanța cu care Biserica privește la evanghelia căsătoriei și familiei mai ales acum în ajunul Sinodului.

În acest scenariu pus la punct în cele mai mici detalii de către organizatori: Conferința Episcopilor din Italia prin Oficiul Național pentru Pastorația Familiei și Institutul Ioan Paul al II-lea din cadrul Universității din Lateran, s-a trăit pe viu frumusețea și prospețimea vieții cotidiene într-un schimb fratern al bogățiilor derivate din variatele vocații ale Bisericii.

Pe parcursul celor două săptămâni, pe lângă seriozitatea orelor de curs, au avut loc confruntări, dezbateri, schimburi, dar s-au născut și multe prietenii care sunt foarte importante pentru noi, totul este o bogăție pentru a înțelege că în lume există și altceva față de perspectivele noastre locale.

Nu este de mirare că, în această bucurie molipsitoare generală, teologia familiară a sfântul Ioan Paul al II-lea, teologie care inspiră majoritatea cursurilor pe care le frecventez ca masterand, se armonizează perfect cu prospețimea pontificatului papei Francisc. Zilnic, de la mic la mare am avut momentul comun la amiază prin citirea comentată a enciclicei Laudato si', cu o atenție particulară în punctul în care, în afară de respectul față de natură, se cere respectul persoanei umane în integritatea sa, trup și suflet.

Pentru o perioadă ne-a însoțit în acest drum spre Emaus Excelența sa Mons. Nunzio Galatino, secretarul general CEI, care ne-a invitat să transferăm acasă, fiecare pe teritoriul său, bogăția pe care am primit-o.

De fapt, constatăm pe propria piele că realitatea în care trăim, nu furnizează cuplului formarea necesară, nici în momentul când ia naștere relația, nici pe parcursul creșterii familiei. Familiile se află în majoritatea situațiilor singure în a înfrunta; munca, sănătatea, gestionarea dificultăților, raporturile cu familiile de origine, situațiile economice precare, educarea fiilor.

Metoda pe care ne-au propus-o Pierluigi și Gabriella, doi foști colegi masteranzi ai Institutului Ioan Paul al II-lea, în timpul laboratorului cu tema: "Criza, dacă o cunoști, o poți evita", este următoarea: roagă-te și muncește, dar și studiază.

Rugăciunea este importantă, deoarece fără ajutorul Domnului și fără umilința de a ne încredința total inspirației Duhului Sfânt dorința noastră umană nu reușește.

Studiul este important pentru că fără o formare biblică, teologică, spirituală și antropologică, nu poți citi semnele timpului și nici cunoaște profunditatea inimii umane. Nu este vorba despre a face din fiecare familie specialistă în științe familiare, însă de a dezvolta gustul cunoașterii.

În ceea ce privește munca, se cere o angajare de a munci cu propria viață de familie, cu o forță care de la teorie trece la concretețea vieții cotidiene.

Dumnezeu ne face capabili de iubire, de pace, de a fi semn al darului, de a dărui, de a merge împotriva curentului, nu este ușor, însă pe fluviu, doar peștii morți urmează curentul.

Eugenia Dămătăr

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 6-18 iulie: La Thuill: Frumusețea familiei


 

lecturi: 6.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat