Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Luizi-Călugăra: Funeraliile părintelui Petru Patrașcu

Înmormântarea pr. Petru Patrașcu, trecut la Domnul în dimineața zilei de 15 iulie 2015, la ora 5.00, într-un spitalul din Iași, a avut loc sâmbătă, 18 iulie 2015, la Luizi-Călugăra, localitatea natală. Liturghia a fost prezidată de PS Petru Gherghel. Au participat aproape 70 de preoți și mulți credincioși din sat, dar și din Barați și din alte comunități în care slujit părintele răposat.

Trupul neînsuflețit a fost depus în biserica din Luizi-Călăgura, vineri, 17 iulie, începând cu ora 14.00. Vineri seara un grup de credincioși din Barați s-au rugat lângă sicriul celui care le-a fost paroh timp de 20 de ani (1 iunie 1980 - 1 septembrie 2000).

Sâmbătă, 18 iulie, celebrarea prezidată de PS Petru Gherghel a început la ora 11.00 cu procesiunea preoților de la casa parohială spre biserică. La altar au stat patru colegi de-ai părintelui (patru din cei șapte în viață: PS Petru Gherghel, Ioan Tamaș, Ieronim Budulai, Iosif Doboș) și preoți consăteni. Biserica era plină cu credincioși. Rudele părintelui Patrașcu au stat în prima bancă.

Păstorul diecezei a salutat întreaga comunitate, exprimând compasiunea sa tuturor celor care l-au cunoscut pe pr. Patrașcu. Apoi pr. Iosif Beșleagă, parohul de Luizi-Călugăra, a prezentat câteva aspecte din viața și activitatea pastorală a pr. Patrașcu.

În cadrul predicii, pr. Ioan Tamaș a vorbit apoi despre rolul morții în viața creștinului. Moartea este - spunea părintele - un înger al Domnului care îi conduce pe fiii lui Dumnezeu în patria cerească. Pentru creștini moartea este o trecere și o întoarcere la casa Tatălui. Referindu-se la părintele Patrașcu, predicatorul a subliniat că acesta era un preot evlavios, care se ruga mult și avea o devoțiune specială pentru Maica Domnului.

La final, Preasfințitul a citit o parte din testamentul părintelui, în care se menționa că nu dorește să i se aducă vreo laudă, ci faptele sale vorbesc de la sine. De asemenea, referitor la viața sa, scria în testament că este liniștit înainte lui Dumnezeu, în mâinile căruia și-a încredințat viața, iar față de oameni știe că nu are nicio datorie.

După celebrarea sfintei Liturghii, părintele decedat a fost purtat în procesiune spre cimitir. A fost așezat în rândul preoților decedați din cimitirul din localitate.

Părintele Patrașcu a lucrat ca preot la răspândirea evangheliei 50 de ani; a rămas în memoria celor care l-au cunoscut ca un om dăruit total lui Dumnezeu, care și-a îndeplinit cu vrednicie vocația preoțească.

Să se odihnească în pace!

Pr. Claudiu Bulai

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 18 iulie: Luizi-Călugăra: Funeraliile părintelui Petru Patrașcu

* * *

A trecut la Domnul pr. Petru Patrașcu (15 iulie)


 

lecturi: 24.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat