Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

La Buhoci va fi sfințită o capelă

La Buhoci, duminică, 30 august, PS Petru Gherghel va prezida Liturghia de sfințire a noii capele mortuare, cu hramul "Porțiuncula", construită cu sprijinul credincioșilor și al autorităților locale la inițiativa părintelui paroh Vasile Rediu. Tot în aceeași zi va fi sfințită și casa pentru un preot din localitate.

Comunitatea catolică din Buhoci, cu hramul "Sfântul Francisc din Assisi", este situată pe malul stâng al Siretului, în zona de contact a colinelor Tutovei cu culoarul Siretului, la 12 km în partea de est a Municipiului Bacău.

Localitatea este relativ tânără. Pe la sfârșitul secolului al XVIII-lea și începutul secolului al XIX-lea au sosit în această zonă credincioși proveniți din Ungureni, Gioseni, Luizi-Călugăra care s-au așezat aici prin alianțe matrimoniale și, de asemenea, pe aceste hotare au venit și credincioși din Transilvania care se ocupau cu păstoritul și care s-au stabilit în lunca Siretului, găsind o sursă bogată de hrană pentru turmele lor.

Satul se crede că ar fi fost fondat pe la anul 1802, purtând numele Cerbul, după animalul ce se zice că s-ar fi găsit în pădurile din apropiere. Moșia Buhoci a aparținut sfintei mănăstiri "Precista" și boierului Răducanu din Târgu Ocna, supuse sfintei mănăstiri "Trei Ierarhi" din Iași.

Lucrările la biserica actuală, a patra la număr de la întemeierea localității, au început în anul 1937, pe terenul donat de familia Iojă Patrașcu, și au fost încheiate după cel de-al II-lea Război Mondial. De asemenea, biserica a fost reparată după cutremurul din noiembrie 1940.

Începând cu anul 1968, comunitatea din Buhoci a fost încredințată spre păstorire și administrare Parohiei din Bijghir, primul paroh fiind părintele Mihai Agiurgioaiei. Filiala Buhoci a fost administrată pe rând de către preoții parohiei, parohi și vicari.

Din anul 2006, odată cu instalarea actualului paroh la Bijghir, au fost făcute o serie de lucrări, dintre care amintim: o grotă închinată Maicii Domnului (2008) pentru a se putea celebra sfânta Liturghie afară în sezonul cald; a fost renovată în totalitate biserica, iar în anul 2009 a fost sfințită și a fost consacrat altarul de către ÎPS Ioan Robu împreună cu PS Petru Gherghel; în anul 2013 a fost sfințit oratoriul "Sfântul Francisc din Assisi" (20 x 9 m).

În prezent comunitatea numără 90 de familii, cu 203 credincioși. 10 copii au primit anul acesta prima Sfântă Împărtășanie și alți 15 vor primi sacramentul Mirului în ziua de 16 august în biserica parohială din Bijghir prin impunerea mâinilor Preasfințitului Aurel Percă.

Duminică, 30 august 2015, va fi sfințită o capelă mortuară (10 x 6 m) cu hramul "Porțiuncula" (2 august), construită cu sprijinul credincioșilor și al autorităților locale la inițiativa părintelui paroh. Tot în aceeași zi va fi sfințită și casa pentru un preot din localitate. Episcopul Petru Gherghel, la ora 11.00, va prezida atât sfânta Liturghie, cât și sfințirea celor două realizări frumoase.

Mulțumiri tuturor celor care au contribuit vii și morți la înfăptuirea acestor lucrări și Domnul să răsplătească cu tot binele și haruri îmbelșugate pe toți binefăcătorii generoși.

Cu bucurie vă invităm și vă așteptăm la sărbătoarea de la Buhoci!

Pr. Vasile Rediu


 

lecturi: 39.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat