Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași "Sfânta Tereza": Campus pentru copii

"Cu Isus sunt fericit!" Acesta a fost motoul după care ne-am ghidat cu toții, copii și animatori din Parohia "Sfânta Tereza" din Iași: începând din perioada 22 iunie - 4 iulie 2015, pe parcursul G.R.E.F - ului (desfășurat între 22 și 27 iunie 2015), cât și al campusului din acest an.

Copiii, animatorii, dar și preoții parohiei noastre, au pornit plini de entuziasm într-o nouă aventură ce avea ca scop de această dată, secretul fericirii!

Nerăbdători, ne adunăm în fiecare dimineață la ora 9:00 în curtea bisericii. Imnul și bansurile ne umpleau de energia necesară pentru ziua ce avea să înceapă. Urma sceneta pregătită de animatori, care în fiecare zi transmitea copiilor importanța valorilor precum munca, sinceritatea, credința și dragostea. Pe baza acesteia se desfășura cateheza pe grupele de vârstă, iar mai apoi urma distracția mult așteptată.

Prima zi a G.R.E.F-ului nostru a început cu brio. Pentru a ne putea recunoaște, cele patru echipe formate din copii și animatori au primit tricouri de diferite culori. După momentele de joacă, gustarea primită la ora prânzului era întotdeauna binevenită.

În cea de-a doua zi am mers la catedrală unde ne-au fost prezentate simbolurile ascunse din toate vitraliile bisericii. Tot aici, ca o noutate pentru mulți dintre copii, am vizitat muzeul "Anton Durcovici". Preasfințitul Petru Gherghel ne-a primit cu mare bucurie, iar ca mulțumire copiii i-au urat "La mulți ani", cu ocazia onomasticii și împlinirii a 75 de ani viață, 50 de ani de preoție și 25 de episcopat.

În cea de a treia și a patra zi am mers la pădure unde jocurile, zâmbetele și distracția au fost la ordinea zilei. Copiii au profitat din plin de liniștea pădurii pentru a-și face glasurile auzite.

Ziua a cincea ne-am petrecut-o în Grădina Botanică. Prinși de mână, într-un cerc al prieteniei, avându-l pe Isus în mijlocul nostru, am participat la un moment de rugăciune condus de părintele vicar. Jocurile au continuat până la sfârșitul programului. În ultima zi a G.R.E.F.-ului nostru a avut loc o competiție, organizată în curtea parohiei, care a constat în 12 probe. La finalul zilei, fiecare grupă a fost premiată. Duminica ce a urmat după această reușită săptămână a constituit finalul G.R.E.F.-ului. După sfânta Liturghie de la ora 9.00, copiii au prezentat în fața părinților un scurt moment pentru a le transmite și lor ceea ce au învățat în această săptămână.

Nu am avut timp să fim triști la terminarea G.R.E.F-ului, știind că se apropia cu pași repezi un nou campus. Luându-ne rămas bun de la familii și de la părintele paroh, am pornit împreună cu surorile și grupul de animatori și copii spre Slănic Moldova.

Prima oprire am făcut-o la Onești la sanctuarul Fericitul Ieremia. Frații capucini ne-au găzduit cu brațele deschise pentru a celebra sfânta Liturghie împreună. Drumul a continuat plin de bucurie și cântece. Am ajuns cu bine la destinație, dar nu înainte de a opri la Târgul Ocna pentru a petrece câteva ore în salina. A fost o experiență nouă pentru unii copii, dar și un moment mult așteptat pentru ceilalți (ne-am plimbat, am vizitat biserica, am jucat fotbal, ne-am tras în mașinuțe).

Ajunși la locul ce avea să ne găzduiască timp de cinci zile, ne-am instalat în camere, după prezentarea regulamentului urmând stingerea pentru a ne trezi în zori cu forțe proaspete. Fiecare dimineață, începea cu înviorarea de la ora 8:30, fiind urmată de micul dejun, cateheza, iar mai apoi de sfânta Liturghie.

În cea de-a doua zi am urcat cele 300 de trepte, bucurându-ne de o minunată aventură prin mijlocul pădurii. După prânzul mult așteptat, ne-am petrecut restul zilei în parcul central al Slănicului. În cea de a treia zi am avut plăcerea să-l primim între noi pe părintele paroh, Petru Sescu. După ce am participat împreună la sfânta Liturghie, l-am invitat să asiste la programul nostru de surprize, unde scenete comice sau emoționante s-au îmbinat perfect cu poezii și cântece tematice. Pozele, zâmbetele și fericirea pot descrie această zi, încheiată printr-o plimbare relaxantă la Izvoare.

Următoarea zi, dis-de-dimineață am urcat din nou pe munte pentru a admira o minunata panoramă- "Belvedere"- un loc unde copiii fie au construit machete, fie s-au relaxat, fie au admirat împrejurimile colecționând diverse lucruri. În această zi am fost vizitați de părintele vicar Romică Sociu, împreună cu alți patru animatori. Serata organizată a încheiat cu bucurie cea din urmă zi a campusului nostru.

Următoarea zi, după ce ne-am pregătit bagajele am pornit din nou spre casă, cu amintiri gata să fie împărtășite și familiilor noastre. Sfânta Liturghie am celebrat-o la Bacău la "Sfânta Cruce", participând și surorile.

Campusului nostru a fost o reușită din toate punctele de vedere, iar pentru aceasta nu putem decât să-i mulțumim bunului Dumnezeu ca ne-a însoțit pe întreaga perioadă, binefăcătorilor noștri care au făcut posibilă vacanța noastră, surorilor și doamnelor de la bucătărie care au avut grijă de noi, animatorilor pentru răbdarea și buna implicare și nu în ultimul rând preoților care ne-au fost alături, în mod special părintelui paroh Petru Sescu și părintelui Marius Ilieș.

Sperăm ca la anul se ne simțim din nou bine împreună și să se adune câți mai mulți copii în jurul lui Isus pentru a învăța că doar "Cu Isus sunt fericit!"

Cristina Vârlănuța

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 22 iunie - 4 iulie: Iași "Sfânta Tereza": Campus pentru copii


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat