Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Pelerini pe pământ iberic

Luna iulie a anului 2015 a fost un timp de mare importanță spirituală pentru 46 de creștini (catolici și ortodocși), care s-au îndreptat spre 25 de sanctuare din Spania și Portugalia, plecând din Iași, duminică, 12 iulie 2015, și întorcându-se în noaptea de 28/29 iulie.

De la Barcelona la Tibidabo, de la Manresa la Monserrat, de la Saragosa la Avila și Santarem toate drumurile noastre au avut un "vârf de sarcină": Fatima.

Au fost și alte drumuri: de la Braga și Pontevedra la Santiago de Compostella, de la Lugo la Leon și Burgos, toate fiind făcute sub privirile Maicii Domnului.

Grupul de pelerini, îndrumați de pr. Iosif Dorcu, a făcut un prim contact cu pământul spaniol, vizitând celebra "Sagrada Famiglia", un sanctuar ce-ți taie respirația încă de departe pentru că mesajul său cel mai puternic se află în sculpturile exterioare. Gaudi invită pelerinii la un exercițiu de admirație, la o temă de meditație, la o zăbovire a privirii pe întreaga dantelărie din piatră, ce parcă nu se mai termină. Sagrada Famiglia e atât de încărcată de simboluri, de lumină, de rugăciune încât, pe drept cuvânt, se confundă cu un oraș întreg, Barcelona.

A fost apoi Manresa, locul de unde sfântul Ignațiu de Loyola a pornit într-o călătorie de căutare a Domnului, printr-o cunoaștere profundă a inimii omului, izvorul și depozitul binelui și răului. Am fost fascinat de ce-au putut să facă acești călugări iezuiți pentru semenii lor. Catedralele din Manresa și Salamanca m-au convins de puterea și înțelepciunea, de lumina și spiritul descoperit celor ce-și doresc toate acestea. Vocea iezuitului Ignațiu parcă se aude și astăzi în catedrala din Manresa, îndemnând pe toți la o intrare zilnică în "castelul interior", care este sufletul nostru

Urcarea, apoi, pe Tibidabo, ne prilejuiește întâlnirea cu un sanctuar închinat Inimii lui Isus.

Din turnul acestui sanctuar se vede întregul oraș Barcelona. Statuia lui Isus Cristos, având o înălțime de aproape 8 metri, îmbrățișează pe toți pelerinii veniți pe aceste meleaguri, dar și pe locuitorii din "vale".

Panorama de pe Tibidabo este copleșitoare, întregul oraș așternându-se cuminte la picioarele sale.

Ne continuăm urcarea și descoperim, la puțin timp, Montserrat-ul. Undeva sus, între cer și pământ, agățată parcă de o mână puternică nevăzută, se află sanctuarul benedictin Monserrat. De jos n-ai cum să-ți explici cum stă această mănăstire acolo sus, nesprijinită parcă de nimic. Serpentinele urcă amețitor și deodată se intră la lărgime, muntele devine docil, lasă loc omului de construcții, pentru că aici, pe munte, e un întreg complex, de la sanctuarul cu Madona Neagră și până la ultimul magazin de suveniruri. "Ce bine ne este noua aici !" Într-adevăr, Monserrat-ul te lasă fără cuvinte. Munții ce străjuiesc înălțimile și ascultă rugăciunile celor ajunși aici, își etalează splendoarea și, îndrăgostiți și ei de sanctuar, se lipesc de pereții acestuia protejându-l de efemer și superficial.

Pe Monserrat totu-i făcut să dureze până la a doua venire a Domnului. Aceasta este impresia cea mai puternică ce mi-a venit acum în "grădină". Monserrat-ul rămâne "foc nestins" pentru inimile îndrăgostite de frumusețea acestui sanctuar aflat la peste 780 de metri deasupra Barcelonei.

Marele sanctuar din Zaragoza, unde ne-am întâlnit cu părintele Ionel Jicmon, truditor pentru românii din aceste locuri, ne-a pus în contact cu Madona de Pilar, cea care l-a încurajat în opera de evanghelizare pe apostolul Iacob.

Sanctuarul cu cele cinci turnuri, are o deschidere uriașă, lungimea de peste o sută de metri și o lățime de peste opt zeci de metri, îi conferă o măreție cu totul aparte. Aici vom întâlni modestia Mariei, statuia ei fiind foarte mică în comparație cu coloana pe care este așezată. La Zaragoza rugăciunea nu se întrerupe, în permanență pelerini și localnici se regăsesc la picioarele Maicii Domnului.

Sanctuarul adăpostește o mulțime de capele pentru rugăciune, una mai frumoasă decât alta.

Madridul cu frumoasa catedrala Almudena, nu putea să nu impresioneze. Am celebrat Liturghia într-o capelă a catedralei împreună cu părintele Leonard Diac, cel care adesea se confundă cu Madridul și madrilenii, dar care tresare totuși la vorbe românești.

Avila este orașul cetate, locul sfintei Tereza cea Mare cum îi spunem noi. Zidurile ce înconjoară acest oraș au trecut de mult examenul istoriei, sunt incluse și în patrimoniul UNESCO, iar aura de oraș medieval pune stăpânire pe toți pașii noștri.

Te aștepți în orice clipă să întâlnești, la un colț de stradă, pavată cu pietre albe, un cavaler în armură sau o călugăriță carmelită desculț, mângâind între degete bobițele Rozariului. De la Avila la Alba de Tormes, locul unde își află ultimul domiciliu pământean sfânta Tereza, prezența ei, ne umple, ne îndeamnă la mult mai mult decât suntem.

Despre seara petrecută la Salamanca, cu vizitarea centrului orașului, complet luminat, catedralele, veche și nouă, inundate de lumină, despre rolul iezuiților în acest loc și despre frumusețea la ea acasă mi-aș dori să vorbesc mai pe larg altădată, pentru că bucuria întregului grup a atins cote maxime, bucurie peste care nu vreau să trec prea repede. A doua zi, după o plimbare prin Salamanca, pe jos, urcăm în autocar cu destinația Portugalia, la Santarem.

Miracolul de la Santarem, (atunci când o hostie consacrată, fiind furată de o femeie, a început să sângereze), tulbură și astăzi inimile noastre. Impresionează simplitatea sanctuarului, de care se înconjoară Domnul, asemenea celei din Lanciano (Italia).

Pe malul Atlanticului starea este cu totul specială, orășelul Nazare lasă urme de nostalgii în inimile noastre. Suntem mișcați de simplitatea și naturalețea localnicilor care fac și ce pot pentru a-și câștiga existența.

Ritmurile se pierd în largul oceanului ce se frământă destul de nervos astăzi, 20 iulie 2015.

În după amiaza zilei de 20 iulie drumul nostru cunoaște cea mai importantă oprire, Fatima. Zărim de departe turnul sanctuarului și inimile încep să vibreze la unison. Au vibrat de la prima până la ultima vizită făcută la sanctuar pentru că prezența Mariei pe aceste locuri este atât de evidentă, încât o spun și pietrele drumului, dar și natura întreagă, pomi, flori și verdeață. Două seri la rând tricolorul românesc a fluturat în preajma Capelei Aparițiilor, aici auzindu-se și cinci "Bucură-te, Marie" în limba română. Tot la capelă s-a celebrat și sfânta Liturghie a doua zi, dimineață. Fatima rămâne loc predilect pentru Maria și pentru copiii ei. Fatima rămâne loc special pentru rugăciune.

La Fatima s-au celebrat trei sfinte Liturghii, Rozarii comune și particulare, o Cale a Crucii (cu meditațiile părintelui Dorcu) și multe alte rugăciuni personale, particulare.

La Fatima s-au mai alăturat doi români din țară, veniți special pentru comuniunea și întâlnirea cu Regina Păcii.

La Fatima, in pofida "șantierului" ce pregătește jubileul celor 100 de ani de la apariții în 2017, pelerinul se simte acasă pentru că în pragul oricărui loc de pe aici îl întâmpină zâmbetul Mariei.

A treia zi ne luăm rămas bun de la Fatima pentru a ne îndrepta spre una din cele mai vechi mănăstiri din Portugalia, Batalha. Impresionează dantelăria în piatră a arcurilor gotice de deasupra ușilor de la intrare, înălțimea coloanelor dar și faptul că această mănăstire are aerul istoriei la fiecare pas făcut pe dalele de piatră. Vizităm apoi și cea mai mare mănăstire din Portugalia, Alcobaca.

Urcăm din nou, de această dată spre două sanctuare ale orașului Braga, ce vor lăsa multe inimi rănite de dorul revenirii.

Vizităm și ne rugăm mai întâi la Sameiro, un sanctuar închinat Sfintei Fecioare. Pe vârf de munte, într-o liniște ce n-o poți parcă defini, mănăstirea albă se înalță spre cer, implorând de la Domnul binecuvântare și bunăstare materială și spirituală pentru orașul ce se întinde la poalele muntelui, Braga.

Și dacă Sameiro este loc binecuvântat ce să mai spunem de "Bom Jesus do monte" (Bunul Isus de pe munte), următorul sanctuar vizitat la mai puțin de jumătate de oră, pe același munte?

Scara ce urcă spre sanctuar e plină de simboluri, are o istorie și o poveste asupra căreia voi reveni.

Despre "Bom Jesus" se pot scrie cărți întregi, cel mai important lucru, însă, rămâne întâlnirea cu el, Domnul Isus.

Un alt loc important, un loc de pelerinaj prin excelență, este Santiago de Compostela, unde ajungem în seara zilei de 23 iulie. Vom rămâne aici două zile, vom prinde și sărbătoarea sfântului apostol Iacob de pe data de 25 iulie. Orașul este foarte aglomerat. Pelerinii vin din toate părțile, pe trasee bine definite și controlate de organizatori, iar unii vin pe jos de la sute de kilometri. Experiența lor rămâne pentru mulți o provocare, un imbold pentru o nouă redescoperire de sine. În pofida vacarmului și a aglomerației, spiritul apostolului se face auzit, îndemnul său de a ieși întotdeauna în întâmpinarea celui aflat în dificultate. Faptele vorbesc întotdeauna înaintea cuvintelor. Au fost două sfinte Liturghii într-o capelă... Madona de Pilar, au fost Rozarii, au fost rugăciuni. După sfânta Liturghie din zorii zilei de 25 iulie, autocarul face cale întoarsă. Ne îndreptăm din nou spre casă.

În drumul nostru de întoarcere vizităm patru catedrale, una mai frumoasă decât alta, prin tot ce-a reprezentat stilul gotic și baroc în artă. Catedralele din Lugo, Leon, Logrono și, mai ales, Burgos, au lăsat amintiri de neșters în toți pelerinii veniți din România.

După o ultimă Liturghie, pe pământ spaniol, la Lleida, celebrată împreună cu părintele Paul Fechetă, trimis recent de către episcop în această zonă a Cataluniei, ne îndreptăm spre Barcelona. A doua zi avionul ne va aduce acasă.

Pelerinajul pe pământ iberic s-a sfârșit în urmă cu o săptămână.

În inima mea el abia acum începe și, ce este mai frumos, nu se va sfârși niciodată...

Și asta pentru că hrana primită de-a lungul întregului pelerinaj, m-au făcut fericit.

Fericit că sunt creștin, că aparțin unui întreg, că sunt parte componentă a întregului și că izvorul binelui, luminii și al iubirii nu se află undeva departe în univers ci aici în inima mea, aici pe Planeta Albastră.

Emil Bejan

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 12-28 iulie: Pelerini pe pământ iberic

* * *


 

lecturi: 6.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat