Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Galbeni: Săptămâna familiei

În perioada 27 iulie - 2 august 2015, în Parohia Galbeni (BC) a avut loc "Săptămâna familiei". Cel care a propus temele speciale a fost pr. dr. Felician Tiba, directorul Oficiului pentru Pastorația Familiei și a Laicilor, din cadrul Diecezei de Iași.

Ca să fiu sincer, am așteptat acest moment cu emoție. Pregătisem din timp comunitatea, așa că toți așteptam cu emoție ziua în care avea să înceapă. Era o curiozitate atât pentru ei cât și pentru mine ca păstor al comunități. Ne și spuneam: "Un preot va vorbi familiei despre familie în cuvintele familiei. Oare cum va suna?!" Și ziua mult așteptată a sosit!

Luni seara, începutul acestei săptămâni, anunțată ca fiind una de excepție, a fost o încălzire, un "joc de gleznă", așa cum se spune în lumea fotbalului. Ni s-a amintit atunci că omul este un dar, darul lui Dumnezeu pentru creație și pentru fiecare om în parte, femeia pentru bărbat și bărbatul pentru femeie, în cadrul sacramentului căsătoriei.

În celelalte zile doar s-a urcat! Am înțeles că trebuie să ne respectăm și să ne iubim deoarece suntem creați după "chipul și asemănarea lui Dumnezeu" și orice atac la adresa unei persoane este un atac la adresa lui Dumnezeu care este Tată, iar pentru un tată orice copil este foarte important, nu doar important. Ne-am minunat apoi să auzim cum Dumnezeu l-a creat pe om din iubire și pentru iubire, l-a chemat la comuniune prin familie, l-a împodobit cu demnitatea de a fi continuatorul creației prin capacitatea lui de a conlucra la darul vieții. Am înțeles că Isus a redat familiei bucuria și entuziasmul la nunta din Cana, iar prin Biserică îi comunică mereu harul său, ba mai mult, îi invită pe soți să se iubească și să se dăruiască reciproc unul altuia așa cum el iubește și se dăruiește Bisericii.

Oarecum la final, am înțeles că omul nu este "marfă de consum", că nu poți face "probe" pe el și că, având în sine "chipul și asemănarea lui Dumnezeu", este chemat la lucruri mari. În consecință, în familie, între soți trebuie evitată orice nuanță de "folosire" reciprocă, cu un accent special pe demnitatea actului conjugal.

Ne-am rugat apoi împreună cu mamele din Uniunea Milostivă a Mamelor Creștine, aflate sub mâna protectoare a Surorilor "Patimii lui Isus" din Butea și am ascultat cu mare interes conferința doamnei Eugenia Dămătăr despre "Fascinația familiei".

După o săptămână care a trecut ca o zi, credincioșii din Galbeni, la unison, au spus: "S-a meritat!"

Mulțumim părintelui Felician pentru efortul făcut, doamnei Eugenia, mamelor care s-au alăturat comunității noastre, dar mulțumesc și comunității din Galbeni care, seară de seară, în număr mare, lăsând treburile specifice gospodăriilor de la țară, s-au alăturat acestui proiect pe care îl recomand tuturor parohiilor: "Săptămâna familiei".

Pr. Gabriel Farcaș

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 27 iulie - 2 august: Galbeni: Săptămâna familiei


 

lecturi: 22.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat