Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Mons. Francisco-Javier Lozano și-a încheiat misiunea în România

Conform unei comunicări oficiale trimisă de Nunțiatura Apostolică în România către Secretariatul General al Conferinței Episcopilor din România (CER), Excelența sa Mons. Francisco-Javier Lozano și-a încheiat misiunea diplomatică în țara noastră și a plecat la Roma în ziua 20 iulie 2015. În așteptarea numirii noului nunțiu apostolic, Mons. Baudouin Biajila Muankembe, consilier al Nunțiaturii Apostolice, continuă să rămână în calitate de însărcinat cu afaceri.

Mons. Francisco-Javier Lozano a îndeplinit funcția de nunțiu apostolic în România și Republica Moldova de la 10 decembrie 2007, după ce în prealabil fusese reprezentant pontifical în Croația. Mons. Lozano era și decanul corpului diplomatic acreditat la noi în țară, după o veche tradiție conform căreia această demnitate îi revine reprezentantului Sfântului Scaun în România.

Nunțiatura Apostolică este reprezentanța diplomatică a Sfântului Scaun pe lângă un stat. Din Nunțiatura Apostolică fac parte nunțiul apostolic, care conduce reprezentanța diplomatică, și colaboratorii săi, consilierii și secretarii Nunțiaturii. Toți aceștia fac parte din corpul diplomatic acreditat de Sfântul Scaun pe lângă un stat.

Conform informațiilor furnizate de site-ul CER, primele documente istorice care atestă relații între România și Sfântul Scaun datează din Evul Mediu, însă primul Concordat cu Vaticanul, care reglementează raporturile bilaterale, a fost semnat abia la 10 mai 1927, la Roma, și ratificat de Parlamentul României la 29 mai 1929. În 1948, prin Decretul nr. 151 din 17 iulie, Concordatul a fost denunțat de către autoritățile de la București, iar la 7 iulie 1950 relațiile diplomatice cu Vaticanul au fost întrerupte. România și Vaticanul au reluat relațiile diplomatice în mai 1990, primul ambasador al României prezentându-și scrisorile de acreditare la 8 iunie 1993, primul Nunțiu Apostolic în România fiind arhiepiscopul John Bukovsky.

Sursa: http://angelus.com.ro


 

lecturi: 22.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat