Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Căutători de fericire la Întâlnirea Națională a Tineretului Catolic de la Cluj-Napoca

Evenimentul verii pentru Biserica Catolică din România a avut loc la Cluj-Napoca unde s-a desfășurat cea de-a XIII-a ediție a Întâlnirii Naționale a Tineretului Catolic. Aproape 2200 de tineri au participat la această întâlnire, în perioada 22-25 iulie 2015, ce a avut tema "Căutători de fericire", inspirată din cuvintele lui Cristos: "Fericiți cei cu inima curată, pentru că ei îl vor vedea pe Dumnezeu" (Mt 5,8). Tinerii Diecezei de Iași, însoțiți de episcopi, preoți și persoane consacrate, au trăit din plin zilele intense de la Cluj-Napoca.

Întâlnirea Națională a Tineretului Catolic (INTC) de la Cluj-Napoca a continuat tradiția, începută de Dieceza de Iași, a acestor evenimente pentru tineri ce s-au desfășurat în precedență la Vizantea, Gheorghe Doja, Faraoani, Blaj, Butea, București, Cluj-Napoca, Timișoara, Oradea, Șumuleu-Ciuc, Baia Mare și Iași. INTC 2015 a avut loc în contextul în care orașul Cluj-Napoca este Capitală Europeană a Tineretului. De fapt, au fost prezenți participanți și din Franța, Italia, Polonia, Ucraina și Republica Moldova.

Pentru acest eveniment cardinalul Pietro Parolin, secretar de stat, a transmis un mesaj în numele papei Francisc îndemnându-i pe tineri "să facă să transpară prietenia cu Isus prin atitudinea și modul lor de a se comporta, să se gândească mereu că sunt mici mlădițe atașate viței de vie care este Isus și să simtă curgerea sevei vitale a Duhului Sfânt și să aducă rod mult, să fie curajoși, răbdători, smeriți, capabili să împărtășească dar și să se diferențieze, să se bucure cu cei care se bucură, să plângă cu cei care plâng, să răspundă răului cu bine, și așa să fie vestitori credibili ai Evangheliei".

Frumusețea și consistența întâlnirii au fost date de programele propuse tinerilor și trăite cu entuziasm de cea mai mare parte a acestora: rugăciune, cateheze, ateliere pe diferite teme, cultura orașului Cluj, festivalul tinerilor și INTC Expo.

Rugăciune

Fiecare zi a INTC s-a deschis cu rugăciunea de dimineață și s-a încheiat cu rugăciunea de seară, iar în fiecare după-amiază în Catedrala "Schimbarea la Față" a avut loc adorație euharistică. Pe tot parcursul întâlnirii preoții au fost la disponibili pentru spovezi, astfel încât mulți tineri s-au spovedit sau au discutat în liniște cu un preot ori cu o persoană consacrată. În fiecare zi tinerii au participat la sfânta Liturghie.

Sfânta Liturghie de deschidere a INTC 2015, din ziua de 23 iulie 2015, l-a avut ca celebrant principal pe PS Claudiu Lucian Pop, episcop al Curiei Arhiepiscopale Majore a Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică. Acesta a transmis cuvântul de salut al cardinalului Lucian Mureșan. Predica a fost ținută de PS Cornel Damian, episcop auxiliar de București. Printre ceilalți episcopi prezenți s-a numărat și PS Aurel Percă.

În ziua de 24 iulie 2015 sfânta Liturghie a fost prezidată de PS Aurel Percă, iar predica rostită de PS Virgil Bercea, episcop greco-catolic la Eparhiei de Oradea.

Sâmbătă, 25 iulie 2015, sfânta Liturghie a fost prezidată de IPS György Jakubinyi, arhiepiscop romano-catolic de Alba Iulia, iar predica a fost ținută de PS László Böcskei, episcop romano-catolic de Oradea. A concelebrat și PS Petru Gherghel.

Sfânta Liturghie de încheiere a fost celebrată de PS Florentin Crihălmeanu, gazda evenimentului. Predica a fost ținută de PS Petru Gherghel care, cu un buchet de flori în mână, i-a numit pe tineri "florile Bisericii" îndemnându-i, totodată, să caute fericirea în prietenia cu Isus.

Un alt moment important de rugăciune a avut loc în seara de vineri, 24 iulie 2015, când tinerii au participat la o procesiune prin oraș, pornind de la catedrala romano-catolică "Sfântul Mihail", spre Mănăstirea Surorilor Congregației "Maica Domnului". Aici a avut loc un moment de adorație euharistică.

Cateheze

Cele trei cateheze ale întâlnirii au fost ținute de pr. Daniel Ange, preot francez, fondatorul Comunității "Jeunesse Lumière", mare iubitor al tinerilor. Pe parcursul catehezelor a atins teme precum: fericirea înseamnă sfințenie, sfințenia înseamnă fericire; iubirea lui Dumnezeu față de fiecare persoană; frumusețea fiecărui om; darul sexualității și castitatea; frumusețea feminității și a masculinității; dictatura ideologiei gender; măreția Euharistiei; misiunea tinerilor între tineri; rodnicia martiriului etc.

După fiecare cateheză tinerii s-au împărțit pe grupuri de discuție pentru a aprofunda temele încredințate.

Ateliere pe diferite teme

După-amiezile au fost dedicate atelierelor în care tinerii au reflectat asupra diferitelor teme, precum afectivitate și sexualitate, rețelele sociale, lupta împotriva traficului de persoane, darul vieții, ispita și păcatul etc.

Cultura orașului Cluj

Organizatorii INTC 2015 au oferit participanților posibilitatea de a cunoaște mai bine cultura orașului Cluj-Napoca și, în mod special, obiectivele turistice. Astfel tinerii au putut participa la un tur ghidat prin oraș, la admirarea Clujului din turnul bisericii "Sfântul Mihail" sau la vizite la muzeele din Cluj-Napoca.

Festivalul tinerilor

Serile din perioada întâlnirii au fost dedicate în mod special muzicii și dansului. Tineri din toate diecezele și eparhiile catolice din țară au prezentat diferite momente artistice. Joi, 23 iulie 2015, participanții s-au bucurat de concertul formației Voltaj. În seara de sâmbătă, de pe scena amplasată în Piața Unirii, un grup de tineri din Dieceza de Iași i-au animat pe tinerii prezenți cu dansurile lor.

INTC Expo

În după-amiaza zilei de sâmbătă, în Parcul Central al orașului, a avut loc INTC Expo, ocazie oferită congregațiilor religioase să își prezinte carisma și misiunea lor. Pe lângă acestea s-au prezentat și diferite asociații, organizații sau mișcări ale laicilor.

Din Dieceza de Iași au fost prezenți, la INTC de la Cluj-Napoca, 392 de participanți (dintre care doi episcopi, 20 de voluntari, 16 preoți, 21 persoane consacrate). Fiecare în parte a transmis mesajul "Sunt căutător de fericire din Dieceza de Iași", așa cum era inscripționat pe șepcile lor.

Următoarea Întâlnire Națională a Tineretului Catolic din România va avea loc în 2018, în Dieceza de Satu Mare.

Pr. Felix Roca

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 22-25 iulie: Căutători de fericire la Întâlnirea Națională a Tineretului Catolic de la Cluj-Napoca


 

lecturi: 15.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat