Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Barați: In memoriam pr. Petru Patrașcu

"Am luptat lupta cea bună, am ajuns la capătul drumului, am păstrat credința. În sfârșit, îmi stă gata cununa dreptății, pe care în ziua de apoi mi-o va da Domnul, dreptul judecător; nu numai mie însă, ci și tuturor acelora care au așteptat cu drag venirea lui" (2Tim 6,8).

Încă vii, în memoria colectivă a credincioșilor din satul Barați, momentele frumoase ale întâlnirii cu primul paroh pr. Petru Patrașcu din 21 iunie 2015, au fost brusc întristate de vestea că părintele ne-a părăsit în dimineața zilei de 15 iulie 2015.

Nu se poate descrie în cuvinte durerea în suflet care ne-a cuprins, un gol sfâșietor punea stăpânire peste cei care l-au cunoscut, iubit și respectat.

Primul păstor al parohiei noastre a plecat la Tatăl, discret, modest așa cum a trăit și s-a comportat toată viața. Un iubitor al rugăciunii, a propovăduit mereu iubirea și iertarea. Spunea adesea: "Mai valoroasă este o linguriță de miere decât un butoi de oțet", iar pentru cei care ne jignesc: "Să ne impunem un sentiment de milă și să ne rugăm pentru că ei nu pot să se ridice la înălțimea chemării lor".

Credincioșii din Barați, în frunte cu părintele paroh Andrei Cocianga, s-au rugat pentru odihna sufletului pr. Petru atât în biserica parohială, cât și lângă catafalcul depus în biserica din Luizi-Călugăra, unde în seara zilei de vineri 17 iulie 2015 s-a celebrat o sfântă Liturghie. În predica sa, părintele paroh a amintit, printre altele, de bucuria cu care credincioșii din Barați l-au primit pe pr. Patrașcu la celebrarea jubileului de 50 de ani de preoție, de acum o lună în urmă, iar acum ne-a chemat el la ultima sa Liturghie în satul său natal.

La 18 iulie un număr mare de credincioși din Barați, Măgura, Lilieci împreună cu cei prezenți au participat cu credință la ultima Liturghie pe care a celebrat-o pe acest pământ pr. Petru Patrașcu, prezidată de Preasfințitul Petru Gherghel, alături de mulți preoți. După Liturghie, participanții la acest moment l-au condus la cimitirul din Luizi-Călugăra, unde a fost înmormântat.

Mulțumim autorităților locale din Mărgineni, care și-au manifestat recunoștința față de părintele decedat, punând la dispoziția credincioșilor din Barați mijloace de transport, pentru a ajunge la biserica din Luizi-Călugăra.

Odihna cea veșnică dăruiește-o, Doamne, părintelui Petru și lumina cea fără de sfârșit să-i strălucească lui în veci....

Liliana Herciu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 18 mai: Barați: In memoriam pr. Petru Patrașcu


 

lecturi: 6.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat