Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Concert în onoarea PS Petru Gherghel

Corul Mare al catedralei din Iași, dirijat de pr. Florin Spătariu, a prezentat o selecție de arii și coruri din Oratoriul "Messiah" de Georg Friedrich Händel, în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regina", duminică, 28 iunie 2015, la ora 19.30, fiind ca o rugăciune de mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru cele trei jubilee ale PS Petru Gherghel.

Concertul a fost acompaniat de Orchestra "Tineri interpreți ieșeni", iar la orgă de Octavian Bișoc. De asemenea, în concert au cântat soliștii: Luiza Torboli (sopran), Mihaela Blându (mezzosopran), Adrian Ionescu (tenor) și Daniel Mateianu (bass).

Evenimentul s-a dorit a fi o rugăciune și un act de mulțumire pentru cele trei jubilee ale Preasfințitului Petru Gherghel: 25 de ani ca episcop, 50 de ani ca preot și 75 de viață.

La finalul concertului, PS Aurel Percă a subliniat finalitatea acestui moment, l-a felicitat pe PS Petru Gherghel pentru dăruirea și munca depusă și i-a invitat pe nunțiul apostolic, pe mitropolit Moldovei și Bucovinei și pe reprezentantul senatului să adreseze mesajul lor pentru Preasfințitul Petru.

ES Francisco Javier Lozano, nunțiu apostolic în România și Republica Moldova, a vorbit despre implicarea în viața diecezei a episcopului Gherghel și despre mărturia de credință dată și în timpul comunismului.

Excelența sa Teofan, mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a vorbit despre relația de prietenie care îl leagă de episcopul de Iași și despre frumoasa și rodnica colaborare dintre ei. La final, mitropolitul i-a dăruit sărbătoritului o icoană cu sfânta Fecioară Maria.

Senatorul Ioan Chelaru a adus din partea Senatului României o diplomă de excelență prin care i se recunosc Excelenței sale meritele pentru apărarea credinței catolice și a drepturilor poporului român, precum și medalia de excelență, cea mai înaltă distincție pe care o poate da Senatul, și Tripleta Senatului, cele trei monede: de bronz, argint și aur.

La final, Preasfințitul a mulțumit corului și instrumentiștilor, în frunte cu dirijorul, pr. Florin Spătaru, pentru momentele înălțătoare. Apoi le-a mulțumit tuturor celor prezenți pentru gândurile bune și urările frumoase.

Concertul a strâns în catedrala din Iași mai mulți episcopi din țară și din străinătate, preoți, autorități locale și centrale, precum și un număr mare de ascultători ce au dorit să se bucure de acest moment deosebit.

Pr. Claudiu Bulai

*

Georg Friedrich Händel (1685-1759) a fost un compozitor germano-englez. A trăit cea mai mare parte a vieții în Anglia. Alături de contemporanul său, Johann Sebastian Bach, este unul din cei mai importanți reprezentanți în muzică ai stilului baroc din perioada târzie.

În anul 1742 realizează celebrul Oratoriu "Messiah", executat în premieră la Dublin, rămas exemplar în acest gen până astăzi (Halleluja din acest oratoriu este una din cele mai cunoscute și mai des executate bucăți muzicale).

Oratoriul "Messiah" de Händel cuprinde 53 de secțiuni muzicale, structurate în trei părți: prima parte aduce în prim-plan profețiile lui Isaia despre venirea lui Mesia și despre nașterea lui dintr-o fecioară, partea a doua preamărește sacrificiul lui Isus pentru umanitate, iar cea de-a treia parte proclamă învierea lui Isus, învierea morților și glorificarea lui Cristos în ceruri. Oratoriul propune părți instrumentale, alternate cu solo, dueturi și cântări corale, menite să facă inima ascultătorului să vibreze și să intre în extaz când prezintă momentele importante din viața lui Isus. A fost executat în premieră la Dublin și a rămas exemplar în acest gen până astăzi. Halleluja din acest oratoriu este una din cele mai cunoscute și mai des executate părți muzicale.

* * *

Înregistrarea video a concertului:

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: Iași (catedrală): Arii și coruri din Oratoriul "Messiah" de G.F. Händel (28 iunie)


 

lecturi: 26.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat