Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Taina inimii. Un eveniment editorial

V-ați dorit vreodată mult, mult de tot, să aruncați o privire, în secret, peste umărul cuiva drag care scrie? Nu atât din curiozitate, ci din dorința de a ști cum gândește și cum simte, de a-i simți inima și de a fi în inima lui?

O astfel de "privire" ne dăruiește Editura Humanitas, prin volumul "Papa Ioan Paul II. Karol Wojtyła. În mâinile Domnului. Însemnări personale 1962-2003"1.

"Nu las în urma mea nici o proprietate care să fie administrată. Obiectele de uz cotidian vă rog să le distribuiți după cum credeți. Însemnările personale să fie arse. Rog ca aceste chestiuni să fie supravegheate de părintele Stanisław, căruia îi mulțumesc pentru colaborarea și ajutorul lui de-a lungul atâtor ani. Toate celelalte mulțumiri le port în inimă în fața lui Dumnezeu, fiindcă e greu să le exprim aici". Cu acest testament al sfântului Ioan Paul al II-lea, redactat la 6 martie 1979, se deschide volumul, lăsându-ne oarecum descumpăniți, ca și cum ar fi o vină să-i citim însemnările - dar o vină plină de bucurie.

"Nu am ars însemnările lui Ioan Paul al II-lea, deoarece constituie o cheie pentru a înțelege spiritualitatea lui, adică tot ceea ce este mai profund într-un om: relația sa cu Dumnezeu, cu oamenii și cu sine" scrie cardinalul Stanisław Dziwisz, mitropolitul Cracoviei, în Cuvântul introductiv la volum.

Prezentarea celor două caiete, efectuată în continuare de pr. prof. Jan Machniak (Cracovia)2 redă structura zilei de reculegere și face referiri la conținutul însemnărilor, care "ne dezvăluie o persoană foarte ordonată și organizată (...), care nu se risipește în descrierea stărilor emoționale sau în detalii (...) ci își concentrează întreaga atenție asupra gradului în care viața lui reflectă viața lui Cristos - Preotul Suprem".

Karol Wojtyła își organiza zilele de reculegere după metoda sfântului Ignațiu și încheia adeseori însemnările cu abrevierea AMDG/UIOGD (Ad maiorem Dei gloriam/ Ut in omnibus glorificetur Deus)3. Viața sa de rugăciune mergea până la "uitarea completă de sine". Spiritul marial, având ca sursă de inspirație teologia sfântului Louis Marie Grignion de Montfort este o altă trăsătură importantă a însemnărilor sale.

Să citim "ad aperturam libri" un pasaj: pag. 382, "Meditația a XVI-a (Pescuirea nereușită și reușită). După înviere: Pescuirea minunată (Ioan). Apostolii au trăit adevărul învierii. În același timp, sunt oarecum «dezorientați», neștiind ce au de făcut în continuare: «Mă duc să pescuiesc...» - ceilalți, cu el. Nu prind nimic. - Așa se întâmplă când în acțiunile noastre lipsește comunicarea cu Cristos".

Comentariile Sfântului Părinte, succinte și surprinzătoare pentru noi, nu sunt decât lumina inimii sale: să ne amintim că însemnările acestea nu au fost destinate nici unui cititor, ci focului. Dar focul Sfântului Duh care a luminat inima Sfântului Părinte a dat curaj și cardinalului Stanisław Dziwisz să le încredințeze Congregației pentru Cauza Sfinților și apoi să le publice.

Citindu-i însemnările, simțim căldura blândă și plină de lumină, înțeleaptă, înțelegătoare, duioasă și puternică a inimii sale pentru noi toți și pentru fiecare în parte. Sfântul Ioan Paul al II-lea este aici, în însemnările scrise de el, ne învață, ne instruiește, ne luminează și ne iubește.

Pentru că, în Casa Tatălui, nu există Timp, ci doar clipa de față - Prezentul etern.

...Și nu se supără dacă, în timp ce scrie, citim peste umărul lui...

Dr. Ecaterina Hanganu

Note
1 Trad. din limba polonă: Constantin Geambașu; traducerea fragmentelor din limba latină și italiană: Mariana Bălăuță-Skultéty.București, Ed. Humanitas,2015. ISBN 978-973-50-4800-6. 600 pag. Volumul, intitulat Karol Wojtyła - Ioan Paul II. Jestem bardzow rekah Bozych. Notatki osobiste 1962-2003, a apărut în anul 2013 la Ed. ZNAK din Cracovia, Polonia.
2 La 30 august 2011, în cadrul Academiei Teologice "Anton Durcovici" din Arhidieceza Romano-Catolică de București, pr. prof. Jan Machniak a prezentat o amplă conferință despre Milostivirea lui Dumnezeu în învățăturile Sfântului Părinte Ioan Paul al II-lea. A se vedea volumul: Ioan Paul al II-lea, Apostol al Milostivirii Divine", (coord. Ecaterina Hanganu ). Ed. "Presa Bună", Iași, 2011.
3 "Spre mai marea slavă a lui Dumnezeu / Pentru ca Dumnezeu să fie preamărit în toate".

* * *

Această carte poate fi cumpărată de pe site-ul Editurii Humanitas: www.humanitas.ro


 

lecturi: 47.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat