Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman "Inima Neprihănită a Mariei": Săptămâna familiei

Ca pregătire pentru hramul comunității, "Inima Neprihănită a Mariei", la inițiativa părintelui paroh, Ionel Roșu și a părintelui vicar, Marius Cojan, în perioada 8-13 iunie 2015, a avut loc o săptămână dedicată în familiei. Momentele de învățătură au fost ținute de către pr. dr. Felician Tiba, directorul Oficiului pentru Pastorația Familiei și a Laicilor, din cadrul Episcopiei de Iași.

La capătul acestei săptămâni, impresionați și motivați de cele auzite, am notat:

Cum să-ți mulțumim, Isuse, pentru această săptămână pe care am numi-o fără să greșim, o săptămână sfântă și binecuvântată pentru comunitatea noastră? O săptămână în care am descoperit sau redescoperit valoarea familiei ca dar pe care Dumnezeu l-a făcut omului atunci când l-a creat.

Privim în jurul nostru și vedem situația dureroasă prin care trece societatea care pare să se îndepărtează cu totul de Dumnezeu prin plaga materialismului și a egoismului; vedem cum suferă Biserica, adică noi toți care formăm Biserica și mai ales familia atacată de atâtea curente și practici contrare intenției Creatorului și a Mântuitorului care a ridicat familia la rang de taină și mijloc de fericire și mântuire.

Am fost provocați săptămâna aceasta și ni s-a dat de treabă, am fost canalizați spre meditație și reflecție, încât ne întrebăm acum: Cât de mult a pătruns credința în familia noastră? Cât de aproape este familia noastră de ceea ce a voit Dumnezeu? Când am spus ultima dată"te iubesc"? Ce înseamnă pentru noi iubirea dintre soți?

Iar răspunsul a venit din cuvântul de învățătură și vrem să răsune în toate familiile noastre: "Familie, devino ceea ce ești! Ceea ce Dumnezeu vrea să fii, un sactuar al vieții și al iubirii!"

Am descoperit zilele acestea, atât la predici cât și din cartea "Vreau să înțeleg cu cine mă căsătoresc", care a fost lansată în comunitatea noastră, cât de prețios este timpul pe care îl acordăm soțului, soției, copiilor, că acest timp este decisiv pentru menținerea armoniei și constituie liantul ce aduce bucuria între membrii familiei.

De multe ori din cauza greutăților, a încercărilor, a descurajărilor, a anturajului nefavorabil sau chiar din cauza confortului în care trăim, Cristos poate fi pierdut din vedere, însă ne-a fost reamintit că în aceste clipe de rătăcire e necesar să-l căutăm în Biserică, în entuziasmul și bucuria cu care ne-am prezentat la altar acum un an, doi ani, zece sau acum cincizeci de ani pentru a rosti "Da-ul" nostru.

Stilul colocvial, deschis, aerisit, accesibil și plin de exemple pe care l-a folosit părintele Felician, a fost pentru noi unul cuceritor, încântător și deosebit de agreabil. Iar conferința doamnei Eugenia Dămătăr, plină la rândul ei de mărturii convingătoare, a avut rolul de a completa ceea ce a spus părintele și de a ne provoca să considerăm familia noastră ca pe o cale privilegiată pe care ne-a chemat Dumnezeu să ne mântuim. Adorația la care au participat mamele din Uniunea Mamelor Milostive alături de comunitatea noastră, a fost o ocazie providențială să-i mulțumim lui Isus pentru prezența sa perpetuă în Euharistie, izvor la care trebuie să ne reîntoarcem ori de câte ori însetăm în iubirea noastră.

Mulțumim episcopilor noștri, părinților și părintelui Felician pentru că au făcut posibil un astfel de eveniment pe care comunitatea noastră nu-l va uita curând.

Sintetizând, am învățat că unde-i iubire, a iubi înseamnă "ce bine e că exiști'', "îți vreau binele", unde este iubire, acolo este Dumnezeu.

Familia Claudiu și Cristina Mare

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 8-13 iunie: Roman "Inima Neprihănită a Mariei": Săptămâna familiei


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat