Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Traian: Un curs de formare pentru laici despre teoriile "gender" și impactul lor asupra familiei

La 6 iunie 2015 Centrul "Gaudium et Spes" din Traian a găzduit o zi de formare pentru familii, cu tema: "Familia creștină în fața ideologiei gender propusă azi în Europa", coordonatori fiind pr. Marius Taloș, SJ și pr. Corneliu Berea, SVD. Redăm impresiile unei participante: Gabriela Mărtișcă.

Până mai ieri nu cunoșteam nimic despre teoria Gender, nici măcar despre semnificația cuvântului.

Pentru că din curiozitate, dar și din interes, mai urmăresc programul activităților desfășurate la centrul "Gaudium et Spes" din Traian, acest anunț mi-a atras atenția. M-am interesat, am primit informații și împreună cu alți 12 pildeșteni am asistat la două conferințe care ne-au dat mult de gândit. Pentru mulți a fost prima ocazie de acest gen... Concluzia: trebuie să ne mai oprim din când în când, să ne analizăm pe noi și familiile noastre, să ne formăm, să fim tot mai pregătiți să fim părinți, părinți responsabili, care își duc misiunea până la sfârșit.

Cu adevărat familia, astăzi este bombardată din toate părțile cu tot felul de teorii și ideologii. Nu e ușor să ne confruntăm cu noile curente și să ne menținem echilibrul. Dar nu trebuie să ne dăm demisia, indiferent de felul cum izbesc torentele în casa și familia noastră, trebuie să apărăm valorile și fundamentul ei.

Educația, se face în primul rând în familie, pas cu pas, mama și tata completându-se. Inclusiv educația sexuală părinții sunt responsabili și trebuie să o facă conform vârstei copilului. Dacă nu o facem noi la timpul potrivit, alții o vor face, fără alegerea noastră.

Noi, părinții, suntem cele mai importante repere pentru copiii noștri și mediul familial cel mai important bagaj pe care îl vor purta cu ei tot restul vieții. De noi și de felul cum reușim să modelăm minunățiile pe care Dumnezeu ni le-a încredințat, depinde și viitorul acestei lumi.

Mulțumim din suflet părinților conferențiari, Corneliu Berea și Marius Taloș, pentru felul minunat cum au reușit să expună această temă. Vă mulțumim că ne-ați trezit la realitate și timp de câteva ore ne-ați prezentat o radiografie a societății în care trăim cu multele ei meandre.

Mulțumim în numele grupului de familii din Pildești, întregii echipe care a organizat această zi per ansamblu. Domnul să vă răsplătească efortul și strădania și așteptăm cu mult drag alte provocări de acest fel.

Pr. Adrian Faraoanu și pr. Corneliu Berea


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat