Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Noi am aruncat o sămânță

Cursul diecezan de pregătire umană pentru logodnici a continuat și sâmbătă, 6 iunie 2015, la Iași, acolo unde s-a mai desfășurat și în luna mai și se va mai desfășura și în lunile iulie și august, în prima sâmbătă din lună.

Nu este mult decât papa Francisc, în audiența de miercuri, 27 mai, a subliniat importanța acestor cursuri și în același timp dificultatea de a le fi înțeles rostul. Spunea papa: "Cursurile prematrimoniale sunt o exprimare specială a pregătirii". Și noi vedem atâtea perechi, care eventual ajung la curs cam împotriva voinței, «Dar preoții aceștia ne obligă să facem un curs! Dar de ce? Noi știm!»... și merg împotriva voinței. Dar după aceea sunt bucuroși și mulțumesc, pentru că de fapt au găsit acolo ocazia - adesea unica! - pentru a reflecta asupra experienței lor în termeni nebanali. Da, multe perechi stau împreună atât timp, eventual și în intimitate, uneori conviețuind, dar nu se cunosc cu adevărat. Pare straniu, dar experiența demonstrează că este așa. Pentru aceasta trebuie reevaluată logodna ca timp de cunoaștere reciprocă și de împărtășire a unui proiect".

La cursul de la Iași au participat două perechi, prea puțini pentru numărul general al căsătoriilor, dar suficient pentru a arăta cât sunt de necesare. Este vorba de o sămânță aruncată în pământ. Nici nu știm dacă va da roade și dacă va da, câte, important e că sămânța a fost aruncată. Este nevoie de ploaie, de multă grijă, uneori de copilit sau chiar de smuls buruienile, dar rezultatul va rămâne de fiecare dată unul tainic; îl va ști cu adevărat doar Dumnezeu și familia de mâine, cea pentru care tinerii logodnici trudesc astăzi.

La Iași, cele două perechi de tineri au fost însoțite de specialiști care i-au introdus în mod sistematic în tainele a ceea ce este sacramentul Căsătoriei și apoi viața de familie. Nu s-au întrebat de ce doar ei, dar și-au luat angajamentul să iradieze în jur din cele auzite.

În luna iunie vor mai fi alte două sesiuni ale cursului, una în ziua de 13 iunie, la Traian, iar cealaltă în ziua de 20 iunie, la Bacău.

Împreună cu păstorul diecezei și alături de preoții din parohii, care susțin și prețuiesc familia, vă așteptăm, dragi logodnici, pentru a intra în tainele umane și creștine ale nobilului pas pe care urmează să-l faceți.

Pr. dr. Felician Tiba,
director al Oficiului pentru Pastorația Familiei și a Laicilor

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 6 iunie: Iași: Noi am aruncat o sămânță


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat