Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Roma: Simpozion internațional al profesorilor universitari

În perioada 24-27 iunie 2015 a avut loc, la Roma, al XII-lea simpozion internațional al profesorilor universitari, cu tema "O cultură pentru un nou umanism". Din Dieceza de Iași a participat pr. Fabian Doboș, care a fost invitat în calitate de reprezentant al capelanilor universitari din România.

Organizat de Vicariatul de Roma, simpozionul s-a desfășurat sub egida președinției Italiei și a adunat aproape o sută de profesori universitari din întreaga lume, care au încercat să găsească răspunsuri la întrebările fondamentale pe care oamenii și le pun cu privire la păstrarea umanității omului de azi. De asemenea, s-au căutat noi căi de reevanghelizare a mediului academic, un accent deosebit fiind pus pe pastorația studenților.

Ziua cea mai intensă a fost vineri, 26 iunie, când s-au format 17 ateliere de lucru (Workshop de filosofie, psihologie, istorie etc.), în cadrul cărora s-au tratat diverse subiecte, care conduceau, în final, spre una și aceeași temă majoră a simpozionului.

O idee generală care s-a evidențiat aproape în toate atelierele de lucru a fost aceea care susținea că omul nu trebuie niciodată să devină sclavul tehnologiei, ci să o dirijeze spre binele material și spiritual al omenirii.

Un alt principiu fundamental admis de către toți participanții a fost acela de a pune la baza cercetării și a științei însăși virtutea credinței, prin care profesorii și studenții recunosc supremația lui Dumnezeu și ajutorul divin în activitatea academică: izvorul științei este Dumnezeu, nicidecum omul.

O a treia idee care a rezultat din dezbateri a fost preocuparea mediului academic pentru ca societatea internațională actuală să poată trăi într-un climat de pace și echilibru socio-politico-economic. Fiecare profesor și student trebuie să lupte cu armele supranaturale ale virtuților creștine, dar și cu cele naturale ale inteligenței, pentru ca omenirea să se apropie tot mai mult de acest ideal, care uneori pare atât de departe de oamenii de astăzi.

Al XII-lea simpozion internațional al profesorilor universitari de la Roma s-a închis cu dorința fiecărui participant de a contribui cât mai mult la reevanghelizarea culturii, mai ales în universități. Numai o cultură autentic creștină poate conduce omul de astăzi la un nou umanism, acel umanism predicat de Isus în evanghelie, profesat de Biserică de-a lungul celor două mii de ani de creștinism și predat în universități de profesorii care cred cu adevărat în Dumnezeu.

Pr. Fabian Doboș


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat