Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Cleja "Sfântul Francisc": Prima sfântă Împărtășanie

Duminica a VII-a a Paștelui, 17 mai 2015, a reprezentat pentru 39 de copii din Parohia "Sfântul Francisc de Assisi" din Cleja o zi cu totul specială pentru că l-au primit pentru prima dată pe Isus Cristos sub chipul pâinii și a vinului în cadrul sfintei Liturghii celebrate de părintele paroh Iosif Demeterc.

Viața fiecărei comunități este alcătuită din momente speciale care au ca scop întărirea credinței și bucuria prezenței lui Dumnezeu în mijlocul ei. Un astfel de moment a fost trăit de comunitatea "Sfântul Francisc de Assisi" din Cleja, și în special de cei 39 de copii, 17 fete și 22 băieți. Pentru adulți momentul a fost ca o călătorie printre amintiri, iar pentru copii a devenit un adevărat punct de reper în viață. Un astfel de reper a fost reprezentat de momentul sacru al primei întâlniri cu Isus Cristos în sfânta taină a Euharistiei.

Sâmbătă, cu o zi în urmă, având inimile pline de emoții, acești copii s-au apropiat pentru prima oară și de scaunul de Spovadă, locul întâlnirii personale și tainice cu Dumnezeu. Pregătirea pentru acest moment a început în urmă cu două luni, iar de cateheze s-au ocupat pr. vicar Marius și sr. Veronica. În decursul acestor două luni copiii au participat activ în fiecare zi la sfânta Liturghie pentru a intra în misterul jertfei lui Isus Cristos. Sperăm că în finalul acestor pregătiri copiii au înțeles că Isus Cristos este noul lor prieten și că toate faptele lor zilnice trebuie să arate bucuria întâlnirii cu Domnul.

Duminică dimineața, în sunetul clopotelor și cu lumânările în mâini copiii au pornit în procesiune până în fața altarului, dornici să trăiască momentul special al întâlnirii cu Isus. Îmbrăcați și în hăinuțe albe, simbolizând puritatea și inocența, au demonstrat tuturor că se pregătesc într-o atmosferă de sărbătoare, iar prin glasul cântecului lor îi invita pe toți la emoția întâlnirii cu Isus în sfânta Taină.

La începutul sfintei Liturghii părintele paroh a accentuat valoarea sacramentului Euharistiei și importanța lui în viața oricărui creștin. Apoi, în cadrul predicii, a subliniat valoarea sfintei Liturghii făcând referire la viața fericitului Anton Durcovici de la a cărui beatificare se împlinește un an. Totodată, în cuvântul de învățătură părintele i-a îndemnat pe copii să nu-l refuze niciodată pe Isus, ci să meargă la el oricând, căci un prieten adevărat niciodată nu le va putea întoarce spatele. Imediat după predică, cei 39 de copii, purtând lumânări aprinse în mâini, au reînnoit promisiunile făcute de părinții și nașii lor la Botez.

La final fiecare copil a primit o amintire pentru a nu uita de angajamentele pe care le-a luat în această zi, iar după Sfânta Liturghie s-au întreținut într-o atmosferă de sărbătoare atât în casa parohială, cât și în curtea plină de flori împreună cu cei dragi lor.

Mulțumind lui Dumnezeu pentru această sărbătoare, vom continua să ne rugăm pentru acești copii minunați, cerând de la Dumnezeu harurile necesare pentru a-i păstra sinceri, simpli și curați cu inima.

Comunitatea "Sfântul Francisc de Assisi" din Cleja

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 17 mai: Cleja "Sfântul Francisc": Prima sfântă Împărtășanie


 

lecturi: 7.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat