Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Padova: Hramul comunității catolice române

Duminică, 17 mai 2015, la un an de la beatificarea episcopului martir Anton Durcovici, comunitatea catolică română din Padova a avut bucuria de a sărbători hramul comunității: Maria, mama unității.

Într-un ambient atent pregătit în biserica care ne găzduiește, specific lunii mai dedicată sfintei Fecioare Maria, asemenea primelor comunități creștine care erau o singură inimă și un singur suflet, la ora 10.30 ne-am îndreptat spre altar în procesiune, întrând în atmosfera de profundă sărbătoare și mulțumită corului comunității care, sub coordonarea profesională a domnului Paul Bâlha, au sădit din nou în noi dorul după cer, dar și după meleagurile natale.

Părintele Claudiu Ianuș, decan și paroh al comunității, a dorit să-i salute pe cei prezenți la începutul celebrării, insistând asupra faptul că, pentru o comunitate care nu trăiește dimensiunea teritorială, una din cele mai mari provocări este unitatea. Celebrant principal a fost pr. Lucian Ianuș, responsabilul Caritas al Arhidiecezei de București, fiind înconjurat de pr. Iulian-Valerian Ianuș, profesor de filozofie la Institutul Teologic Romano-Catolic și la Facultatea de Teologie Romano-Catolică din cadrul "Alexandru Ioan Cuza" din Iași, pr. Marc Diola, responsabilul comunității filipineze din Padova, pr. Antonio, pr. diacon Virgil Susanu și pr. Marius Gabriel Catrințașu, colaborator al comunității catolice române din Padova.

Cuvântul de învățătură a fost ținut de pr. Cristi Sabău, viceresponsabil al comunității greco-catolice din Padova, care a dezvoltat ideea de unitate care își are izvorul de sub crucea lui Cristos răstignit, în momentul în care de o parte a crucii se afla Maica lui preasfântă, iar de cealaltă parte tâlharul răstignit. Prin Fiul ei, Maria a devenit motiv de legătură între sacru și profan, între cer și pământ.

La ofertoriu au fost aduse daruri specifice sărbătorii, printre care și tabloul care o prezintă pe Maria, Regina Universului, cum, cu pruncul în brațe, îi protejează cu iubirea ei pe toți românii oriunde s-ar afla.

Sărbătoarea a continuat și după sfânta Liturghie cu o agapă frățească la care au fost invitați toți cei prezenți.

Setea de unitate este profundă în orice timp și în orice loc unde ne-am afla, cu atât mai mult acolo unde nu sunt bariere impuse de un sistem politic bolnav. Ne-au demonstrat-o strămoșii noștri la 1 decembrie 1918, o retrăim în fiecare an în luna ianuarie, cu ocazia săptămânii mondiale de rugăciune pentru unitatea creștinilor, dorind să fim mai aproape de ceea ce teologii numesc testamentul lui Isus: "Ca toți să fie una" (In 17,21). Am reușit să trăim în aceste momente aceleași sentimente pe care le experimentam în spațiul carpato-danubiano-pontic, sentimente de trăire completă care angajează în egală măsură trupul și sufletul, mintea și inima.

Prin Maria la Isus!

Pr. Marius Gabriel Catrințașu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 17 mai: Padova: Hramul comunității catolice române


 

lecturi: 29.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat