Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Traian: Un imn închinat Duhului Sfânt

Momente deosebite am trăit la casa de reculegere "Gaudium et spes" din Traian, sâmbătă și duminică (16 și 17 mai 2015). Când am auzit (de la colegele de master) că se va vorbi despre Duhul Sfânt, nu am avut nici un dubiu, mi-am zis doar că trebuie să fiu acolo; dacă știu ceva despre această persoană a Sfintei Treimi este tot datorită lui (a Duhului Sfânt) și niciodată nu voi ști suficient.

Cine sunt eu? Dar cine este Dumnezeu? Duhul Sfânt acționează în mod eclatant? Conștientizez acțiunea lui în viața mea? Cum? - am clarificat, în limita posibilului, aceste neliniști. Mi-a rămas doar preocuparea că tot mai puțini creștini se interesează de progresul lor spiritual, de experiența spirituală realizată în "duh și adevăr". De aici și bucuria de a vă împărtăși câteva gânduri.

"Îl veți primi pe Duhul Sfânt" - în ton cu timpul pe care îl trăim dintre cele două sărbători "Înălțarea Domnului", respectiv "Rusaliile", părintele Cornel Berea, SVD, ne-a prezentat cum vorbește sfântul Ioan evanghelistul despre Duhul Sfânt și ce înseamnă pentru noi astăzi aceste "detalii", făcând memoria acțiunii Duhului încă din cartea Genezei, prin simbolurile și imaginile folosite: lampă - luminător, semănător, mamă care naște, izvor, duhovnic și învățător, avocat. S-a subliniat și faptul că Duhul Sfânt este un Duh permanent, nu doar la nevoie și că este și un Duh al "surprizelor" (după cum a spus papa Francisc la 28 aprilie 2015).

"Experiența spirituală - experiența Duhului Sfânt" și "Sfintele sacramente - operele de artă ale Duhului Sfânt" au fost cele două teme ale conferințelor ținute de părintele Daniel Iacobuț. Aici am aflat atât locul subiectiv al Duhului Sfânt - inima, cât și locurile obiective: sfintele taine, Cuvântul lui Dumnezeu, împlinirea voinței lui Dumnezeu, pustiul și încercările. Experiența spirituală este un drum personal dar însoțit: "Întreabă-l pe tatăl tău și îți va povesti, pe bătrânii tăi și îți vor spune!" (Dt 32,7) - de aici și importanța unui părinte spiritual (cine poate îndeplini această slujire, modul și momentele esențiale ale însoțirii în viața spirituală). Acțiunea Duhului în viața mea (a ta): pregătește inima, amintește misterul, actualizează misterul și mă pune în comuniune cu toți ceilalți, frații și surorile mele.

Ceea ce m-a impresionat profund este tocmai modul de a acționa al Duhului Sfânt în sacramentul Reconcilierii: el mă ajută să-mi recunosc păcatele, să le mărturisesc cu umilință și simplitate, făcându-mă să conștientizez milostivirea Domnului: "uit cele din urma mea și mă avânt către cele dinainte. Urmăresc scopul, răsplata chemării de sus a lui Dumnezeu, în Cristos Isus" (Fil 3.13). Faptul că lista păcatelor mele este un imn închinat Duhului Sfânt, mă determină să mă apropii de sacramentul Spovezii cu multă încredere în iubirea milostivă a lui Dumnezeu. Chiar sfânta Faustina amintea că ori de câte ori îți mărturisești păcatele, preamărești milostivirea Domnului - sper ca tot mai mulți să conștientizeze acest mare dar din partea Domnului (iertarea păcatelor prin Spovadă) și să îl trăiască cu multă credință, este cel mai bun balsam pentru suflet.

Tuturor celor ce au contribuit văzut sau nevăzut la reușita acestor zile, le dorim numai bine și spor în activitățile lor! (pr. Adrian și celor ce lucrează cu mult entuziasm, în casa de reculegere din Traian).

Sr. Maria Gabor a lui Isus, OV


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat