Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Tămășeni: Întâlnire formativă pentru tineri - "Să decidem să trăim în libertate!"

Duminică, 17 mai 2015, între orele 15.00 și 17.30, va avea loc a șasea întâlnire formativă pentru tineri organizată de Surorile Campostrini, la sediul din Tămășeni, pe tema: "Să decidem să trăim în libertate!".

*

31Deci a spus Isus iudeilor care crezuseră în el: "Dacă rămâneți în cuvântul meu, sunteți cu adevărat discipolii mei 32 și veți cunoaște adevărul, iar adevărul vă va elibera". 33Ei i-au răspuns: "Noi suntem descendență a lui Abraham și n-am fost niciodată sclavii nimănui. Cum poți să spui: «Veți deveni liberi»?" 34Isus le-a răspuns: "Adevăr, adevăr vă spun că oricine săvârșește păcatul este sclavul păcatului. 35Însă sclavul nu rămâne în casă pentru totdeauna; fiul rămâne pentru totdeauna. 36Așadar, dacă Fiul vă va elibera, veți fi într-adevăr liberi. 37Știu că sunteți descendenții lui Abraham, dar căutați să mă ucideți, deoarece cuvântul meu nu găsește loc în voi. 38 Eu vorbesc despre cele ce am văzut la Tatăl meu, iar voi faceți cele ce ați auzit de la tatăl vostru".

(In 8,31-38)

*

În textul de astăzi, Isus le vorbește iudeilor care crezuseră în el, despre două aspecte esențiale pentru viața omului: adevăr și libertate. Implicit putem deja să înțelegem că pentru a asculta Cuvântul, este necesar ca mai întâi să credem în utilitatea sa pentru reînnoirea gândirii, atitudinilor, sentimentelor, acțiunilor noastre, pentru ca mai apoi să reușim să decidem să trăim cu multă libertate interioară.

Observăm că nu numai în zilele noastre există o înțelegere incompletă, sau chiar greșită a termenului de libertate, ci chiar și iudeii care credeau în Isus, nu reușeau să înțeleagă esența vorbelor sale.

Libertatea se conturează ușor, ușor, prin înțelegerea în profunzime a modului în care percepem viața și răspundem nevoilor noastre interioare, a modului în care ne relaționăm, comunicăm, reacționăm în diferitele situații pe care le întâlnim, etc. Înțelegând modul nostru particular de a citi și interpreta realitatea din jurul nostru, devenim din ce în ce mai conștienți de discrepanțele care pot exista între lumea noastră interioară și cea exterioară, și astfel începem să lucrăm cu noi înșine pentru a crea o unitate existențială mai autentică. Lucrând constant în această direcție putem simți cu adevărat cum se conturează personalitatea noastră clară, decisă, liberă de orice prejudecată, teamă, sau superficialitate.

"...Dacă rămâneți în cuvântul meu, sunteți cu adevărat discipolii mei și veți cunoaște adevărul, iar adevărul vă va elibera..." Expresie interesantă, ce conține o condiție care poate vrea să ne sugereze faptul că libertatea nu ne este impusă, dar nici nu ne trezim cu ea într-o oarecare zi fără să facem nimic. Pentru a ne însuși libertatea, fiecare ar trebui să alegem și să decidem să fim liberi. Iar condiția inițială este cât se poate de simplă, dar profundă totodată: "rămâneți în cuvântul meu". Însă ce înseamnă în mod concret să rămânem în Cuvântul său, în viața de zi cu zi, cu toate gândurile, preocupările, responsabilitățile pe care le avem...? Două aspecte ar fi esențiale: primul este acela de a încerca în fiecare zi să ne amintim cuvântul lui Dumnezeu pe care l-am ascultat de nenumărate ori și să încercăm să înțelegem care trăsături ale persoanei lui Isus erau puse în evidență, ce atitudini, ce comportamente a asumat, ce fel de sentimente avea, cum se relaționa, etc. Un al doilea pas ar fi acela de a încerca să punem față în față aceste valori cu ceea ce suntem noi - gândurile, sentimentele, acțiunile, atitudinile noastre - și să modificăm câte ceva pas cu pas.

Libertatea implică o decizie pe care ne-o asumăm. Adevărul, sau mai bine zis sinceritatea, ajută la construirea acestei dimensiuni interioare prin care ne simțim efectiv împăcați cu noi înșine și cu cei din jur. "Oricine săvârșește păcatul este sclavul păcatului...", ne spune textul, ceea ce poate semnifica faptul că dacă nu ne întoarcem privirea și gândul asupra pașilor parcurși, cu discernământ, pentru a înțelege și analiza faptele noastre, trăim în superficialitate, în dezinteres, devenind astfel sclavi ai simplismului și ai golului pe care îl creăm în noi și în jurul nostru, și deci nu vom putea fi liberi.

Ne putem educa să fim liberi, adică eliberați de egoism, răutate, invidie, nepăsare, egocentrism, dezinteres, etc. Liber este acela care știe să folosească tot ce are înspre binele propriu și binele celorlalți, cel care este capabil de fidelitate față de viața adevărată, capabil de perseverență, răbdare, modestie, încredere, credință, cel care nu se lasă dus de orice adiere a vântului, și nici nu se lasă condiționat de ceea ce gândesc cei din jurul său, având curajul de a fi el însuși.

Înăuntrul nostru facem spațiu pentru foarte multe lucruri care de multe ori ne îngreunează traiul în loc să îl faciliteze. Totul evoluează într-un ritm rapid și suntem tentați să mergem în toate direcțiile, acumulând mereu cât mai multe "informații", pe care nu reușim să le așezăm cu ordine în sufletul nostru pentru a ne trăi viața liniștiți și încrezători. Suntem dependenți de această mișcare continuă, și este greu să găsim un loc al nostru în care să vorbim ca "de la inimă la inimă" cu Domnul, pentru a descoperi sensul existenței noastre. Nu e deloc plăcut să ne mișcăm mereu în confuzii și falsități și de aceea este important să decidem să trăim liberi, în simplitate și sinceritate, în căutarea și realizarea concretă a valorilor care contează, ne edifică și rămân mereu în sufletul nostru: comoară din care ne hrănim constant și continuu noi și toți cei cu care ne relaționăm de-a lungul vieții.

Vă așteptăm!

Sr. Anișoara Șandru

* * *

Fundația "Teodora Campostrini"
Strada Cobzaru, 21
617205-Gherăești (NT)
Tel. 0233/782580
E-mail: testcenter.gheraesti@campostrini.it

* * *

Gherăești și Tămășeni: Întâlniri formative pentru tineri (19 octombrie 2014 - 17 mai 2015)


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat