Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Sărbătoarea Copiilor 2015: "Isus e în inima mea!"

"Isus e în inima mea!" este tema Sărbătorii Copiilor care va avea loc la Rotunda, în ziua de 6 iunie 2015. Este o sărbătoare a credinței și a bucuriei, deoarece copiii din întreaga Dieceză de Iași se adună în jurul lui Isus, cel mai bun prieten al copiilor. Fiecare copil care va veni la Rotunda va purta un mesaj minunat: "Isus e în inima mea!".

Care este obiectivul Sărbătorii Copiilor?

Copiii au nevoie să simtă că sunt iubiți, că sunt îngrijiți, că cei mari se preocupă de creșterea lor. Sărbătoarea Copiilor are tocmai acest rol de a transmite copiilor că cei mari, în numele lui Isus, au grijă de ei, îi ajută să se apropie de Dumnezeu, îi educă pentru a trăi așa cum Isus însuși dorește! Însă, avem atât de mult de învățat de la ei: puritatea credinței, gingășia trăirilor, seninătatea sufletului, încrederea totală... În orice copil este ascuns un vis al lui Dumnezeu!

Papa Francisc, în cateheza din cadrul audienței generale din ziua de 18 martie 2015 vorbea astfel despre copii: "Copiii sunt în ei înșiși o bogăție pentru omenire și pentru Biserică, pentru că ne amintesc constant de condiția necesară pentru a intra în împărăția lui Dumnezeu: aceea de a nu ne considera autosuficienți, ci persoane care au nevoie de ajutor, de iubire, de iertare. Și toți, toți avem nevoie de ajutor, de iubire și de iertare!"

Care este tema de anul acesta?

Tema "Isus e în inima mea!" se inspiră din îndemnul făcut de Papa Francisc tinerelor generații ca în acești ani să aprofundeze tema fericirilor proclamate de Cristos și de a le trăi în viața de fiecare zi.

Sărbătoarea Copiilor din anul acesta are menirea de a le aminti copiilor să îl păstreze pe Isus în inima lor, să devină mai buni, să fie exemple pentru ceilalți.

Care este programul zilei?

Evenimentul se va desfășura după următorul program:

  • 08.00 - Deschiderea centrelor de primire

  • 09.30 - Program de animare

  • 10.00 - Deschiderea Sărbătorii Copiilor

  • Rugăciune, moment catehetic, imnul

  • 10.30 - Pregătire pentru sfânta Liturghie

  • 11.00 - Sfânta Liturghie

  • 12.30 - Program de animare

  • 13.00 - Festivalul copiilor

  • 14.30 - Încheierea Sărbătorii Copiilor.

Ce trebuie avut în vedere pentru o bună desfășurare a Sărbătorii Copiilor?

  • Grupurile de copii, care vor participa la această sărbătoare, trebuie să aibă un număr suficient de responsabili bine pregătiți; aceștia să se asigure la plecare din propriile parohii că fiecare copil are o șepcuță/pălărioară, sticluță cu apă și pachețel pentru prânz.

  • La sosirea la Rotunda și pe parcursul întregii zile responsabilii grupurilor sunt rugați să respecte indicațiile organizatorilor și voluntarilor. Bagajele nu vor fi lăsate la autocare pentru a evita deplasarea spre parcare în timpul prânzului.

  • Responsabilii grupurilor vor face înscrierea participanților la centrul de primire. Aici vor primi ecusoane pentru toți participanții. Acestea trebuie completate cu numele copiilor și parohia din care provin.

  • La centrul de primire responsabilii grupurilor vor primi tricoul cu numele propriei parohii pentru reprezentatul care va sta în fața altarului.

  • Se recomandă călduros să se participe la întreg programul. Plecarea înainte încheierii Sărbătorii Copiilor deranjează desfășurarea evenimentului și este o lipsă de respect pentru ceilalți participanți.

  • Preoții care vor concelebra la sfânta Liturghie sunt rugați să aducă stolă de culoare albă.

Cum se pot înscrie voluntarii?

Sărbătoarea Copiilor este un eveniment deosebit destinat copiilor din Dieceza de Iași. Tocmai de aceea, pentru buna desfășurare a evenimentului, pe lângă voluntarii din Rotunda, este nevoie de colaborarea unui număr de 25 de voluntari motivați, responsabili și pregătiți. Detalii despre condițiile cerute voluntarilor și modalitatea de înscriere se găsesc aici.

Cum se face înscrierea pentru participarea la Festivalul copiilor?

Festivalul copiilor este o componentă esențială a Sărbătorii Copiilor Rotunda 2015. Pe lângă celelalte componente ale evenimentului Festivalul copiilor urmărește să ofere copiilor participanți un program artistic educativ, consistent și variat. Ideea de bază este promovarea copiilor talentați din parohiile Diecezei de Iași. Așadar, este un festival realizat de copii și pentru copii. Cei care doresc să participe la Festivalul copiilor din cadrul Sărbătorii Copiilor Rotunda 2015 pot să înscrie accesând formularul de aici.

Care este istoricul acestui eveniment?

Sărbătoarea Copiilor nu are o vârstă prea înaintată, de fapt ca și copiii cărora le este destinată!

Totul a început în anul 2002 când Acțiunea Catolică "Sfântul Iosif", sectorul copii, a organizat o întâlnire diecezană la Bacău, în Parohia "Sf. Nicolae", pe data de 27 aprilie. Această întâlnire a avut denumirea de Ziua Copilului. Tema întâlnirii a fost: "Lăsați pe copii să vină la mine!" (Mt 19,14).

Următoarea întâlnire a avut loc la data de 7 iunie 2003, în Parohia "Sf. Tereza a Pruncului Isus" din Roman. Tema întâlnirii a fost: "Dăruind vei dobândi!". În 2004 Ziua Copilului s-a organizat în Parohia "Sf. Tereza a Pruncului Isus" din Iași, la data de 5 iunie și a avut ca temă: "A fi apostoli".

În 2005 s-a hotărât ca Ziua Copilului să fie adresată tuturor copiilor din Dieceza de Iași și să se numească Sărbătoarea Copiilor. În acest an sărbătoarea a fost organizată la Săbăoani (jud. Neamț), în ziua de 4 iunie având tema: "Euharistia, dar spre creștere".

Au urmat alte ediții ale acestor întâlniri, fiecare având o temă inspirată din sfânta Scriptură:

  • 2006 - Faraoani: "Vorbește Doamne, te ascult!";

  • 2007 - Răchiteni: "Să ne iubim precum Isus ne iubește!";

  • 2008 - Izvoare (Bacău): "Duhul Sfânt este puterea mea!";

  • 2009 - Gherăești: "Isus este speranța noastră!";

  • 2010 - Lespezi: "Isus este Învățătorul meu!";

  • 2011 - Roman (Parohia "Isus, Bunul Păstor): "Cresc cu Isus! El este cel mai bun prieten!";

  • 2012 - Barați: "Isus e bucuria mea!";

  • 2013 - Adjudeni: "Suntem mesagerii lui Isus!";

  • 2014 - Valea Mare: "Cu Isus sunt fericit!"

Unde pot găsi mai multe informații?

Mai multe informații despre Sărbătoarea Copiilor 2015 se pot găsi la adresa: www.sarbatoareacopiilor2015.blogspot.ro. Este disponibilă și pagina de facebook Sărbătoarea Copiilor.

*

Logoul Sărbătorii Copiilor Rotunda 2015

Sărbătoarea Copiilor va avea loc la Rotunda, în ziua de 6 iunie 2015. Tema întâlnirii este: "Isus e în inima mea!" Logoul întâlnirii evidențiază grafic această temă.

Logoul Sărbătorii Copiilor Rotunda 2015 se inspiră din tema pentru această întâlnire a copiilor din Dieceza de Iași. Inima copiilor este plină de multe trăiri, preocupări, realități, experiențe, persoane etc. Toate acestea sunt reprezentate de imaginile din interiorul inimii. Papa Francisc, în cateheza de miercuri, 18 martie 2015, se exprima astfel: "Copiii - în simplitatea lor interioară - aduc cu ei capacitatea de a primi și de a da duioșie. Duioșie înseamnă a avea o inimă «de carne» și nu «de piatră», așa cum spune Biblia (cf. Ez 36,26). Duioșia este și poezie: înseamnă «a simți» lucrurile și evenimentele, nu a le trata ca simple obiecte, numai pentru a le folosi, pentru că folosesc..."

În centrul inimii este crucea, semnul prezenței lui Isus în inima și în viața copiilor. Isus, prietenul copiilor, este acela care îi ocrotește, îi ajută să crească și să fie un exemplu pentru ceilalți.

Conceptul și realizarea logoului aparțin Oficiului pentru Pastorația Tineretului al Diecezei de Iași.

Pr. Felix Roca,
responsabilul Oficiului pentru Pastorația Tineretului


 

lecturi: 27.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat