Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Viena: Darurile Duhului Sfânt și misiunea

Apropiindu-ne de sărbătoarea Coborârii Duhului Sfânt, reflectăm mai mult asupra modului în care cea de-a treia persoană a Sfintei Treimi acționează în Biserică. Susținerea misiunilor și celebrarea sacramentului Mirului reprezintă două dintre manifestările concrete ale acestei acțiuni. Ele au fost trăite cu multă intensitate și de comunitatea Wiener Neudorf, de lângă Viena, păstorită de pr. Iosif Antoci.

"Servus, Josef! Eu sunt Erwin". Așa am auzit la telefon în dimineața duminicii zilei de 3 mai 2015. Era episcopul Erwin Kräutler, originar din Feldkirch (Vorarlberg, Austria), care aparține Congregației Misionare "Sângele prețios al lui Cristos" - o societate de viață apostolică implicată în vestirea Cuvântului lui Dumnezeu, in der Sorge um die Würde des Menschen, grija pentru demnitatea omului, um Frieden, pace, dreptate și integritatea creației - Gerechtigkeit. Preasfinția sa activează din anul 1965 ca misionar în Brazilia, în Prelatura teritorială Xingu (Amazonia), cu o suprafața de 350.000 km?, pentru care a fost numit episcop în ziua de 7 noiembrie 1980, de către papa Ioan Paul al II-lea. Fiind implicat în multe acțiuni de promovare a drepturilor omului a stârnit disconfort unor categorii sociale, care l-au implicat în câteva atentate, dar meritele sale au fost recunoscute în anul 2010, când a primit Premiul Nobel pentru "angajamentul său față de drepturile persoanelor indigene și conservarea pădurilor tropicale din regiunea Amazonului".

După o așteptare de circa trei ani, a venit și ziua când 27 de tineri, după ce s-au pregătit îndelung, au primit Darurile Duhului Sfânt din mâna acestui episcop, cu care Parohia Wiener Neudorf are o colaborare misionară de mulți ani. Prin oferta duminicală la cafeaua parohială, comunitatea vieneză a susținut unele din proiectele sociale pe care episcopul Erwin le-a desfășurat în cea mai întinsă dieceză din Brazilia, în care lucrează numai 31 de preoți, în cele 680 de parohii organizate. Preasfinția sa i-a îndemnat pe tineri să se bucure că pot celebra Euharistia, căci în unele comunități din dieceza sa sfânta Liturghie se poate celebra doar de 5-6 ori într-un an. Chiar dacă a fost amenințat de nenumărate ori și de nouă ani este păzit mereu de doi polițiști înarmați, episcopul Erwin ne-a spus că Duhul Sfânt l-a menținut mereu liber și nimeni nu-i poate îngrădi libertatea sufletului său. Euharistia este cea care i-a oferit adevărata bucurie și nimeni nu i-a luat acest drept. Această bucurie s-a putut simți imediat după predică, când fără nicio pregătire i-a impulsionat pe credincioși să cânte.

Modul simplu și direct de a fi al episcopului Erwin, care saluta pe fiecare prin gestul său de a se apropia de oameni, îmbrăcămintea simplă - fără mitră și cârjă episcopală, doar cu o cruce de lemn, i-a impresionat până și pe cei care poate erau mai reci în privința Bisericii. Ei spuneau că au rămas marcați de exemplul dat "în această zi însemnată". Un alt moment semnificativ a fost la sfârșitul Liturghiei, când episcopul a binecuvântat mai mult cruci și fiecare miruit a primit din partea episcopului câte o cruce. A fost un moment special, care sperăm să rămână o amintire frumoasă pentru tinerii care l-au primit pe Duhul Sfânt, "un moment unic și irepetabil", cum spunea episcopul în timpul predicii.

Sărbătoarea s-a încheiat cu o agapă, așa cum se obișnuiește și în Brazilia, în cadrul căreia participanții la sfânta Liturghie au avut posibilitatea de a comunica cu episcopul Erwin. Au fost evidențiate aproape 60 de persoane care de mulți ani susțin proiectele sociale din Brazilia. Și acum, conștientă de necesitățile comunităților păstorite de episcopul Erwin Kräutler, prin diferite proiecte Parohia Wiener Neudorf a colectat și i-a oferit prelatului din Brazilia suma de 6.000 euro.

Darurile Duhului Sfânt care au coborât asupra comunității noastre prin prezența episcopului misionar sperăm să aducă roade în viitor, chiar și pentru cei care sunt indiferenți religios sau nepracticanți. După cum episcopul Erwin spunea în cadrul predicii, "Dumnezeu ne iubește pe toți, indiferent de regiune, rasă sau popor. Euharistia este atât de mare încât nu are margini".

Fiind o personalitate bine cunoscută în Austria, televiziunea ORF 2 a preluat întreaga Liturghie și o va prezenta în ziua de 24 mai 2015, de la ora 19.55 (20.55 - ora României), la emisiunea "Abendfeier ORF 2", cu ocazia beatificării episcopului Óscar Arnulfo Romero y Galdámez, ucis în ziua de 24 martie 1980.

O parte a sfintei Liturghii se poate vedea aici.

Pr. dr. Iosif Antoci
(Parohia Wiener Neudorf, Austria)


 

lecturi: 32.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat