Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Vatra Dornei: "Biserica sfințită"

Sâmbătă, 9 mai 2015, la ora 18,00, în biserica ortodoxă "Sfinții Apostoli Petru și Pavel" din Vatra Dornei a avut loc o celebrare pregătitoare pentru sfințirea bisericii care a avut loc a doua zi, duminică, 10 mai, începând cu ora 9.00. La această slujbă pregătitoare, părintele paroh, Virgil Rus, care îmi este prieten, ne-a invitat la sărbătoare pe mine, ca să țin un cuvânt pregătitor și, pe părintele diacon Dragoș Tamaș care se pregătește pentru sfânta Preoție, în Parohia Romano-Catolică Vatra Dornei. Printre oaspeții de seamă din ajunul sărbătorii sfințirii bisericii a fost Înaltpreasfințitul Irineu, arhiepiscop de Alba Iulia, însoțit de un sobor de preoți ortodocși, din Ardeal și din Arhiepiscopia din Suceava.

Redau textul integral al acestui cuvânt pregătitor.

"Aici este casa lui Dumnezeu și poarta cerului" (cf. Gen 28,17).

Angelo Giuseppe Roncalli (1881-1963), episcopul Romei, a vizitat odată închisoarea "Regina Coeli" din Roma, și le-a spus deținuților de acolo că, întrucât ei n-au putut veni la el, a venit el la ei. Cam așa s-a întâmplat și cu noi oamenii, căci, întrucât noi nu am putut merge la Dumnezeu, a venit Dumnezeu la noi și a locuit în corturi, în temple și în biserici, până când noi vom putea merge la el în ceruri

Părintele paroh Virgil Rus și creștinii frați ortodocși, de la biserica sfinților apostoli Petru și Paul, din Vatra Dornei, trăiesc în aceste zile o bucurie deosebită, bucuria că biserica lor este sfințită, bucuria că biserica lor este confirmată ca templu al lui Dumnezeu și casă de rugăciune, bucuria că biserica lor va fi sfințită și că va deveni: "Casa lui Dumnezeu și poarta cerului" (cf. Gen 28,17), bucuria că în biserica lor nou sfințită "oricine va cere, va primi; oricine va căuta, va găsi; și oricine va bate, i se va deschide" (Mt 7,8).

Biserica sfințită este locul unde Tatăl ceresc își adună turma, pentru a o duce la pășune grasă, la ape limpezi și răcoroase și la odihnă sigură (cf. In 10,1-18).

Biserica sfințită este locul unde "vierul divin" își sălășluiește via cea aleasă, ca să umple tot pământul cu mlădițele ei pline de cu roade și care, fiind sprijinite de cruce, se înălță spre împărăția cerurilor (cf. (cf. Ps 80,8-9; Is 5,2; In 15,1-8).

Biserica sfințită este "ogorul binecuvântat unde crește grâul lui Cristos (cf. Mt 13,8), care rodește de 30, 60, 100 de ori mai mult (cf. Mc 4,8).

În altă ordine de idei, biserica sfințită poate fi comparată cu o oază din pustiu. Lumea, prin care creștinul călătorește spre împărăția fericită a lui Dumnezeu, poate fi asemănată cu un drum anevoios prin pustiu, un drum fără hrană și apă, un drum plin de sălbătăciuni și scorpioni amenințători. Ei bine, în acest pustiu ostil al lumii, Dumnezeu a creat pentru credincioșii săi niște oaze, care sunt bisericile noastre sfințite, în care creștinii, pelerini pe pământ, în drum spre împărăția cerurilor, să afle hrană și apă, odihnă și apărare divină, pentru a sfârși cu bine și în siguranță, călătoria lor spre patria cerească.

Biserica sfințită mai poate fi comparată cu un stup de albine, unde creștinii ca și albinele nu pot trăi și nu pot aduce roade izolați.

Biserica sfințită poate fi comparată cu un cămin în care ard cărbunii, căci și creștinii se sting când se depărtează de comuniune fraților adunați în biserică, cum se sting cărbunii care sunt scoși dintre ceilalți cărbuni din vatră. În biserica sfințită găsim focul aprins de Isus: "Am venit să aduc foc pe pământ și cât de mult aș vrea să-l văd arzând și luminând" (Lc 12,49).

Abia acum înțelegem mai bine de ce biserica sfințită este comparată de Biblie cu o cetatea așezată pe vârf de munte, ca să fie văzută de toți, căci aici: "oricine cere, primește; cine caută, găsește; și celui ce bate, i se deschide" (Mt 7,8); căci aici: "ochii, urechile și mâinile Domnului sunt zi și noapte deschiși și deschise pentru a vedea, a auzi și a alina durerile poporului său (cf. 1Rg 8,29.52; 2Cr 6,20); aici credința, vede invizibilul, crede incredibilul și primește imposibilul!

În biserica sfințită, așa cum s-a rugat Solomon și poporul ales: păcătoșii care se întorc primesc iertarea; săracii care intră primesc milă; flămânzii și însetații sunt hrăniți pentru a nu mai flămânzi și înseta niciodată; cei care luptă cu seceta primesc belșug; cei prigoniți de dușmanii primesc adevărata libertate; cei străini se pot apropia de Domnul; și, tuturor li se împlinesc dorințele bune (cf. 2Cr 6, 14-40).

O conversație purtată între fostul prim ministru Manachem Begin (1913-1992) al Israelului și președintele american Jimmy Carter (născut în 1924) a rămas celebră. În timpul unei vizite a lui Begin în America, acesta a fost invitat în biroul oval, unde a văzut trei telefoane. Unul era de platina, un altul era roșu, iar celălalt era din aur. Privind la aceste telefoane primul ministru l-a întrebat pe Jimmy Carter: "Spune-mi care-i semnificația acestor trei telefoane? Jimmy Carter i-a răspuns: "Folosind telefonul de platină, păstrez legătura cu parlamentul. Folosind telefonul roșu, păstrez legătura cu Rusia. Iar, folosind telefonul din aur, păstrez legătura directă cu Dumnezeu".

Astăzi prin sfințirea acestei biserici, am deschis o linie telefonica directă cu Dumnezeu, un telefon de aur. Atunci când intrăm în biserică și strigăm după ajutor, linia cu Dumnezeu nu este ocupată niciodată și strigătul după ajutor nu rămâne în zadar.

Ca o informare bine venită spunem că sfințirea unei biserici este făcută numai de către un episcop, imaginea lui Cristos care lucrează în Biserică. De aceea, în timpul sfințirii unei biserici, mirenii ies afară pentru a arăta că sfințirea bisericii nu vine de la oameni, ci numai de la Cristos, închipuit de arhiereu. După spusa sfântului Ioan Gură de aur (337-407), preoții care îl însoțesc pe episcop la sfintele slujbe, sunt imaginea îngerilor nevăzuți, care rămân mereu cu Isus în biserica sfințită, mai ales în timpul acțiunilor liturgice. Mirenii intră în biserică numai după ce aceasta a fost sfințită, pentru a se bucura de lucrarea de sfințire a lui Isus și de slujirea preoților, îngerii Domnului pe acest pământ.

Sfântul Simeon al Tesalonicului (1381-1429) spunea: "Sfințirea unei bisericii înseamnă sălășluirea lui Dumnezeu cel întreit și unic în ea".

Sfântul Gherman, patriarh al Constantinopolului (645-740), vorbind despre sfânta masă de altar, spunea: "Sfânta Masă a altarului reprezintă mormântul lui Cristos, masa Cinei celei de Taină, tronul lui Isus de pe pământ, ieslea Betleemului în care el s-a născut și locul sfânt unde Isus recapitulează toate actele mântuitoare".

Ungerea cu sfântul Mir a bisericii sfințite semnifică darurile Sfântului Duh și plenitudinea harului și a sfințeniei revărsate în Biserică.

Sfântul Antimis în care sunt cusute sfinte moaște ale sfinților, arată că Biserica se întemeiază pe Jertfa Mântuitorului și se susține prin jertfele martirilor.

Cărțile sfinte și Cartea Evangheliilor așezate pe sfântul Antimis ne arată că prin cărțile sfinte citite la sfânta Liturghie ne vorbește însuși Cristos.

Icoanele sfinților apostoli și evangheliști și icoanele tuturor sfinților arată că pe Cristos cel jertfit și înviat pentru mântuirea lumii l-au predicat apostolii, evangheliștii și mulțimea credincioșilor și că acum din cer privesc spre noi și ne ajută să trăim și să lucrăm asemenea lor, pentru a ajunge la mântuire.

Și iarăși un lucru esențial, termenul de biserica sfințită, locaș de comuniune și închinare, implică in mod necesar comunitatea creștină, Biserica din cărămizi vii și sfințită de însuși Dumnezeu, prin apa Botezului și prin celelalte taine. Sfântul Apostol Paul spune: "Noi suntem templu al Dumnezeului celui viu, precum Dumnezeu a zis că: Voi locui în ei și voi umbla cu ei; voi fi Dumnezeul lor" (2Cor 6,16). În Noul Testament, botezații sunt numiți "casă lui Dumnezeu" (1Pt 4, 17) sau "biserica lui Dumnezeu" (1Cor 1, 2).

Biserica sfințită este imaginea sufletelor sfințite de jertfa de la cruce a lui Isus și prin Botez. Așa cum Dumnezeu locuiește în biserica sfințită, cu atât mai mult locuiește Dumnezeu în sufletul sfințit. "Sufletul sfințit prin Botez este casa pe care Tatăl a zidit-o, Fiul a întărit-o, Duhul Sfânt a înnoit-o".

Așa cum biserica sfințită este curățită cel puțin săptămânal, la fel și creștinii, cărămizile cele vii ale Bisericii, clădite pe piatra unghiulară Cristos și pe temelia apostolilor și a profeților (cf. Ef 2,20), trebuie să se curețe sufletește în fiecare duminică, în cinstea Domnului care intră în sufletele lor.

Mahatma Gandhi (1869-1948), părintele independenței Indiei, a fost întrebat de către niște misionarii creștini ce ar trebui să facă ei pentru că hindușii să accepte învățătura lui Isus. Răspunsul său a fost următorul: "Gândiți-vă la misiunea trandafirului. Toți îl iubesc pentru că miroase frumos. Deci, răspândiți și voi parfumul evangheliei prin viață voastră și atunci noi vom accepta învățătura lui Cristos!"

Tertulianus Quintus Septimius Florens (160-220), un scriitor bisericesc, ne spune că păgânii observând și simțind dragostea creștinilor, veneau la credință cu miile.

Un fenomen sumbru care îngrijorează pe mulți sunt bisericile din ce în ce mai goale. Primii creștini umpleau bisericile, deși erau săraci, prigoniți, fără mijloace moderne de comunicare și încălzire. Noi avem de toate, dar bisericile sunt goale. Avem bani și bogații, dar bisericile sunt goale. Avem doctori și specialiști în teologie, dar bisericile sunt goale. Avem politicieni creștini în toate structurile, dar bisericile sunt goale. Avem radio și televiziune, internet și transmisii "live", dar bisericile sunt goale. Avem evenimente și spectacole, dar bisericile sunt goale. Avem cursuri, conferințe și seminarii, dar bisericile sunt goale. Avem mașini mari și mici, bărci și avioane, dar bisericile sunt goale. Avem aer condiționat, căldură și scaune confortabile, dar bisericile sunt goale. Doamne, unde am greșit și ce ne mai lipsește? Doamne, ne lipsesc credința, speranța și dragostea; ne lipsesc genunchii îndoiți de rugăciune și ochii scăldați de lacrimi de pocăință.

Un înțelept a făcut odată această cugetare: "Toate temnițele sunt bine zăvorâte și păzite, produc mâhnire și durere, și cu toate acestea gem de oameni, pe când bisericile sunt mereu cu ușile deschise și cu intrare liberă, cu multă pace și ajutor, și cu toate acestea sunt mai tot timpul goale. Zadarnic preoții țin bisericile deschise, țin predici de chemare la Dumnezeu, căci satana se furișează și încuie inimile oamenilor, spre a-i înstrăina de Dumnezeu și de lăcașurile divine, pentru că ei să umple locurile de distracții și de păcătuire și apoi să umple celulele închisorilor bine păzite".

De aceea, un alt înțelept spunea: "Atunci când se golește o biserică, se umple o pușcărie, dacă nu mai multe. Iar când se umple o biserica, se golește o pușcărie și chiar mai multe". Să fim convinși că, prin sfințirea acestei biserici, o să golim multe închisori și o să închidem multe canale de nelegiuire și durere.

Mâine în acest lăcaș de închinare, care va fi sfințit de către cei doi înalți ierarhi ai Bisericii Ortodoxe, Înaltpreasfințitul Pimen al Sucevei și al Rădăuților și Înaltpreasfințitul arhiepiscop al Albei Iulia, vor fi hirotoniți un preot și un diacon, care vor intra în lăcașurile sfinte, ca să slujească Biserica lui Dumnezeu din inimile oamenilor, pentru a-i lega pe oameni de Cristos, pentru a-i maturiza în Cristos și apoi pentru a-i implica și pe ei în munca de slujire a lui Dumnezeu și a oamenilor.

Îți mulțumim, Doamne, că ne-ai învrednicit pe noi, oamenii, să stăm înaintea ta și să-ți slujim ție (cf. Dt 18,5.7). Aceste cuvinte descriu esența preoției, atât din Vechiul Testament, cât și din Noul Testament.

Le urăm preotului și diaconului care vor fi hirotoniți mâine mult curaj în slujirea lui Dumnezeu și a sufletelor și să ajungă cu turma ce le va fi încredințată, în staulul veșnic fericit al împărăției cerurilor.

Amin.

Pr. Ioan Lungu


 

lecturi: 24.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat