Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Episcopii catolici din România cer implicarea executivului în dezmembrarea Cathedral Plaza

Continua tergiversare a punerii în aplicare a deciziilor justiției referitoare la dezmembrarea clădirii auto-intitulate Cathedral Plaza, face obiectul unei declarații publice a episcopilor romano-catolici și greco-catolici, întruniți în sesiunea de primăvară a Conferinței Episcopilor din România.

"Cerem Guvernului României să se implice în mod categoric pentru exproprierea terenului pentru utilitate publică și în refacerea cadrului construit preexistent construcției ilegale", se arată în declarație. Această obligație a fost stabilită în sarcina Guvernului României prin decizia irevocabilă nr. 3237/2012 a Înaltei Curți de Casație și Justiție.

În același timp, membrii Conferinței Episcopilor din România consideră "inadmisibilă și periculoasă dezinformarea gravă vehiculată în mass-media de către primarul general al capitalei, în concordanță cu noul proprietar, în ceea ce privește situația juridică a clădirii (...), suma intenționat exagerată necesară dezmembrării și așa-zisa punere în pericol a catedralei în cazul dezmembrării colosului ilegal".

De asemenea, se exprimă îngrijorarea produsă de afirmațiile recente ale actualului proprietar al clădirii ilegale, Ioannis Papalekas, care sunt considerate "drept presiuni asupra autorităților statului român, amenințări la adresa Bisericii Catolice din România și tentative de deturnare a atenției de la punerea în aplicare a deciziilor irevocabile ale Justiției românești, favorabile Arhiepiscopiei Romano-Catolice de București".

Anexăm declarația semnată de IPS Ioan Robu - arhiepiscop mitropolit romano-catolic de București, IPS György Jakubinyi - arhiepiscop romano-catolic de Alba Iulia, PS Petru Gherghel - episcop romano-catolic de Iași, PS László Böcskei - episcop romano-catolic de Oradea, PS Jenő Schönberger - episcop romano-catolic de Satu Mare, PS Martin Roos - episcop romano-catolic de Timișoara, PS Alexandru Mesian - episcop greco-catolic de Lugoj, PS Virgil Bercea - episcop greco-catolic de Oradea, PS Florentin Crihălmeanu - episcop greco-catolic de Cluj-Gherla, PS Vasile Bizău - episcop greco-catolic de Maramureș, PS Mihai Frățilă - episcop greco-catolic de București, PS Tamás József - episcop auxiliar de Alba Iulia, PS Aurel Percă - episcop auxiliar de Iași, PS Cornel Damian - episcop auxiliar de București, PS Claudiu Pop - episcop auxiliar de Făgăraș și Alba Iulia.

Din comunicatul nr. 165 din 10 mai 2015 al Arhiepiscopiei Romano-Catolice de București (tel. 021/2015411, tel.+fax 021/2015481, e-mail: birouldepresa@arcb.ro), semnat de pr. Francisc Doboș, purtător de cuvânt, tel. 0755/065069.

* * *

CONFERINȚA EPISCOPILOR DIN ROMÂNIA
Str. Diligenței nr. 24, sector 3, 031555-București
Tel. / fax +40 31 4361250 e-mail: secretariat@episcopat.ro
Nr. 23/08.05.2015

Întruniți la Satu Mare în sesiunea de primăvară a Conferinței Episcopilor din România, episcopii romano-catolici și greco-catolici din țară formulează următoarea

DECLARAȚIE PUBLICĂ

Prin prezenta, ne manifestăm nemulțumirea și profunda îngrijorare față de atitudinea autorităților din țara noastră vizavi de situația catedralei romano-catolice "Sfântul Iosif", Biserică-mamă a Arhidiecezei mitropolitane de București și monument istoric înscris în patrimoniul național și european.

În ciuda hotărârilor judecătorești definitive și irevocabile care au stabilit în mod clar ilegalitatea clădirii construite în imediata vecinătate a catedralei "Sfântul Iosif" și au obligat Guvernul la exproprierea imobilului pentru cauză de utilitate publică, respectiv Primăria Capitalei la dezmembrarea edificiului ilegal, constatăm ignorarea cu rea-voință a deciziilor Justiției de către autoritățile din România, eschivarea de la obligațiile ce le revin, încălcarea Constituției țării, a statului de drept și a valorilor naționale.

Considerăm inadmisibilă și periculoasă dezinformarea gravă vehiculată în mass-media de către primarul general al capitalei, în concordanță cu noul proprietar, în ceea ce privește situația juridică a clădirii auto-intitulate Cathedral Plaza, suma intenționat exagerată necesară dezmembrării clădirii ilegale și așa-zisa punere în pericol a Catedralei în cazul dezmembrării colosului ilegal.

Reiterăm pe această cale solicitările pe care le-am înaintat în trecut și cerem din nou autorităților în drept să înceteze tergiversările și să pună fără întârziere în aplicare deciziile Justiției: dezmembrarea clădirii ilegale și refacerea parcului existent anterior. Totodată, ne unim declarațiilor episcopilor catolici din sud-estul Europei, amintind că locașul de cult catedrala "Sfântul Iosif" aparține nu numai cultului romano-catolic din România, ci întregii societăți românești, fiind parte a tradiției religioase, a istoriei, culturii și valorii de expresie a poporului român.

Cerem Guvernului României să se implice în mod categoric pentru exproprierea terenului pentru utilitate publică și în refacerea cadrului construit preexistent construcției ilegale, apreciind că atât conservarea, cât și punerea în valoare a catedralei țin de o decizie a executivului care vizează interesul național.

Lansăm un apel public către toate autoritățile, instituțiile de învățământ și toți profesioniștii din țară să nu-și dea concursul la întârzierea și împiedicarea punerii în aplicare a deciziei irevocabile de dezmembrare a clădirii ilegale.

În România, ca în orice stat de drept, trebuie să domine puterea legii și a interesului național, și nu puterea banului și a intereselor obscure. Sunt îngrijorătoare, în acest sens, pozițiile exprimate în presă de actualul proprietar al clădirii ilegale, pe care le considerăm drept presiuni asupra autorităților statului român, amenințări la adresa Bisericii Catolice din România și tentative de deturnare a atenției de la punerea în aplicare a deciziilor irevocabile ale justiției românești, favorabile Arhiepiscopiei Romano-Catolice de București.


 

lecturi: 6.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat