Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție la duminica a VI-a a Paștelui - B

Toate marginile pământului au văzut mântuirea Dumnezeului nostru! (cf. Ps 98,3).

Pericopa evanghelică de astăzi continuă și dezvoltă tema ultimilor două duminici, cea a bunului păstor și cea a viței și a mlădițelor. Dacă, în duminicile trecute, evanghelia a accentuat legătura dintre păstor și oițe și legătura dintre viță și mlădițe: "Rămâneți în mine și eu voi rămâne în voi" (In 15,4), în duminica aceasta, evanghelia accentuează legătura oițelor între ele și legătura mlădițelor între ele, pentru a forma un singur tot împreună cu Isus: Aceasta este porunca mea, să vă iubiți unii pe alții, așa cum v-am iubit eu" (In 15,12).

Evanghelia de astăzi ne vorbește despre tot ceea ce este mai frumos în cer și pe pământ, ne vorbește despre iubirea Tatălui față de Fiul, despre iubirea Fiului pentru oameni și despre iubirea discipolilor între ei. Dragostea este de origine divină, ea este legătura dintre persoanele Sfintei Treimi. Se poate vorbi despre dragoste, numai pentru că Dumnezeu este dragoste (cf. 1In 4,8). Dragostea este de la Dumnezeu (cf. 1In 4,7). Noi am cunoscut și am crezut dragostea, numai pentru că Dumnezeu ne-a descoperit-o (cf. 1In 4,16). Dumnezeu și-a arătat dragostea față de noi prin faptul că, pe când eram noi încă păcătoși, Cristos a murit pentru noi; că, pe când noi eram vrăjmașii lui, Dumnezeu ne-a împăcat cu el și între noi, prin moartea Fiului său pe cruce (cf. Rom 5,8.10). De aceea: "Dragostea nu stă în faptul că noi l-am iubit pe Dumnezeu, ci în faptul că el ne-a iubit mai întâi și l-a trimis pe Fiul său ca jertfă de ispășire pentru păcatele noastre (cf. 1In 4,10).

Cuvântul "dragoste" nu înseamnă ceva carnal, ci înseamnă a voi binele, a căuta binele și a face bine altora, până la dăruirea de sine. Iar cel mai mare bine este să-i conduci pe oameni la comuniunea cu Dumnezeu, care este dragoste. Așa a făcut Isus cu noi, așa trebuie să facem și noi pentru semenii noștri.

Concret, Isus ne vorbește astăzi în evanghelie despre iubirea pe care trebuie să o aibă ucenicii săi între ei, având ca model iubirea Tatălui față de el și iubirea lui față de oameni (cf. In 15,9.12). Dacă un creștin (oiță și mlădiță) ar pretinde că îl iubește pe Dumnezeu, pe Isus (păstorul și vița), dar nu l-ar iubi pe fratele său, ar fi un mincinos și adevărul nu ar fi în el: "Dacă zice cineva: îl iubesc pe Dumnezeu și îl urăște pe fratele său, este un mincinos; căci cine nu îl iubește pe fratele său pe care îl vede, cum poate să iubească pe Dumnezeu, pe care nu-l vede? Aceasta este porunca pe care o avem de la el: cine iubește pe Dumnezeu, să-l iubească și pe fratele său" (1In 4,20).

Sfântul Dorotei din Gaza (505-565), un călugăr palestinian, a exprimat acest adevăr al Bibliei, prin imaginea cercului. El compară iubirea cu un cerc; pe marginile căruia stau oamenii, iar în mijloc stă Dumnezeu. Dumnezeu este legat de fiecare om de pe marginea cercului, prin câte o rază de cerc. Pe marginea cercului oamenii sunt depărtați unul de altul. Când un om se decide să se apropie de Dumnezeu, automat începe să se apropie și de aproapele său. Iubirea aproapelui arată cât este de mare este iubirea noastră față de Dumnezeu. De aceea sfântul Paul spune: "Toata Legea se cuprinde într-un singur cuvânt: iubește pe aproapele tău ca pe tine însuți" (Gal 5,14). "Cine îl iubește pe aproapele, a împlinit Legea" (Rom 13,8).

Marele artist italian Michelangelo Buonarroti (1475-1564) ne spune că iubirea de Dumnezeu și iubirea față de aproapele sunt cele două aripi pe care Dumnezeu le-a oferit omenirii căzute în păcat și osândă, pentru a se înălța iarăși la el. De aceea sfântul apostol Ioan ne spune: "Cine nu iubește rămâne în întuneric" (1In 2,9); "Cine nu iubește rămâne în moarte" (1In 3,14); "Cine nu iubește nu-l cunoaște pe Dumnezeu, pentru că Dumnezeu este iubire" (1In 4,8).

Isus ne spune astăzi că aripa iubirii de Dumnezeu este păzirea poruncilor: "Dacă păziți poruncile mele, rămâneți în iubirea mea așa cum eu am păzit poruncile Tatălui meu și rămân în iubirea lui" (In 15,10). Când misionarii creștini au predicat pentru prima dată în Japonia, japonezii au exclamat plini de admirație: "O, cât de bun și vrednic de iubire este Dumnezeul creștinilor!" Dar, când au auzit ei că pentru a-l iubi pe Dumnezeu a fost nevoie de poruncă, au rămas foarte mirați, căci ei nu-și puteau închipui ca oamenii să nu-l iubească pe Dumnezeu în mod spontan.

Iar aripa iubirii de aproapele este misiunea și predicare evangheliei la toată făptura (cf. Mc 16,15). Predicarea evangheliei la toată făptura este rodul pe care Isus îl așteaptă de la noi: "Eu v-am ales pe voi și v-am pus ca să mergeți și să aduceți roade, iar roadele voastre să rămână" (In 15,16). Predicarea evangheliei și facerea de noi ucenici este rodul care rămâne pentru viața veșnică. Trebuie să mergem cu poruncile și cu evanghelia la toți cei care stau departe de Dumnezeu și de mântuirea lui și să le spunem că Dumnezeu îi iubește până acolo că l-a dat la moarte pe Isus, pentru mântuirea lor (cf. In 3,16).

De fapt, Isus ne-a spus: să ne iubim aproapele (cf. In 15,12); să mergem și să facem ucenici din toate neamurile (cf. Mt 28,19); și că în cer este mai mare bucurie pentru un păcătos convertit decât pentru 99 care se cred drepți (cf. Lc 15,7). Aducerea de roade a fost mesajul care a încheiat pericopa evanghelie din duminica trecută: "Dacă aduceți mult rod, prin aceasta Tatăl meu va fi proslăvit; și voi veți arăta ucenicii mei" (In 15,8). Aducerea de roade este și mesajul din duminica aceasta: "Eu v-am ales pe voi; și v-am rânduit să mergeți și să aduceți roade, și roadele voastre să rămână" (In 15,16). Creștinul care aduce rod de suflete, prin trăirea poruncilor și prin vestirea evangheliei, spune "da" lui de Dumnezeu.

Isus a fost primul care a trăit atât iubirea de Dumnezeu, cât și iubirea de aproapele. A fost primul care a împlinit porunca iubirii față Dumnezeu, căci i-a împlinit poruncile până acolo că s-a coborât din cer, s-a întrupat de la Duhul Sfânt și, s-a făcut ascultător până la moartea pe cruce (cf. Fil 2,8). A fost primul care i-a iubit pe oameni, căci a luat condiția lor, a luat păcatul lor, s-a făcut prietenul lor, s-a făcut fratele lor, s-a făcut învățătorul lor, s-a făcut binefăcătorul lor (cf. Fap 10,38); ba mai mult, s-a făcut salvatorul lor, mântuindu-i la cruce și fericindu-i în cer. A fost primul care a adus roade bune pentru Dumnezeu.

Multe roade trebuie să aducă creștinul, dar primele roade așteptate de Isus de la el sunt: păzirea poruncilor și plecarea în misiune printre frați, căci amândouă aduc roade care rămân. Referitor la plecarea în misiunea la toată făptura, creștinul trebuie să-i ajute pe oameni să-l cunoască pe Dumnezeu și să se convertească; pe cei convertiți să-i ajute să crească în iubire și fapte bune; și nu în cele din urmă, pe cei maturizați spiritual, să-i ajute să se implice în lucrarea mântuirii lumii întregi.

Ca un ucenic al lui Isus, să poată face lucrare divină de păzirea poruncilor și de aducere a oamenilor la Isus, trebuie ca el mai întâi să fie o oiță bună și să fie unit cu Isus, ca mlădițele cu vița; să se hrănească cu Isus prin Scripturi și din Euharistie (cf. Fap 2,46-47); el să fie plin de roadele Duhului Sfânt: iubirea, bucuria, pacea, răbdarea, bunăvoința, bunătatea, fidelitatea, blândețea, cumpătarea (cf. Gal 5,22-23).

Prima lectură de astăzi (cf. Fap 10,25-48) ne spune că apostolul Petru împreună cu niște creștini proveniți din iudaism, după ce își luau zilnic puterea misionară din primirea cuvântului și trupului lui Cristos, ascultând de Dumnezeu, au mers în casa lui Corneliu, un păgân, și acolo l-au vestit pe Isus și mântuirea lui. Iar Corneliu și toată casa lui l-au primit pe Isus ca Domn și mântuitor, au primit botezul și darul Duhului Sfânt, care s-a vădit prin vorbirea în limbi noi, limbile credinței, ale speranței și ale iubirii.

Dumnezeu adăuga zilnic prin munca lor, noi și noi mântuiți la numărul lor (cf. Fap 2,46-47).

Trei capitole la rând din Cartea Faptele Apostolilor, capitolele 8,9 și 10, ne vorbesc despre trei convertiri făcute prin diferiți ucenicii lui Isus, convertiri care vorbesc despre lumea nouă ridicată de Dumnezeu după potop, din Noe și fii săi: Ham, Sem și Iafet (cf. Gen 9,18). Astfel avem: convertirea famenului etiopian al reginei Candace, prin diaconul Filip (cf. Fap 8,26-39); etiopianul era un urmaș al lui Ham. Avem convertirea lui Saul pe drumul Damascului, prin lumina cerească și prin ucenicul Domnului, Anania (cf. Fap 9,1-18); Saul era un urmaș a lui Sem. Avem, astăzi, convertirea centurionului roman, Corneliu, prin apostolul Petru și grupul de ucenici dintre evrei (cf. Fap 10, 25-48); Corneliu era un urmaș al lui Iafet.

În persoana lui Corneliu, a lui Saul și a etiopianului vedem că cei "de departe" (cf. Ef 2,17) aud și primesc "evanghelia păcii lui Isus Cristos" (cf. Fap 10,36; 2,39). Prin aceste convertiri și altele care au urmat, Cartea Faptele Apostolilor ne spune că mântuirea și convertirea întregii lumii începută odată cu Isus și primii săi apostoli și ucenici, convertire care se mai numește și "strângere de roade", trebuie continuată de toate generațiile de creștini, până la venirea de-a doua a Domnului Isus, căci, așa cum spune psalmul responsorial: "Domnul chemă la mântuire toate popoarele" (Ps 98,2).

Mesajul nostru către toți oamenii din orice seminție și limbă și popor și națiune (cf. Fap 10,35) trebuie să fie cel al apostolilor și al primilor creștini, exprimat în prima și a doua lectură: "Oricine crede în Isus Cristos primește iertarea păcatelor" (cf. Fap 10,43; Ap 5,9). "Iubirea nu stă în faptul că noi l-am iubit pe Dumnezeu, ci că el ne-a iubit mai întâi și l-a trimis pe Fiul său ca jertfă de ispășire pentru păcatele noastre" (1In 4,10).

Margaret Thatcher (1925-2013), prim ministru al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord între anii 1979 și 1990), spunea: "De multe ori mă opresc din activitatea zilnică, pentru a mă hrăni din dragostea lui Dumnezeu pentru mine și pentru toți oamenii. Așa cum zilnic fac pauze de masă, tot zilnic fac și pauze pentru a ne hrăni din dragostea lui Dumnezeu care, «atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, încât l-a dat pe Fiul său, unicul născut, ca oricine crede în el să nu piară, ci să aibă viața veșnică» (In 3,16). Făcând aceasta, în fiecare zi mă umplu de o dragoste reînnoită față de Dumnezeu și față de aproapele".

Biblia ne spune că și preotul Aaron, cu fiii săi, se opreau zilnic pentru a se hrăni din dragostea lui Dumnezeu, pentru a se hrăni din pieptul mielului jertfit pe altar (cf. Lev 7,31), căci pieptul mielului jertfit le vorbea despre dragostea lui Isus pe care Dumnezeu avea să-l trimită. Dar pieptul mielului era prăjit în foc (cf. Lev 7,5); acest fapt le vorbea despre judecata și pedeapsa lui Dumnezeu, pe care Isus urma să și-o asume la cruce, pentru păcatele lumii. Această hrană zilnică îl ajuta pe Aaron să crească în iubire față de Dumnezeu și să-i conducă pe oameni la o relație bună cu Dumnezeu. Sfânta Carte ne spune că și noi, creștinii, datorită Botezului, am devenit preoți ai Domnului (cf. Ap 1,6). Ca preoți ai Domnului, trebui să ne oprim noi zilnic, asemenea lui Aaron și a fiilor săi, asemenea lui Margaret Thatcher, asemenea multor creștini, pentru a ne lua porția de dragoste de la Isus, mort și înviat pentru noi; de la Isus rămas cu noi până la sfârșitul veacurilor în cuvântul Scripturilor, în sfânta Euharistie și în persoana fraților noștri.

Câtă roadă vrea Dumnezeu? Multă! Toți vor multă roadă. Apostolul Petru, într-o singură zi, a adus la Dumnezeu peste 3.000 de suflete (cf. Fap 2,41) Dacă aducem roade multe, Tatăl va fi preamărit, iar noi ne vom dovedi a fi ucenicii lui Isus (cf. In 15,8). Domnul mai spune încă din Vechiul Testament, că nu trebuie să ne prezentăm înaintea lui cu mâinile goale (cf. Ex 34,20). "Să știți că cine întoarce pe un păcătos de la rătăcirea lui, va mântui un suflet și va acoperi o sumedenie de păcate" (Iac 5,20).

Sfântul Odon de Cluny (1024-1109), care a fost stareț de mănăstire, astfel a lucrat între oameni, vestind pe Isus mort și înviat pentru ei că, a strâns peste 3000 de călugări în mănăstirea sa; apoi, a lucrat la creșterea lor în spirituală în Cristos; apoi, i-a implicat în câmpul de misiune al Bisericii. Toți cei 3000 de călugări au devenit misionari, pescari de oameni pentru împărăția cerurilor, și au adus rod care de 30, care de 60, care de 100 de ori mai mult. Trei dintre ei au ajuns pe scaunul sfântului Petru: sfântul Grigore al VII-lea (1028-1085); sfântul Urban al II-lea (1042-1099); sfântul Pascal al II-lea (1099-1118).

Pentru astfel de roade care să rămână pentru veșnicie, am fost noi chemați și aleși în rândul ucenicilor lui Cristos. (cf. In 15,16). Dacă Isus și-a dat viața pentru noi. Și noi trebuie să ne dăm viața pentru frații noștri (cf. 1In 3,16). Nu este iubire mai mare decât aceasta, ca cineva să-și dea viața pentru prietenii săi

Cu ani în urmă s-a scufundat un vapor spaniol, numit "Remus". Printre cei urcați în bărcile de salvare a fost și misionarul Paul Raymond, care se întorcea dintr-o misiune de evanghelizare. Un pasager rămas pe vasul care se scufunda și care ascultase cuvintele misionarului pe vapor, se ruga să i se facă și lui loc în barcă. Auzind ruga omului convertit, misionarul s-a aruncat în mare, murind ca acel om să trăiască.

Fulton J. Sheen (1895-1979), arhiepiscop catolic nord american, a spus: "Este natural ca dragostea să se jertfească, așa cum natural este ca ochiul să vadă, ca urechea să audă și ca inima să bată".

Părintele Damian de Veuster (1840-1889), misionar catolic belgian, a început să predice pe Insula Molokai, Insula leproșilor din Hawai. Părintele Damian de Veuster a simțit o chemare pentru oamenii care fuseseră alungați din mijlocul semenilor lor. A mers și a lucrat acolo ca misionar creștin, ajutându-i să-și procure case în cer și chiar i-a ajutat să-și construiască locuințe pe insulă. A trăit în mijlocul lor cu dorința de a le sluji în orice chip posibil, ca sa ajungă la mântuire. Au trecut 15 ani și într-o zi, în timp ce gătea, s-a întâmplat să i se prelingă pe picior puțină apă clocotită fără să simtă nimic. A mai lăsat să cadă câteva picături și tot nu a simțit nimic. Atunci a înțeles că avea și el lepră. În duminica următoare, când a început să predice, în loc "Iubiți frați credincioși", a spus "Iubiți frați leproși". De dragul mântuirii lor, devenise unul asemenea lor în toate privințele, chiar și lepros.

Repet, aducerea sufletelor la Dumnezeu, prin păzirea poruncilor și prin vestirea evangheliei, este unul din roadele cerute de Isus de la noi; este unul din roadele care rămâne veșnic. Sfânta Tereza Pruncului Isus (1873-1897), deși nu putea ieși din mănăstire, mărturisea pe Isus printre surori; oferea micile ei economii pentru misiuni și misionari; se ruga mult pentru misionari și pentru cei la care mergeau misionarii; oferea pentru misiuni și misionari toate durerile, mortificațiile și jertfele sale. Noi ce facem?

Alan Paton (1903-1988), un scriitor creștin din Africa de Sud, a rostit următoarea rugăciune: "Ajută-mă, Doamne, să iubesc mai mult! Ajută-mă, Doamne, să nu mă tem să iubesc pe marginalizat, pe lepros, pe femeia însărcinată, dar nemăritată, pe trădător, pe cel ce iese din închisoare. Ajută-mă ca prin iubirea mea să redau credința celor dezamăgiți, celor deziluzionați, celor văduviți. Ajută-mă, ca prin vestirea evangheliei și prin viața mea, să dau mărturie despre iubirea și mântuirea ta!" Amin.

Pr. Ioan Lungu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat