Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Huși-Corni: Prima Sfântă Împărtășanie și celebrare cu episcopul Aurel Percă

Două evenimente deosebite au fost duminică, 31 mai 2015, în comunitatea Huși-Corni "Nașterea Sfintei Fecioare Maria": la Liturghia de la ora 11 mai mulți copii din comunitate au primit Prima Împărtășanie, iar seara, PS Aurel Percă a prezidat Liturghia în cadrul căreia s-a marcat încheierea pelerinajului Icoanei Maicii Domnului de la Cacica, desfășurat în luna mai prin familiile din această comunitate.

Sentimente de profundă recunoștință față de Dumnezeu au trăit credincioșii comunității catolice din Parohia Huși-Corni "Nașterea Sfintei Fecioare Maria", în această frumoasă lună mai, lună dedicată cinstirii Sfintei Fecioare Maria.

La inițiativa părintelui paroh Benone Butacu, icoana primită cadou de parohia noastră din partea bazilicii minor de la Cacica și sfințită de Preasfințitul Petru Gherghel, ce reprezintă pe preacurata cu pruncul în brațe, a fost purtată în fiecare seară a acestei luni în diferite familii. Prin acest gest, s-a dorit ca misiunea sfintei Fecioare prin icoana sa miraculoasă de la Cacica, ce a vizitat fiecare parohie a diecezei să-și continue vizita și în particular în familiile parohiei unde să găsească inimi însuflețite de credință și dorință de convertire.

Astfel, în această perioadă, după Liturghia de seară, rude, prieteni, vecini, care, poate chiar nu se cunoșteau prea bine, s-au întâlnit într-un moment cu totul special în familia ce a purtat icoana în casa lor, devenind o ușă deschisă pentru toți și formând o frumoasă imagine a Bisericii în rugăciune. Persoanele întrebate au spus că au trăit momente unice, speciale, momente când au simțit harul divin mai mult ca oricând. Icoana Maicii Sfinte era ornată cu flori și lumânări aprinse în toate familiile unde era expusă; însă, mai mult decât atât, ea era ornată cu dorințele și rugile fierbinți ale celor prezenți, cu lacrimile mamelor pentru copiii lor, cu suspinele taților pentru fiii și fiicele îndepărtate de Dumnezeu, cu speranțele copiilor și tinerilor care și-au încredințat viitorul în mâinile Mamei cerești, dar și cu ofertele persoanelor bolnave din diversele familii încercate, cu sufletele celor plecați de lângă noi.

Această lună mai a fost încheiată în ultima zi în care s-a sărbătorit Sfânta Treime, dar și Vizita Sfintei Fecioare Maria la verișoara sa, Elisabeta. La Liturghia de duminică seara, 31 mai 2015, a fost prezent Preasfințitul Aurel Percă, episcopul auxiliar de Iași, care a primit să prezideze Liturghia de încheiere a acestei frumoase inițiative a lunii mai.

Au fost prezenți preoții din parohie, părintele decan Iosif Dorcu, părintele pr. Andrei Ciobănică, paroh la biserica "Sfântul Anton", părintele Iulian Eugen Kropp, paroh de la Răducăneni, ce a ținut și cuvântul de învățătură, persoane consacrate, dar și un mare număr de credincioși. Sărbătoarea a fost înfrumusețată de prezența copiilor care în acea zi în cadrul Liturghiei de la ora 11 au primit Prima Sfântă Împărtășanie. Cu această ocazie minunată, l-au primit pe Isus pentru a doua oară din mâna Preasfințitului Aurel Percă.

În cadrul sfintei Liturghii, familiile în casele cărora a fost expusă Icoana Preacuratei de la Cacica au primit cadou din partea episcopului câte o icoană sfințită cu imaginea Maicii sfinte actualizată de la Cacica. Fiecare familie, mulțumind pentru cadoul primit, întreaga comunitate a primit binecuvântarea și ocrotirea Maicii sfinte pentru viitor.

Preasfințitul, cu această frumoasă ocazie, a purtat din partea Episcopiei de Iași un alt cadou, foarte drag nouă tuturor, relicva episcopului martir, fericitul Anton Durcovici pentru parohia noastră. Corul, intonând imnul fericitului Anton Durcovici, toți cei prezenți au putut conștientiza că fericitul martir este mai aproape de noi și ne invită ca să înălțăm rugi către el pentru a continua din cer ocrotirea diecezei, dar și pe fiecare în parte pe drumul anevoios al credinței pe care ne aflăm în timpurile încercate de azi.

Pentru că eram în sărbătoarea Sfintei Treimi, am simțit că Dumnezeu cu cele trei persoane a coborât în parohia noastră și ne-a făcut părtași de o binecuvântare eternă; ne-a făcut misionari în mediul în care trăim și avem diverse activități.

"Să mergem înainte cu speranță", așa ne îndemna sfântul Ioan Paul al II-lea ce a vizitat și țara noastră. Să mergem și noi cu această speranță că sfinții împreună cu sfânta Fecioară care ne-a demonstrat că sfințenia e posibilă pe acest pământ să ne ocrotească în marile și micile încercări ale vieții.

Cipriana Bulai

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 31 mai: Huși-Corni: Prima Sfântă Împărtășanie alături de episcopul Aurel Percă


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat