Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Nicorești: Un "da" definitiv spus lui Cristos

Sora Mihaela Imbrea din Institutul Diecezan "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot" a făcut profesiunea perpetuă în sărbătoarea "Preasfânta Treime", duminică, 31 mai 2015, la ora 11.00, în biserica "Sfânta Fecioară Maria Îndurerată" din Nicorești, localitatea ei natală.

Celebrarea a fost prezidată de PS Petru Gherghel, însoțit de un grup de opt preoți. La sărbătoare au participat persoane consacrate, părinții, rude, cunoscuți și credincioși din sat și din localitățile învecinate.

La picioarele altarului străjuiau cuvintele sfintei Fecioare Maria din rugăciunea "Magnificat": "Iată slujitoarea Domnului", iar biserica era îmbrăcată de sărbătoare cu flori multicolore.

Sora a răspuns cu bucurie Domnului prin cuvintele: "M-ai chemat, iată-mă". Acest moment important din viața ei a fost precedat de zile de exerciții spirituale desfășurate în casa "Buna Vestire" din Barați, sub îndrumarea pr. Cristinel Fodor, unde și alte 15 surori au făcut exerciții spirituale și zile de formare cu PS Petru Gherghel și PS Aurel Percă.

Sora Mihaela, în cadrul ritului profesiunii călugărești, a fost chemată pe nume de sr. Lenuța Băcăoanu, superioara institutului, și întrebată asupra intențiilor ei de către PS Petru Gherghel. Sora Mihaela a răspuns cu multă hotărâre: "Cer să-l urmez pe Cristos ca mirele meu în Institutul Diecezan «Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot» și să înaintez în propunerea mea până la moarte".

În cadrul omiliei, PS Petru Gherghel a scos în evidență cum fiecare din cele trei persoane ale Sfintei Treime are rolul său și că din copilărie, apoi în seminar și toată viața, a recitat rugăciunea cea mai frumoasă adresată divinității: "Mărire Tatălui care m-a făcut, mărire Fiului care m-a mântuit; mărire Duhului Sfânt care m-a sfințit..." Cum Dumnezeu a creat cerul și pământul și tot ce se află pe ele; luna, soarele și stelele și că mintea umană nu poate cuprinde acest mister. Fiind în anul dedicat persoanelor consacrate, a dat exemplul familiei sfintei Tereza a Pruncului Isus, care a încurajat și a susținut darul vocației la viața consacrată. "Familia este cea care trebuie să răspundă la chemarea Domnului, familia trebuie să iubească darurile lui Dumnezeu, să le valorifice și să le fructifice. Sfânta Fecioară Maria este modelul tuturor familiilor, a tuturor mamelor, dar mai ales a persoanelor consacrate care s-au dăruit total slujirii și iubirii".

Liturghia a continuat cu ritualul consacrării perpetue: un dialog între celebrant și sora care dorea să se dedice lui Dumnezeu, continuând cu intonarea Litaniei tuturor sfinților. În fața episcopului și a superioarei generale, sora Mihaela a rostit formula profesiunii scrisă cu propria mână și apoi a fost depusă pe altar unde a fost semnată. A urmat sfințirea și înmânarea inelului prin cuvintele: "Primește acest inel ca semn al apartenenței tale la Isus Cristos, Fiul Tatălui veșnic. Poartă-l cu fidelitate ca să ajungi la nunta veșnică din ceruri".

Sărbătoarea a continuat în casa parohială, pentru persoanele consacrate, și la subsolul bisericii, cu o agapă frățească pentru rude și prieteni.

S.C.M.P.

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 31 mai: Nicorești: Un "da" definitiv spus lui Cristos


 

lecturi: 9.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat