Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Barați: Rusalii, hram și pelerinaj

Duminică, 24 mai 2015, Parohia Romano-Catolică din Barați și-a sărbătorit hramul în solemnitatea Coborârii Duhului Sfânt. Sfânta Liturghie solemnă a hramului de la ora 11.00 a fost celebrată de pr. Eduard-Mihai Coșa, paroh la "Fericitul Ieremia" din Bacău, alături de care au concelebrat mai mulți preoți. Au participat credincioși din Barați și o mulțime de pelerini din parohiile învecinate, în special din orașul Bacău.

Sărbătoarea a fost precedată, după cum se obișnuiește, de pelerinajul credincioșilor din comunitățile catolice vecine Barațiului, aceștia venind în procesiune începând de sâmbătă seara. Mai jos vă relatăm mărturia unui pelerin care a luat parte la desfășurarea întregii sărbători:

"Fiind un motiv de bucurie pentru comunitățile învecinate și datorită recunoașterii Barațiului ca sanctuar marian, ca în fiecare an m-am alăturat pelerinilor care au pornit din fața bisericii parohiale de care aparțin. Procesiunea ce s-a format a fost însuflețită de cântările și rugăciunile noastre, ale tuturor. Simțeam că fiecare trăiește într-un mod personal participarea la procesiune, căci nu există credincios care să nu aibă cereri de prezentat lui Dumnezeu. Dar dincolo de ceea ce așteaptă fiecare de la Creator era altceva care ne unea mai profund: dorința de a fi recunoscători pentru iubirea gratuită ce ni se oferă neîncetat. Deveneam conștient că asemenea experiențe ne ajută să înțelegem atât cine nu suntem, dar mai ales cine suntem noi. Mergând în procesiune, ofeream mărturia credinței noastre unei lumi în care trăim, dar căreia totuși nu-i aparținem. Cu astfel de gânduri și cu sfinte cuvinte izvorând din inimă, intrând în Barați și pe măsură ce ne apropiam de biserică, ne întâlneam cu tot mai multe persoane, căutători ca și noi de divin.

Ajunși în curtea bisericii nu mult după ce începuse sfântul Rozariu, am fost întâmpinați cu salutul de bun venit al părintelui paroh Andrei Cocianga. După cântarea litaniei lauretane, am luat parte la Calea Luminii, meditând la misterele mântuirii noastre în cadrul mai multor stațiuni din apropierea bisericii. Între timp, unii dintre noi s-au pregătit sufletește pentru întâlnirea cu Mântuitorul din cadrul sfintei Liturghii, 10 preoți fiind la dispoziția oricărui suflet doritor de reconcilierea cu Dumnezeu prin intermediul Spovezii.

La ora 20.00, conform programului, a început sfânta Liturghie. Cântările, susținute de cor deopotrivă cu pelerinii și cu toți cei prezenți, contribuiau la aprofundarea stării de interiorizare a evenimentului sărbătorit, Rusaliile. Înțelegeam că, prin revărsarea Duhului Sfânt, Dumnezeu nu vrea să aibă supuși pe care el îi face, pur și simplu, buni și pe care el nu-i ia în serios, ci dimpotrivă, Dumnezeu îi transformă pe oameni, îi face adevărați parteneri care, prin această reînnoire dăruită de el, devin ei înșiși capabili să colaboreze și să poarte răspunderea pentru această conlucrare".

Pr. Andrei Cocianga

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 24 mai: Barați: Rusalii, hram și pelerinaj


 

lecturi: 26.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat