Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Oituz: La revedere, părinte Damian

Luni, 25 mai 2015, în a doua zi de Rusalii, la ora 15.45, a fost adus în biserica din Oituz trupul neînsuflețit al părintelui Damian Vătămănelu, cel care a fost paroh al acestei comunități timp de 11 ani și care a lucrat cu mult zel și timpul celor șapte ani ca pensionar, tot în această comunitate. Seara, la ora 19,00, s-a celebrat sfânta Liturghie pentru Sfinția sa în prezența a 14 preoți, printre care și cei trei nepoți, preoți, ai părintelui Damian. Biserica a fost plină de credincioși, ca la mare sărbătoare, ca la hram, semn că oamenii l-au iubit și l-au prețuit.

La predică, pr. Daniel Ghitiu, fiu al satului, care l-a cunoscut foarte bine pe părintele Damian, a amintit de modul cum a știut părintele să-și împlinească obligațiile sacerdotale fundamentale: "mărturia", "liturghia" și "slujirea".

Ca paroh al acestei comunități, subsemnatul, i-am mulțumit din inimă pentru amprenta lăsată în această parohie și care va dăinui mulți timp. În mod special am admirat deschiderea părintelui Damian de a ne ajuta în munca pastorală. La fiecare Vinerea I din lună mergea la o parte din bolnavii din parohie, spre a ne veni în ajutor. Apoi, totdeauna era dispus să ne ajute la spovezi, precum și la celebrarea Liturghiei. Ne-a fost de un real folos, pentru care-i mulțumim din inimă și ne rugăm ca bunul Dumnezeu să-l răsplătească pentru tot binele făcut.

La sfârșitul Liturghiei, trupul părintelui a mai rămas încă 40 de minute în biserică, după care, în cor de rugăciune, a fost condus la mașina ce avea să-l transporte în satul natal. Mișcător a fost faptul că toți credincioșii au rămas în biserică, iar la ieșirea din biserică, curtea bisericii era plină până la refuz cu toți cei care au participat la sfânta Liturghie. După ce a fost urcat în mașina mortuară, a plecat dintre noi, în timp ce toată mulțimea credincioșilor cânta: "Patria mea este sus, sus în cer". Părintele Damian, care a murit în ziua de Rusalii, când Duhul Sfânt a adunat la Ierusalim mulțimea compusă din mai multe națiuni, iată că și la plecarea lui din această parohie, ne-a adunat pe toți, spunându-ne că el pleacă acasă - în cer, unde ne așteaptă.

La revedere, părinte!

Pr. Eugen Lucaci

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 25 mai: Oituz: La revedere, părinte Damian

A trecut la Domnul pr. Damian Vătămănelu (24 mai)


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat