Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Nisiporești: Jubileul de 25 de ani de la reorganizarea Provinciei Franciscane

Istoria Provinciei Franciscane din Moldova are un nou curs după Revoluția din anul 1989. La 1 mai 1990, se deschidea la Nisiporești prima casă de formare pentru viitorii frați franciscani.

Aceasta e prima etapă a Jubileului care va continua anul acesta prin diferite manifestări, amintind și de cei 120 de ani de la înființarea canonică a Provinciei. Evenimentul aniversar a avut loc vineri, 1 mai 2015, la ora 17.00, prin celebrarea sfintei Liturghii în biserica parohială "Adormirea Maicii Domnului" din Nisiporești, precedată de binecuvântarea pietrei comemorative.

Liturghia de mulțumire a fost prezidată de Excelența sa Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, alături de care au concelebrat pr. Emilian Cătălin, ministru provincial, și pr. Lucian Dumea, custodele Fraților Minori Capucini din România, precum și alți numeroși preoți ai Provinciei Franciscane.

La această sărbătoare, a jubileului de 25 de ani a Provinciei Franciscane, au mai luat parte și autorități locale, studenții Institutului Teologic Franciscan, frații novici, postulanții și credincioșii din Nisiporești.

În prima parte a programului au putut fi vizionate în biserică bannere printate cu fotografii, documente și imagini care ilustrau trecutul și prezentul Provinciei Franciscane. După acest moment, a urmat citirea de către pr. Eugen Blăjuț jr., a mesajului pr. provincial Gheorghe Patrașcu, care imediat după evenimentele din decembrie 1989, adică la 1 ianuarie 1990, le scria fraților pentru a-i încuraja în reluarea activităților Provinciei. A urmat o scurtă conferință susținută de pr. lect. univ. dr. Sebastian Diacu, evocând printr-un emoționant "dialog" cu părintele Petru Albert entuziasmul și bucuria noului început. După acest moment a urmat sfințirea pietrei comemorative, aflată în locul unde era sala de clasă, la demisolul casei

În a doua parte a urmat sfânta Liturghie oferită în semn de recunoștință pentru înaintașii noștri în credință. Părintele paroh al comunității din Nisiporești, Anton Bogdănel, a transmis salutul de bun venit și a afirmat printre altele: "Să-i înălțăm Domnului laudă și mulțumire prin jertfa Sfintei Euharistii mulțumindu-i pentru darurile, bucuriile, suferințele, trecutul, prezentul și viitorul nostru. Să-i mulțumim Domnului și pentru PS Petru Gherghel, păstorul Diecezei de Iași, astăzi, la jubileul său de 25 de ani de episcopat".

În cuvântul de învățătură, Preasfinția sa Aurel Percă afirma faptul că, atunci când noi, în timpul pascal, continuăm să cântăm cântecul: Cristos a înviat din morți, cu moartea pe moarte călcând, / Și celor din morminte viață dăruindu-le, poate ne gândim la învierea lui Cristos și la învierea celor pe care îi conducem pe ultimul drum. Dar această cântare a Bisericii se potrivește foarte bine la acest moment aniversar, al reluării activității Provinciei părinților franciscani aici, în Moldova, și deschiderea centrului de formare al viitorilor preoți din Seminarul Franciscan. Cristos a înviat! Ne spune că Isus se înalță biruitor din mormânt - după ce el a murit cu adevărat pe cruce. Și noi, atunci când ne așteptam mai puțin, după perioada de prigoană a Bisericii, când preoții franciscani mai toți fuseseră în închisoare și acum erau în vârstă, când instituțiile bisericești erau pe moarte, iată că a venit și învierea! A înviat Cristos, a înviat Provincia, seminarul, ordinele religioase și dieceza noastră.

Și când spunem mai departe această cântare: Cristos a înviat din morți, cu moartea pe moarte călcând, / Și celor din morminte viață dăruindu-le, iată că ne gândim la această moarte aparentă în care zăcea Biserica din România, din Moldova, ordinele fiind interzise, preoții supravegheați ca să nu vorbească prea mult și să nu le deschidă ochii oamenilor asupra realităților nedrepte. La școală se propaga ateismul, se lucra pe tărâmul adormirii conștiințelor, învățându-i pe oameni că nu există veșnicie, că nu există Dumnezeu (...) totul părea moarte. Iată, Cristos a înviat! Așa că atunci când părea totul moarte, cu acești oameni plini de curaj, au renăscut multe lucruri în viața Bisericii cu moartea pe moarte călcând.

Pornind de la lecturile biblice, Preasfinția sa Aurel Percă a subliniat faptul că trebuie să îi cinstim pe bărbații vrednici, care au trudit ca Evanghelia să fie răspândită pe aceste meleaguri, care au muncit ca poporul creștin să nu ducă lipsă de păstori. Ei au fost bărbați vrednici, faptele lor nu pot fi date uitării, și de aceea "este lăudabilă această inițiativă a Provinciei Franciscane de a nu da uitării momentul în care Ordinul, Provincia, Seminarul și-au reluat activitatea atât de rodnică înainte de 1948. Îmi amintesc de pr. Anton Olaru, pr. Petru Albert, pr. Iosif Sabău, pr. provincial Gheorghe Patrașcu și de mulți alții care au fost bărbați vrednici, preoți vrednici, pe care nu ar trebui să îi dăm uitării niciodată. Urmașilor lor le-au lăsat o frumoasă moștenire".

Preasfinția sa ep. Aurel Percă a făcut referință și la fragmentul din Scrisoarea către Romani, unde este evocată figura lui Abraham, despre care se spune că a crezut împotriva oricărei speranțe. "Cât de îndrăzneț a fost pr. Petru Albert, de exemplu, care a făcut primii pași ca să existe la Nisiporești un centru de formare pentru viitorii vestitori ai Cuvântul lui Dumnezeu! A avut speranță într-un moment în care nu era speranță. Iată, așa de numeroși vor fi urmașii tăi! Iată, urmașii sunt aici, reprezentați de preoții și frații franciscani! Cerem la această sfântă liturghie, binecuvântarea lui Dumnezeu pentru opera părinților franciscani".

La sfârșitul Liturghiei, pr. provincial Emilian Cătălin, i-a transmis ES Petru Gherghel, în numele tuturor fraților, cu ocazia aniversării a 25 de ani de episcopat, respectul profund și recunoștința adâncă pe care Provincia Franciscană i-o poartă, și totodată i-a adresat urarea noastră fraternă de Pace și Bine. Un cuvânt de mulțumire i-a fost adresat și ES Aurel Percă pentru prezidarea sfintei Liturghii și prezența la acest eveniment. A mulțumit, de asemenea, pentru participare, părintelui Lucian Dumea, custodele Fraților Minori Capucini, confraților, credincioșilor din Nisiporești și tuturor celor prezenți.

Fr. Mihai Percă

* * *

Redăm textul integral al prezentării susținute de pr. dr. Sebastian Diacu, OFMConv., vineri, 2 mai 2015, la Nisiporești.

Deschiderea Seminarului de la Nisiporești Jubileul de 25 de ani (1990-2015)

Este un privilegiu deosebit de rar în viață să întâlnești eroi, niște simboluri vii ale credinței, rezistând de dragul lui Cristos înviat împotriva necredinței și prigonirii ateiste; părintele Petru Albert, pe care l-am întâlnit aici, la Nisiporești, a fost unul dintre eroii mei.

1. Istoria. Îmi povestea adesea, că, în primele două luni ale anului 1990 (împlinea 71 de ani pe 6 februarie), s-a trezit de dimineață și s-a dus să discute cu ceilalți franciscani despre Deschiderea Seminarului Franciscan; teama comunismului, a securității plana asupra lor; i-au recomandat răbdarea, "Părinte, să mai așteptăm vreo 2-3 ani, până s-or limpezi vremurile!". Le spunea mereu: "Ce să mai așteptăm?! Suntem în vârstă! Trebuie să deschidem un Seminar; sunt atâția tineri din Moldova și din alte părți ale țării care vor să devină preoți și, o să le insuflăm și spiritualitatea franciscană. Până acum nu a fost posibil să ne deschidem din cauza comunismului, acum din cauza ezitărilor noastre: trebuie să ne mișcăm să facem ceva... Până când să tot așteptăm?! Până când ne decidem, o să fie prea târziu... Acum suntem în vârstă, dar încă în putere și vom mai rezista cât o vrea Dumnezeu... peste câțiva ani nu o să mai putem face nimic: acum avem șansa să ne refacem, atât cât putem... Dumnezeu ne-a oferit o șansă; ne-a deschis drumul! Acum e rândul nostru, e momentul nostru, trebuie să facem ceva, că dacă nu moare Provincia sub ochii noștri: haideți să ne unim și să începem odată!".

Nu s-a oprit aici! Mergea adesea pe la fiecare și insista mai ales la cei din conducerea Provinciei de pe atunci, ca să deschidă Seminarul. Ezitările au continuat; încurajarea nu a încetat. Eroismul nu era în mintea lui, "ci problema renașterii Provinciei și a vieții franciscane din Moldova", cum îi plăcea lui adesea să spună, iar mie să-mi repete: "Părinte, să mă scuzi că îți tot repet, tu ești istoric, și îți spun acestea ca să le ții minte, ca să nu se piardă, ca să fie o încurajare pentru toți, pentru cei care sunt și pentru cei care vor veni, pentru că mulți vor uita în câțiva ani, ai să vezi și, cine știe, poate amintirea noastră, o să îi încurajeze și o să-i facă să iubească Provincia noastră Franciscană, o să cunoască și o să admire eforturile atâtor misionari părinte, care și-au dat sufletul pentru Misiunea catolicilor din Moldova".

2. Deschiderea Seminarului. Părinte, dacă ai ști cât m-am zbătut și nu-mi dădeam pace, văzând cum trece timpul... Văzând că franciscanii nu mai aveau destul curaj, am alergat repede pe la toți prietenii mei, pe la preoții diecezani, cu care mă înțelegeam mai bine și le-am spus să anunțe prin parohiile lor că la Nisiporești, pe 2 mai anul acesta, 1990, se deschide Seminarul Franciscan, și că sunt așteptați toți tinerii, indiferent de vârstă, mari și mici, care vor să fie preoți sau frați franciscani. Știam eu că ei nu înțeleg destul de bine, ce înseamnă să fii «franciscan». De unde era să știe, părinte, nu le explicase nimeni, iar comunismul nu dădea voie să se vorbească despre asta; dar m-am gândit că, atunci când vor veni, le vom explica noi și, împreună, vom duce Provincia înainte".

"Pe 1 mai 1990, am fost la Iași, la Sfințirea ca episcop, a Preasfințitului Petru Gherghel, care e și acum; și i-am spus și lui despre Seminar, că am de gând să-l deschid de mâine, de pe 2 mai, la Nisiporești, unde eram atunci și fusesem paroh vreo 21 de ani. Am pregătit și poporul, le-am explicat ce înseamnă și ce rost are Seminarul, ce onoare va fi pentru sat și să se străduiască fiecare, atât cât poate, ca să dea exemplu bun, pentru că ei ne vor duce vestea apoi prin satele lor și să nu ne facem de râs. Și m-au înțeles, părinte; ba chiar m-au și ajutat oamenii... Da, m-au ajutat foarte mult! Poporului trebuie să-i dai încredere și să simtă că-l iubești și o să facă și el la fel...".

"Deja de pe 1 mai, după-amiaza, au început să-mi vină băieții la Seminar: veneau de la Iași care erau la cantori, de prin diferite sate și orașe, de unde nici nu te gândeai părinte! Și m-am bucurat; tare mult m-am bucurat, cum nici nu-ți poți închipui! Am văzut cum Dumnezeu lucrează...".

3. Seminarul Franciscan. "În mai 1990, când școlile din țară se pregăteau să dea vacanța cea mare de vară, la Nisiporești începea școala. Cursurile au continuat fără să se țină cont de sezoane, ca să se recupereze, pe cât se putea cei circa 50 de ani pierduți de învățământ. Peste 60 de tineri au fost înscriși și adăpostiți în șura amenajată, în garajul amenajat al casei parohiale. S-au instalat paturi suprapuse. Nu s-a asfixiat nici un seminarist. Acum sunt preoți. Stau de vorbă cu ei, își aduc aminte în ce spațiu strâmt învățau, dormeau, cum intrau în Sala de studiu prin gura de intrare comună și beciului, și cum îi fotografiam. Acum se amuză, râd cu plăcere și au sentimentul triumfului că au recuperat timpul irecuperabil, cu au suspendat scurgerea timpului cu studiul lor asiduu și neîntrerupt" (Mesagerul Sf. Anton, nr. 30, sept.-oct. 1998, p. 15).

"Aveam făcut deja un Program, am căutat profesori dinainte care să mă ajute, pentru că o treabă de asta nu puteam să o fac singur; dar am tot căutat să văd cine poate și cine vrea să mă și ajute, și așa am și împărțit materiile ca fiecare să facă ceea ce poate mai bine, ca băieții să prindă curaj și să vadă rostul aici. Am vorbit și cu parohul ca să mă ajute cu administrația și, a doua zi, pe 2 mai, am început"... Văzând îndrăzneala mea, de fapt harul lui Dumnezeu, ceilalți frați au sărit și ei și s-au implicat, apoi și Curia Generală, părintele Lanfranco Serini (+2014), asistenții generali... diferiți binefăcători, fiecare a ajutat cum a putut... și Seminarul a mers... singur mi-ar fi fost imposibil, dar trebuia să încep, să le dau curaj...

"Tinerii, au început să vină care cum auzeau, mulți își lăsau serviciile lor de până atunci și veneau care mai de care, mici și mari, tineri și mai în vârstă: am făcut un fel de examen unde i-am întrebat câte ceva; voiau să se facă preoți. I-am cazat pe aici, așa cum am putut; am căutat paturi suprapuse ca să încapă toți, apă aveam ceva în casă, ceva la robinetul de afară.

Biserica era frumoasă și liniștită, destul de primitoare și o curte încăpătoare, largă, plină de iarbă verde, în spate cimitirul cu mormântul Veronicăi Antal, despre care ți-au povestit poate băieții, seminariștii, despre istoria ei, dacă crezi necesar și vrei ți-o mai spun și eu...".

"La Seminar ca profesori, eram eu (părintele Albert), părintele Olaru Anton, părintele Blăjuț Eugen Sr., așa cum îi spuneți voi, și părintele Alexandru Gabor.

4. Programul. Programul Seminarului nostru, de la Nisiporești, îl știi și tu că ai fost acolo, dar ți-l mai spun odată ca să nu-l uiți; începea așa, la:

5,30 Deșteptarea și igiena de dimineață

6,00 Rugăciunea și o meditație pe care o ținea părintele Blăjuț Eugen, senioru', mai în vârstă;

6,30 Sf. Liturghie cu poporul, am zis ca lumea să vadă că seminariștii se roagă de dimineață, iar ei să vadă lumea că muncește de dimineață și așa să-și dea fiecare exemplu bun, unii la alții;

8,00-12,00 aveam lecții de școală; aici, era cum ți-am spus, ne rânduiam și ajutam băieții să recupereze eventualele lipsuri și să ajungă la un nivel comun, ca atunci când o să înceapă Seminarul mare, Teologia, să nu le fie prea greu...

Văzând că Dumnezeu tot îmi trimite seminariști m-am bucurat, dar nu era îndeajuns asta, așa că m-am pornit să caut un loc de Seminar, ceva mai mare și mai încăpător. Dar unde?! L-am luat pe nepotul meu, avocatul, și hai!... Până la urmă am găsit un loc în spate, la Fabrica de lapte din Roman. Îți amintești că te-am dus pe acolo, după ce am fost la Hălăucești, la Părintele Provincial, chiar din prima zi, de când ne-am întâlnit (16 aprilie 1991) și apoi te-am dus și până la Gara din oraș, din Roman, și ți-am spus să te grăbești să vii înapoi la Nisiporești?!

13,00 mergeau toți în biserică zilnic la Angelus și făceau și o Vizită la Preasfântul Sacrament *părintele Blăjuț i-a îndemnat să meargă și în pauze, chiar și pentru 1 Tatăl nostru sau 1 Bucură-te Marie sau altă rugăciune, așa încât să se obișnuiască să fie cât mai des în fața Altarului, a Sfintei Taine... Părinte, dacă nu țin cont de asta, atunci ce preoți poți să ai?!...

14,00-17,30 aveau studiu și o pauză - îi vedeam cum studiau câte unii prin cimitir, prin curtea bisericii, prin clasă sau prin dormitor, fiecare pe unde se nimerea... era disciplină părinte, da' și seriozitate multă...

18,00 Sf. Rozariu - zilnic

21,00 Lectura spirituală, aici am spus să scrie fiecare într-un caiet, în «Oglinda Seminaristului», câte un gând din ce-au citit, în fiecare zi;

21,30 Rugăciunea de seară, și apoi Silențiu, în liniște fiecare se pregătea de culcare și se vorbea în șoaptă numai dacă era absolută nevoie... Eu îi ascultam din curtea parohiei cum cântau «Salve Regina!» sau alte cântece de seară, care se înălțau peste liniștea nopții în care se cufunda satul.

22,00 stingerea... Era frumos, părinte! Și ar fi păcat să se uite asta... Dar tu să nu uiți, să scrii și să le amintești".

Biserica veche din Nisiporești, cea de atunci, din care a rămas doar amintirea neinscripționată, era podită cu niște scânduri vopsite în roșu; tot așa și băncile care erau niște scaune lungi fără spătar, tavanul bisericii era vopsit în albastru cu stele aurii, altarul din lemn cu inscripția sculptată suprapus "AM" indicând hramul Adormirea Maicii Domnului, 15 august. În stânga altarului erau un armoniu, care în timpul săptămânii era întors și avea un scaun în față. Altarul era împodobit frumos cu flori și îngrijit. Totul îți dădea imaginea unei lumii liniștite, îmbătrânite sub povara vremii, dar care începuse să se întoarcă la viață...

5. Actual. Să-i onorăm pe cei care au umblat întru credință, pe urmele Sf. Francisc de Assisi, pentru ca noi să putem umbla acum, să fim aici. Trebuie să mergem și noi pe calea Domnului, umblând pe urmele Sf. Francisc de Assisi, conștiința ne-o cere! Nu ne vom obosi! Pentru că ne încredem și credem în binecuvântarea și puterea Dumnezeului Preaînalt, dar și în puterea de credință a acestui popor. Cristos înviat este puterea noastră, a celor care l-au primit în inima lor!

La 25 de ani de la Deschiderea Seminarului de la Nisiporești, cuvintele de mulțumire nu ajută la nimic, dacă uităm ce a fost și nu devenim în continuu visul de renaștere al Provinciei franciscane, al celor care și-au pus sufletul pentru cauza franciscană, pentru gloria lui Dumnezeu, despre care profetul Isaia spunea: "Cei care se încred în Dumnezeu vor prinde noi puteri, se vor înălța în zbor ca vulturii; vor alerga și nu vor renunța, vor umbla și nu vor ceda".

Pr. dr. Sebastian Diacu, OFMConv.

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 1 mai: Nisiporești: Jubileul de 25 de ani de la reorganizarea Provinciei Franciscane


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat