Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Primele cursuri pentru logodnici

Plecând de la premisa că "esențele tari se țin în sticluțe mici", Oficiul pentru Pastorația Familiei și a Laicilor din cadrul Episcopiei Romano-Catolice de Iași a organizat, în capitala Moldovei, sâmbătă, 2 mai 2015, între orele 9.00 și 16.00, prima etapă a cursurilor speciale dedicate logodnicilor.

De ce avem nevoie noi, cei care ne vom căsători, de un asemenea moment în viața noastră? Pentru că înainte de a fi creștini care primesc un sacrament (Căsătoria), noi, protagoniștii acestuia, suntem ființe umane și avem nevoie de o formare integrală, care să vizeze omul în complexitatea sa bio-psiho-spiritualo-socială. Dacă pentru partea spirituală, în fiecare parohie se desfășoară cateheze prin care se urmărește o mai profundă cunoaștere a lui Cristos și o trăire mai autentică a învățăturii sale și a Magisteriului, latura bio-psiho-socială este prea puțin aprofundată. În acest sens, Oficiul pentru Pastorația Familiei și a Laicilor organizează aceste cursuri pentru logodnici, care nu se suprapun și nu concurează orele de cateheză din parohii, ci completează itinerariul de formare în vederea Căsătoriei.

Practic, ce s-a întâmplat și cum a decurs ziua de formare? Dimineața, pr. dr. Felician Tiba a prezentat plin de entuziasm țelul întâlnirii, acela de a vedea în noi și în persoana de lângă noi chipul și asemănarea lui Dumnezeu. Totodată ne-a conștientizat ce înseamnă practic acest lucru într-o familie, ce impact poate avea în viața noastră și am discutat deschis despre anumite dificultăți și probleme pe care le întâmpină cei căsătoriți. Apoi, doamna Eugenia Dămătăr, în calitate de persoană căsătorită fericită, a subliniat că sacramentul Căsătoriei este o vocație, în care soțul este chemat să-și iubească soția așa cum Dumnezeu o iubește, iar soția este chemată să-și iubească soțul așa cum Dumnezeu îl iubește pe el.

În continuare, ziua de formare a atins și latura psiho-afectivă a persoanei: doamna Maria Gherghel, de la Asociația "Familia și Viața", ne-a ajutat pe noi, viitorii soți creștini, să înțelegem mai bine dimensiunea afectivă și biologică a noastră ca oameni și ne-a prezentat o metodă de planificare responsabilă a conceperii unei noi vieți.

După prânz, doamna psiholog Galina Grămescu ne-a provocat la un exercițiu de auto-cunoaștere. Apoi, în urma rezultatelor obținute am descoperit căile de a ne arăta dragostea față de partener pentru a reuși mereu să-l facem să simtă iubirea noastră. În final, cireașa de pe tort a fost mărturia de viață a unei familii care a dorit să ne împărtășească deschis experiențele, greutățile, modul de a trece peste momentele de criză, schimbările pe care le-a adus venirea unui copil în viața lor și împlinirea lor ca oameni în urma primirii acestui sacrament.

Cu bucurie și entuziasm, vă putem spune că nu am pierdut timpul, că nu am discutat subiecte superficiale, că nu am bătut câmpii, ci am pus o piatră la temelia viitoarei noastre case care este familia. Noi, cele cinci viitoare familii, ne considerăm câștigați pentru că am avut parte de o lecție de viață și pentru viață care nu se poate cumpăra din piață.

Recomandăm cu căldură tuturor logodnicilor să participe la acest curs deoarece vor primi răspunsuri la întrebări la care puține persoane au curajul și capacitatea să răspundă. Sincere mulțumiri părintelui Felician și colaboratorilor săi!

Tinerii logodnici


 

lecturi: 6.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat